reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BitFenix Spectre Pro: slib výkonu a neotřelosti

19.1.2012, Jan Vítek, recenze
BitFenix Spectre Pro: slib výkonu a neotřelosti
Společnost BitFenix se na našem serveru prezentovala především jako výrobce počítačových skříní, ovšem my se nyní podíváme na to, jaké nabízí ventilátory. Půjde o 120mm Spectre Pro a Spectre Pro LED, jež se předvedou i v testu průtoku vzduchu.
Kapitoly článku:

Testy průtoku vzduchu a hlučnost


Nyní se podíváme, jak si ventilátory vedly v testech průtoku vzduchu, v nichž jim konkurenci tvořil model Noctua NF-P12, který je známý svým výtečným výkonem v tomto ohledu, ale také původní ventilátor Noctua NF-S12, jenž v tomto ohledu nijak nevynikal. Průtok vzduchu byl sledován za pomoci testovací komory a digitálního anemometru, přičemž byla použita metodika, již jsem popsal v samostatném článku.


Digitální anemometr Omega HH-31A


V těchto testech se tedy ukáže, jak dobře jsou ventilátory schopny překonávat odpor vzduchu při jeho nasávání a tlačení. Silné nasávání ventilátoru se uplatní hlavně v zadní pozici v počítačové skříni a tlačení vzduchu zase v přední pozici a u chladičů s hustými žebry, i když tam to bude vlivem téměř přímého styku s žebry poněkud komplikovanější. Vlivem zvýšeného odporu se také ventilátorům mohou patřičně snížit otáčky, ale většinou mají ventilátory díky toleranci své výsledné maximální otáčky spíše větší, než jaké se udávají ve specifikacích, takže tím se to kompenzuje.



Výkony trojice ventilátorů jsem měřil v otáčkách od 700 RPM po 1500 RPM, ale některé ventilátory, jako právě dnes testované BitFenix Spectre Pro a starší Noctua NF-P12 a Thermaltake ISGC Fan 12, zvládají pouze nižší otáčky, takže jejich křivky končí už dříve.

Vertikální osa znázorňuje rychlost proudění vzduchu ve FPM (stopy za minutu) a horizontální ukazuje otáčky za minutu.


Výkon a hlučnost


Už při subjektivním posuzování výkonu ventilátorů BitFenix Spectre Pro v porovnání s etalonem v podobě Noctua NF-P12 při srovnatelných otáčkách bylo naprosto jasné, že tento souboj BitFenix projede. Ventilátory přitom pracovaly tak, že měly před sebou i za sebou volný prostor, což by mělo dle specifikací Spectre Pro (vysoký průtok vzduchu, ale nízký statický tlak v porovnání s NF-P12) nahrávat právě BitFenixu. Nicméně ventilátor Noctua tvořil naprosto zřejmě silnější proud vzduchu.

Ventilátory BitFenix Spectre Pro také slibovaly soustředěný proud vzduchu, ovšem o tom se také nedalo mluvit, pokud tím tedy výrobce nemyslel to, že se vzduch bude šířit do stran jako u kteréhokoliv jiného běžného modelu.

Pochválit ale mohu klidný běh motorku obou testovaných Spectre Pro a také tichá ložiska, což by dnes již mělo být samozřejmostí. Základní model bez LED se přitom točil mírně rychleji, než udávají specifikace (cca 1270 RPM ve volném prostoru), zatímco druhý model s červenými LED byl o něco pomalejší (1150 RPM), ale v obou případech jsme se bez problémů vešli do udávané tolerance +/- 10 %. Zmínit také musím ještě to, že základní model tvořil při práci znatelně silnější vibrace než druhý. To ani není překvapivé, protože zde záleží na vyvážení celého rotoru, které se může a bude u jednotlivých kusů lišit.

A nyní již k exaktnímu měření.








Obě sady výsledků tedy byly očekávané a my tu tedy máme potvrzení toho, že BitFenix Spectre Pro jsou v podstatě průměrné ventilátory, které se svým výkonem neliší od většiny jiných modelů. Překvapení se tedy nekoná a nás už čeká jen závěrečná kapitola.


reklama