reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Boogie Board: papír verze 2.0 ?

19.8.2011, Jakub Doležal, recenze
Boogie Board: papír verze 2.0 ?
V IT oblasti dochází v posledních letech k překotnému vývoji, zkoušejí se nové kombinace materiálů, Intel brzy nasadí 3D tranzistory a prostorově budeme sledovat i televizi. Jen ten papír je pořád stejný, změní to Boogie Board? Podíváme se na jeho 10" verzi.
Kapitoly článku:
  1. Boogie Board: papír verze 2.0 ?
  2. Popis přístroje
  3. Zkušenosti z praxe a závěr

Zkušenosti z praxe


Ačkoliv se na to první pohled nezdá, Boogie Board by mohl nabídnout velké množství uplatnění jak v domácnostech, tak při práci. Pracovní plocha je dostatečná pro sepsání běžného vzkazu nebo nákupního seznamu. V rámci možností lze i skicovat některé obrázky, zde spíše záleží na zručnosti daného kreslíře.



Hadřík vybalen, návod přečten a můžeme vyrazit ven


Při kreslení či psaní poznámek jsem využíval především dodané pero, i když „zadávat data“ můžete i jinými nástroji. Důležité je mít povrch hrotu ošetřen něčím hladkým a středně měkkým, neboť byste mohli poškrábat pracovní plochu. Jelikož se počítá s využitím u dětí, je povrch plochy opatřen odolnější vrstvou. Nicméně psaní propiskou či jiným kovovým hrotem, by se nemuselo vyplatit.





Nebojte se však do kreslicí plochy zatlačit, neboť tím získáte silnější tloušťku čáry. Tento způsob je výrazně rychlejší od klasických tabletů, kde si často musíte tloušťku nastavit v příslušném programu.



Pohled zepředu a dobré pozorovací úhly (pro zvětšení klikněte)


Strach z horších pozorovacích úhlů a špatné čitelnosti v tmavším prostředí se bohužel během testování prokázal. Pro oči kreslíře jsou úhly relativně dostatečné, ale pro ostatní už to tak slavné není. V úhlech větších než 160° se obraz často ztratí úplně a lesklá povrchová úprava tomu nešvaru napomáhá.



Shora už to tak slavné není a obraz viditelně tmavne (pro zvětšení klikněte)



Zespoda je to mnohem lepší, důvodem je zapnutá lampička (pro zvětšení klikněte)



Pohled zprava a skoro nečitelný text (pro zvětšení klikněte)



Natočení směrem k oknu, cca 19:00, (pro zvětšení klikněte)


Tenké tělo přístroje také vyvolávalo obavy z tuhosti, avšak zde zapracovali inženýři iMPROV electronics na jedničku. Při standardním využití působí Boogie Board jako kus ocelové podložky. Ani v případě, že jej držíte při pravém okraji a kreslíte na druhé straně, se tělo nijak neprohýbá. Pokud jej začnete cíleně deformovat, dosáhnete určitého prohnutí a různých „praskajících“ zvuků. To už ale musíte vyvíjet nadměrnou sílu, kterou při standardním využití v praxi prakticky nemáte šanci dosáhnout.


Závěr


Má tak Boogie Board nakročeno nahradit stávají papír a odpoutat stovky aktivistů od stromů vybraných ke kácení? Inu ano i ne. Svým způsobem je to náhrada té bílé měkké pracovní plochy, kterou denně používáme a často po několika minutách vyhazujeme do koše. Jenže toto platí pouze v případě, že potřebujete rychle něco načrtnout, nebo sepsat seznam nákupu.

Výrobce totiž v současné generaci nezakomponoval paměť, a tak není možné vaše výtvory jakkoliv uchovat. Tím se mu ihned uzavírá cesta do mnoha oborů, kde zkrátka jedna stránka ani náhodou nestačí. Paměť je plánována v další generaci, která prý dorazí letos na podzim. Problematickým faktem je i nemožnost lokálního mazání, takže se budete muset smířit s přeškrtanými poznámkami.




Výsledkovou tabulku tentokrát najdete zde (pro zvětšení klikněte)


Je to velká škoda, protože rozhodně nejsem jediný, který se každoročně topí v tunách papírů s poznámkami z přednášek. Samotná hmotnost všech sešitů a výkresů také není nejmenší a představa, že místo toho mám v brašně Boogie Board, se mi více než zamlouvá. Pozorovací úhly či nutnost externího zdroje světla je řešitelná, přestože reflexnější fólie by nebyla k zahození.

Za zapůjčení děkujeme eshopu obchod.boogieboard.cz
reklama