reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Budoucnost již nyní aneb Athlon64 FX na 2800MHz

15.12.2003, Martin Štěpánek, recenze
Budoucnost již nyní aneb Athlon64 FX na 2800MHz
Asi takto by se dal charakterizovat dnešní test. Do něj nám firma FOX Computers zapůjčila sestavu, jenž byla vybavena procesorem AMD Athlon64 FX-51 na neuvěřitelné frekvenci 2800MHz. A myslím, že můžu již nyní a bez nadsázky říct, že se jedná o nejvýkonnější prodávaný desktopový procesor.
Tato sestava je opravdu "dělo". Ovšem musíte si uvědomit, na co ji požadujete. Na hraní her? Na psaní ve Wordu? Nebo na složité renderování či jinou náročnou práci? Z celého výčtu a grafů, které jsem zde ukázal, je jasné, že skutečně využít lze tento systém pouze při náročném renderování a složitých výpočtech, kdy lze ušetřit množství času. Pokud bych s myšlenkou času zašel dále, a vzal v úvahu, že v některých testech lze ušetřit denně až 1 a půl hodiny, na konci roku to může být až 22 dní (porovnáváno s Pentiem 4 3,55GHz Extreme Edition). Tento čas bych radši věnoval pěkné dovolené.

Při porovnávání syntetických výsledků, dopadlo to pro Athlon64 vesměs špatně. Výjímkou byl pouze test pamětí, kde se mu povedlo rozdrtit bez problémů veškerou konkurenci. V následujících herních testech se ukázalo, že při hrách již procesor nedokáže udělat rozdíl, na který jsme byli dříve zvyklí. Jistě, najdou se i rozdíly v podobě hry RTCW nebo Quake, ale graficky náročné hry nebo testy jako je CodeCreature vykazují pouze malý nárůst. A jak se dalo očekávat, sestava zářila nejvíce v testech zaměřených na procesor. Tam se pohybovaly rozdíly ve srovnání s Pentiem 4 3,55GHz EE mezi 20-70%. Díky nárůstu výkonu v testech CPU ve srovnání s Athlonem64 FX-51 na základní frekvenci o 23-28% je dobře vidět již onen neustále zmiňovaný téměř lineární nárůst výkonu (v grafických testech byl rozdíl pouze mezi 2-8%).

Pokud tedy máte "pár" korun navíc a dokážete využít takto nabízený výkon nebo jste zapálený do počítačů, rozhodně sestavu doporučuji. Za cenu 98 490kč bez DPH získáte to nejlepší z nejlepších (dodatek: k úplné dokonalosti sestavě chyběla zvuková karta, jelikož integrovaná "zvukovka" na desce nepatří k tomu nej).

Chtěl bych zde ještě poděkovat Eaglovi za poznatky o chodu procesoru a jeho fyzikálních vlastnostech.
reklama