reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Boj o PCIe: Radeon X850XT PE vs. GeForce 6800 Ultra

28.1.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Boj o PCIe: Radeon X850XT PE vs. GeForce 6800 Ultra
Od ATi Technologies nám v lednu přišel nejsilnější zástupce portfolia této kanadské společnosti, Radeon X850 XT PE. Tato bestie je první dvouslotovou grafickou kartou ATi a je určena pro novou sběrnici PCI Express. Neváhali jsme a postavili proti nejsilnějšímu Radeonu kartu GeForce 6800 Ultra. Jak souboj dopadl?
nVidia GeForce 6800 Ultra PCIe

Stejně jako grafickou kartu ATi, také nVidii jsme získali přímo od zastoupení společnosti pro střední a východní Evropu (tímto děkuji Jensu Neuschäferovi). Rád bych řekl, čím se referenční vzorek liší od prodejních, problém je ovšem v tom, že u nás žádný prodejní kus není k dostání. Tak se pojďme na kartu podívat.


Obr. 12 - nVidia GeForce 6800 Ultra
Klikněte pro zvětšení

Referenční GeForce 6800 Ultra je postavená na tradičním zeleném PCB, které je ovšem téměř úplně schováno za obrovským chladičem. Karta je samozřejmě dvouslotová a kromě masivního chlazení GPU a pamětí obsahuje ještě malý radiátor na napájecích MOSFETech. VIVO čip byste na přední straně hledali marně, zato se pod chladičem skrývá čip Silicon Image se sekundárním DVI transmitérem.


Obr. 13 - Detail napájení
Klikněte pro zvětšení

Napájení je nakumulováno na pravé části karty, obsahuje několik kondenzátorů, ale hlavně 6-pinový PCI Express konektor. Pokud byste zatím neměli zdroj podle specifikace ATX12V v2.0, tak redukce, dodávaná většinou s grafickou kartou, spolkne hned dva 4-pinové Molexy. Dále na přední straně můžete najít konektor pro zapojení SLI.


Obr. 14 - Zadní strana grafické karty nVidia
Klikněte pro zvětšení

Zadní strana karty neobsahuje nic výjimečného, snad jen kovovou destičku k ukotvení chladiče. Celý chladicí blok je upevněn dvanácti šroubky, takže bude alespoň pevný.


Obr. 15 - Měděný základ chladiče
Klikněte pro zvětšení

Masivní chladič se skládá z několika úrovní. Na samotné jádro přiléhá jemně žebrovaný měděný heatsink, na pamětech je pak usazeno heatpipe chlazení ve tvaru písmene L. to vše je schováno pod plastovým krytem s centrifugálním větrákem, který ale na rozdíl od Radeonu X850XT nevyfukuje horký vzduch ven, ale zpět do skříně. To je možná trochu nepraktické.

Paměti jsou podobně jako u Radeonu od Samsungu (K4J55323QF-GC16) a jejich 1,6ns latence dovoluje teoreticky nominální frekvenci až 625MHz. Čipy jsou uspořádány do půlkruhu (aby byly všechny stejně daleko od GPU) a jejich celková kapacita je 256MB. Chlazení je zprostředkováno pomocí teplovodivé pasty a již zmíněného heatpipe "elka".


Obr. 16 - Čelní pohled na konektory karty
Klikněte pro zvětšení

Také GeForce 6800 Ultra obsahuje dva DVI výstupy, což se již dá u karty tohoto segmentu očekávat. Druhý výstup je zprostředkován externím transmitérem a je samozřejmě možné použít redukci na VGA. Záslepka do PCI slotů je dvojitá a neobsahuje otvory jako Radeon, protože nejsou nutné.
reklama