reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bose Companion 5: lahůdka pro uši

31.5.2010, Petr Štefek, recenze
Bose Companion 5: lahůdka pro uši
Téma testovaní nadstandardních reproduktorů je velmi často opomíjenou záležitostí, a tak se to v dnešním článku budeme snažit napravit. Bose Companion 5 patří mezi dražší reproduktory a uvidíme, zda svou cenu obhájí i v našem testu.
Kapitoly článku:
Jestli trpíte u poslechu většiny reproduktorů pro počítače a notebooky stejně jako já, pak nastražte slechy, neboť zde máme na test jedny z nejlepších pc reproduktorů, jaké jsem měl možnost slyšet a že jich bylo požehnaně. Problémem většiny počítačových reproduktorů není ani tak kvalita použitých měničů v samotných ozvučnicích, ale hlavně hrůzostrašné sladění (frekvenční) satelitních reproduktorů se subwooferem. Dalším problémem naprosté většiny přísně komerční produkce je hra na efektnost reprodukce, která je u počítače k užitku maximálně, když chcete ohluchnout nebo řádně vytočit své sousedy a osoby přebývající ve vaší domácnosti.

Samozřejmě, puristé mohou namítat, že zde již dlouho existují alternativy ve formě nerfield monitorů pro domácí studio, ale faktem zůstává, že toto řešení je jednak v průměru dražší a jednak vyžaduje v naprosté většině také velmi kvalitní zvukový výstup (a tím nemyslím zvukovou kartu Creative). Na trhu jsou samozřejmě i produkty vybavené převodníky, takže můžete vést přímo do monitorů digitální signál. Pokud stejně jako já holdujete širokému spektru hudebních žánrů a nechcete řešit kvalitní reprodukci u svého notebooku nebo desktopu draze a složitě, pak nepřestávejte číst.




Bose je společností, která sice neaspiruje na jasnou volbu hifi puristů, ale rozhodně se jedná o společnost, která se řadí na pomyslný vrchol komerční masové produkce (a profesionálních audio instalací). Systémy Bose jsou založeny v naprosté většině na souhře malých satelitů se subwooferem a centrální jednotkou. Toto řešení má samozřejmě svá omezení, ale v momentu, kdy máte omezený prostor anebo jednoduše nechcete obětovat prostor „plnohodnotnému“ řešení, nic jiného nezbývá. Pro dnešek tedy vynecháme alternativní možnosti v podobě externích předvodníků, zesilovačů a souvisejících zařízení.


Home Theater systém Bose

První generace Bose Companion reagovala na poptávku zákazníků, kteří chtěli k počítači něco více než běžné značky jako je Logitech nebo Creative. Ty vyhoví hernímu využití bez problému, ale v situaci, kdy si chcete nedej bože vychutnat Chopina nebo povedené kompozice větších nástrojových těles, tak jste najednou v pasti.

Právě kvalitní reprodukce je na počítači největším problémem, zvláště pak přihlédneme-li k faktu, že počítač je pro naši generaci jakýmsi centrem zábavy, na kterém hrajeme hry, pracujeme, sledujeme stáhnuté filmy (a nebudeme si zde tvrdit, že je to doména pouze malého počtu uživatelů – je zde prostě nutnost levné služby umožňující stahování filmů a seriálů – čekat na něco v televizi, na to už dnešní generace nemá náladu) nebo streamované HD video z YouTube a podobných serverů.

reklama