reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BT GPS QSTARZ BT-Q818 – levný a citlivý

13.3.2007, Jaroslav Salcer, recenze
BT GPS QSTARZ BT-Q818 – levný a citlivý
Pomalu si zvykáme na to, že v dnešní době má každé slušné PDA či komunikátor vestavěný satelitní přijímač. Musím ovšem říct, že se stále přikláním k externím BT GPS přijímačům. Přestože vestavěné GPS mají poslední model chipsetu, tj SIRF III, nedá se citlivost porovnávat s externími přijímači.
Bluetooth GPS QSTARZ BT-Q818 je u nás nepříliš známá značka, ale to přijímači neubírá na kvalitě. Po celou dobu testování jsem nenašel jediné opravdu slabé místo, vše probíhalo tak, jak se od kvalitního GPS Bluetooth přijímače očekává. Když jsem se snažil nalézt zápory, tak jsem objevil jen jeden, ale to jsem se musel hodně snažit.













Po rozbalení černé krabice nalezneme uvnitř vše, co potřebujeme k okamžité práci. GPS přijímač, CL nabíječku do auta a síťovou nabíječku pro nabíjení doma. Hned musím poznamenat, že dílenské zpracování GPS přijímače je vynikající. Působí pevným dojmem, při stisku QSTARZ nevrže. Dvířka pro baterii sedí pevně a nehrozí jejich otevření ani v případě, že vám přístroj v autě nebo venku upadne na zem. Na spodní straně je nalepena protiskluzová podložka, která má za úkol zabránit pohybu GPS po palubní desce auta.













Kryt baterie se odstraňuje stejným způsobem, jako u mnohých dálkových ovladačů k televizím či jiným přístrojům. Použitý plast je kvalitní. Nemáte vůbec obavy při jeho stisku, že by se mohl někdy ulomit. Zde musím ovšem popsat slabinu, kterou sem zmiňoval na začátku. Kryt baterie jde totiž otevřít jen do té míry, jak vidíte na obrázku. Poté je třeba vysunout kryt z malých paciček směrem doleva. Pokud byste pokračovali dále, například ve spěchu, tak by se mohlo stát, že dojde nenávratně k ulomení malých plastových výlisků a tím znehodnocení celého přijímače.

Na levém boku se nachází posuvný vypínač. Na pravé straně je mini USB konektor na připojení nabíječky. Horní strana obsahuje celkem 3 LED diody, které informují o satelitním spojení, správné funkci bluetooth a stavu baterie.













Klady i zápory zpracování GPS přijímače jsme zmínili a můžeme se pustit do testování.


Technické údaje


Počet kanálů 32
Citlivost - 158 dBm
Provozní doba na jedno nabití až 32 hodin

Pozn.: Detailní specifikaci naleznete zde.


Praktické zkušenosti


Stejně jako je tomu u jiných přijímačů, je i QSTARZ třeba před prvním použitím s kapesním počítačem spárovat. Na tom není ani pro běžné uživatele nic složitého. Ve správci BT zadáte vyhledat nové zařízení a poté pouze potvrdíte zadáním čtyřech nul párování. V našem případě se nám zařízení ohlásilo jako iBT-GPS.





Testování probíhalo na iPAQ 4700. Nejdříve jsem naplánoval 30km dlouhou trasu pro TomTom a poté tu samou trasu zpět absolvoval s programem iGO. Oba programy pracovaly s GPS přijímačem bez jediného zaváhání. Nikdy nedošlo ke ztrátě spojení mezi přijímačem a PDA. Ve městě i mimo něj jsem byl signál stále velmi dobrý. Pod železničním mostem signál zmizel a za mostem naskočil do 100% asi za 2 vteřiny. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl potrápit citlivost doma za oknem, abych alespoň mohl objevit nějaké rozdíly oproti plnému signálu.

Zprvu jsem ponechal GPS startovat na vnitřním parapetu okna. Spojení se 6-ti satelity bylo navázáno vždy v rozmezí 5-10 sekund. Sílu signálu můžete vidět na přiložených screenshotech.











Stejných výsledků bylo dosaženo i uprostřed místnosti ve vzdálenosti 2,5 m od okna. Proto jsem vyjmul baterii, abych mohl vyzkoušet, za jak dlouho proběhne spojení při studeném startu. Čas od zapnutí k navázání spojení byl v tomto případě 1 minuta a 20 sekund. GPS přijímač ležel při tomto testu opět uprostřed místnosti ve vzdálenosti 2,5 m od okna.

Pro zajímavost jsem za stejných podmínek porovnal svou GPS-ku ADAPT N500, která má v sobě chipset Nemerix. Na vnitřním parapetu se podařilo navázat spojení za rovné 2 minuty. Počet zachycených satelitů se nezměnil ani po přemístění do vzdálenosti 2,5 M od okna. Jak můžete vidět na screenshotech, počet satelitů a síla signálu byla již mnohem slabší. Podařilo se zachytit pouze 3 použitelné satelity.





Srovnání s GPS Adapt


Po vyjmutí baterie se studeným startem bylo navázáno spojení na vnitřní straně parapetu až po 2,5 minutách. Ve vzdálenosti 2,5 m od okna se nepodařilo při studeném startu spojení vůbec navázat. Rozdíly v citlivosti jsou tedy více než patrné.


Závěr


BT Q 818 QSTARZ je vybaven velmi citlivým přijímačem, což můžete vidět v porovnávacím testu. Při jízdě na volném prostranství jsou rozdíly minimální, QSTARZ vítězí v rychlosti nalezení dostatečného množství satelitů. Při zhoršených podmínkách, kdy jde skutečně do tuhého, oceníme citlivost GPS zařízení nade všechno. Všechny testy jsem opakoval několikrát, abych co nejvíce vyloučil náhodu. Po provedených testech můžeme jen těžko GPS QSTARZ něco vytknout. Zbývá tak jen nedostatek ve zpracování, kdy je možné při neuvážené manipulaci ulomit plastové "nožičky" zajišťující kryt akumulátoru.

GPS QSTARZ Q 818 zaslouží ocenění zejména díky výdrži. Ve spolupráci s PDA HP iPAQ hx 4700 dokázala při provozu na dodávaný akumulátor navigovat 29 hodin, což je velmi dobrý výkon.

Bluetooth GPS do testu zapůjčila společnost QSTARZ, děkujeme. Cena v době psaní recenze: cca 2 500,- Kč s DPH
reklama