reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bose Companion 5: lahůdka pro uši

31.5.2010, Petr Štefek, recenze
Bose Companion 5: lahůdka pro uši
Téma testovaní nadstandardních reproduktorů je velmi často opomíjenou záležitostí, a tak se to v dnešním článku budeme snažit napravit. Bose Companion 5 patří mezi dražší reproduktory a uvidíme, zda svou cenu obhájí i v našem testu.
Kapitoly článku:
V jednotka subwooferu jsou rovněž převodníky a zesilovač, neboť se logicky jedná o aktivní systém. Bohužel se výrobce nikde nerozepisuje o vnitřní konstrukci subwooferu, ale vzhledem ke kvalitě jeho reprodukce, menší velikosti měniče a značné délce předpokládám podstatně sofistikovanější konstrukci než v případě běžných levných subwooferů pro počítačové reproduktory. Bohužel výrobce opět neuvádí výkon celého systému (nemusí se ani chlubit nadsazenými čísly se stovkami wattů, ale nějaký rozumný údaj v manuálu mi chybí – odhaduji výkon reálně někde kolem 8-10 W pro satelit a 20-25 W pro subwoofer).



Jednotka AcoustiMass se postará o napájení satelitů a vlastního subwooferu, který je samozřejmě integrován. Dobrá zpráva pro všechny technicky méně zdatné je, že reproduktory téměř nemáte šanci propojit špatně nebo mít s jejich připojením problémy. Vše je řešeno skrze barevně odlišené konektory, které se jednoduše nacvaknou. Kabely k ovládání hlasitosti, satelitům a napájení jsou dostatečně dlouhé a s rozestavením nebudete mít problém ani na větším stole.





Ovládání hlasitosti je kapitolou samou o sobě. Kvalitní konstrukce a promyšlená funkčnost, tak by se ve zkratce dal popsat kruhový otočný ovladač s dostatečnou hmotností. Jeho základna je pogumovaná, takže neklouže po stole a v běžném užívání prostě stojí jako přisátá tam, kde ji položíte. Zapínání je řešeno dotykem na vrchní plochu ovladače s logem Bose, kde se rozsvítí zelená dioda v případě aktivních bedýnek, oranžová v případě neaktivních (standby) a červená v případě úplného vypnutí po určité době.



Regulovat basy lze poměrně citlivě, ale smiřte se s tím, že jednotka má permanentně zapnuty obvody pro vylepšování zvuku, které mají poskytovat kvalitativní zlepšení při tiché reprodukci, navození prostoru a také "hluboké" basy (ty jednotka vzhledem k objemu nezahraje, ale sympaticky se o to ani nesnaží). Celková hmotnost jednotky je přes 8 kg a ozvučnice „subíku“ je dostatečně rigidní (samozřejmě ji není možné srovnávat se samostatně prodávanými subwoofery). Proti přenášení rezonancí do podlahy přibalil výrobce nalepovací pryžové nožky, které nepoškrábají ani drahé dřevěné parkety nebo plovoucí podlahu.


reklama