reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Budoucnost již nyní aneb Athlon64 FX na 2800MHz

15.12.2003, Martin Štěpánek, recenze
Budoucnost již nyní aneb Athlon64 FX na 2800MHz
Asi takto by se dal charakterizovat dnešní test. Do něj nám firma FOX Computers zapůjčila sestavu, jenž byla vybavena procesorem AMD Athlon64 FX-51 na neuvěřitelné frekvenci 2800MHz. A myslím, že můžu již nyní a bez nadsázky říct, že se jedná o nejvýkonnější prodávaný desktopový procesor.
Prometea Control Center je Windows aplikace, která se stará o sledování a ovládání nastavení chladící jednotky. Díky němu lze také monitorovat některé další funkce systému.



Prometea Control Centre 1.22

V úvodní obrazovce je dobře vidět vytížení procesoru a otáčky, které mají ventilátory u chladícího systému.



Nastavení Prometea Control Centre

Zde lze nastavit pár základních hodnot. Jednak teploty, při kterých se systém z bezpečnostních důvodů vypne, a dále se dají nastavit otáčky ventilátoru. V dalších možnostech lze nastavit, co se má zobrazovat na předním LCD panelu a při jakých teplotách má počítač bootovat (defaultně -33°C).

Praktické dojmy

Velmi zajímavým poznatkem je, že se jedná o klasický procesor, který není nijak upraven, z čehož také vyplývá, že změna multiplikátoru je zde povolena díky biosu na desce. Zůstává jen otázkou, za jak dlouho bude možné takto upravené biosy volně stáhnout z webových stránek.

Ze začátku mě zarazil větší hluk, který vznikal při namražování systému, který se na štěstí po nabootování vrátí na normální úroveň. Při restartu není potřeba čekat oněch zmiňovaných 4-5 minut jako před prvním startem, ale pokud často počítač startujete a zapínáte, čekání není velice příjemné. Pokud vám systém běží delší dobu bez přestání, je toto řešení to pravé.

Mezi praktické dojmy patří především dojmy z běhu celého systému a práce s ním. Při práci s Windows nebo dokumenty sice lze pozorovat rozdíly, ale nejsou již příliš velké, skoro bych řekl zanedbatelné. Ty lze pozorovat až při další běžné práci, jako je například úprava fotek ve Photoshopu.

Otázka hluku. Nejedná se o počítač, který je vhodný na sledování filmů, to bych také nazval plýtváním výkonu, ale také ten hluk tomu příliš neodpovídá. Ale nedá se říct, že by se u počítače nedalo sedět celý den a pařit hry.
reklama