reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BitFenix Outlaw: na motivy BTX

30.9.2011, Jan Vítek, recenze
BitFenix Outlaw: na motivy BTX
V létě jsme si představili model skříně Colossus z produkce firmy BitFenix, který spadá do kategorie Big Tower. Dnes to bude něco úplně jiného, a sice levná skříň formátu Middle Tower, která nám připomene již zaniklé skříně pro základní desky BTX.
Společnost BitFenix si pod označením Outlaw připravila netradiční počítačovou skříň, která patří mezi levné modely formátu Middle Tower. Zajímavá je především tím, že je otočená, takže se do ní bude přistupovat z pravé strany a základní deska bude vzhůru nohama. To však neplatí pro pevné disky a mechaniky a vzhledem k dnešním již klasickým modelům skříní typu Tower ani pro zdroj, který je vespod.



- klikněte pro zvětšení -


Zpracování je celkem slušné, i když je skříň lehká a z tenkého materiálu (ocel SECC). Přesto se její bočnice nekroutí a tělo je pevné i bez nich. Celkový design je jednoduchý a čelní panel má nenápadný a elegantní vzhled. Výrobce se také chlubí speciální povrchovou úpravou předního panelu, na níž nejsou vidět otisky prstů. To je skutečně pravda, tedy v případě, že se v panelu zrovna neleskne nějaký zdroj světla, protože pak je pochopitelně vidět vše.

Co se týče prostoru pro komponenty, zde již musíme být opatrní především na to, aby nám chladič procesoru nepřesahoval okraje základní desky a také aby nebyl vyšší než Noctua NH-U12, tedy 158 mm. Grafické karty se naopak vejdou i moderní a výkonné, tj. dlouhé, ale faktem je, že při instalaci je třeba dodržet jistou posloupnost kroků (disky a zdroj nejdřív).





Vzhledem k nově použité platformě toho nemám moc co říci k výsledkům teplotních testů, ale lze konstatovat, že s chlazením naší sestavy nebyl problém. Jen by se slušelo, kdyby aspoň do vybraných pozic výrobce instalovat prachové filtry a také kdyby přeci jenom upravil přední panel tak, aby skrz něj mohlo protékat více vzduchu. Faktem také je, že skrz velké množství ventilátorových pozic uniká hluk a bylo by asi lepší, kdyby tato skříň nabídla méně ventilačních otvorů. To by sice zúžilo možnosti chlazení, ale aspoň by počítač tak nehlučel a bylo by daleko snazší ochránit vnitřní komponenty od prachu. Nakonec, v našem případě stejně byla řada pozic naprosto zbytečná.


Slušné zpracování
Nesourodý systém chlazení
Vzhledem k materiálu pevné tělo
Chybí prachové filtry, uniká hluk
Nízká cena
Chybí USB 3.0
Cena v době testování: 1 050 Kč s DPH


Za zapůjčení skříně Outlaw děkujeme BitFenixu




----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

BitFenix have prepared an untraditional computer case that is now known as Outlaw. Basically, it belongs among other Middle Tower cases, but the difference is that it stands upside down, so we will approach the main components through the right panel and motherboards will also be turned over. However, that does not apply to hard drives, optical drives and, as a matter of fact, also to the power source unit (with respect to other modern Towers).

The overall design is solid and even though the case is light and made of thin SECC steel, its side panels do not twist and the main body is tough even without the panels on. The appearance is quite tasteful, especially thanks to the sleek front panel that happens to have a special coating. This matte coating should hide fingerprints and other marks, which is true in case the panel does not reflect light just at the time.

As for the space for various components, we have to make sure that our processor cooler does not overreach the space of motherboard and it also must not be any higher than Noctua NH-U12 (that is 158 mm). On the other hand, Outlaw provides enough space to host modern and powerful, that is long graphics cards. But the fact is, that one should think about the whole installation process and place the components in certain order (HDDs and PSU first).

In this test we used a brand new testing platform, so I cannot say much about Outlaw's cooling performance. Still, I can state that it managed to cool our components well, but on the other hand, it would be highly appreciated if BitFenix had placed a few dust filters and mended the front panel in order to draw in more cool air. The fact also is that there are many vents for noise to escape, so maybe it would be better to use less fan grills and place them more carefully. Perhaps this would narrow our options, but it would also reduce the noise and dust intake. Anyway, some fan grills were in our case completely useless.
reklama