reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Canon i-SENSYS MF3010: laser za hubičku

2.4.2012, Milan Šurkala, recenze
Canon i-SENSYS MF3010: laser za hubičku
Další multifunkcí, která se k nám dostala do redakce, je Canon i-SENSYS MF3010. Jde o nejlevnější laserovou multifunkci této značky s černobílým tiskem a barevným skenerem. Podíváme se, co dokáže nabídnout za cenu zhruba 3000 Kč s DPH.
Software je dodáván na několika CD, které najdete přibalené v krabici. Upozorňuji však, že majitelé 64bitových Windows 7 (a patrně i systému Vista) si budou muset ovladače stáhnout z internetu. Dodané ovladače nelze nainstalovat a hlásí chybu. Funguje jen instalace programu Presto! PageManager.


Software pro tisk


Ovladače pro tiskárnu jsou překvapivě chudé, neboť jde o základní model, který není vybaven širšími možnostmi tisku (chybí např. duplexní tisk).




klikněte pro zvětšení



V podstatě zde můžete volit velikost papíru, počet kopií, orientaci, rozvržení tisku (až 16 stran na jeden papír nebo naopak plakát vytištění až na 16 papírech v rozložení 4×4). Následuje výběr papíru a vodoznaku.




klikněte pro zvětšení



Na další záložce lze volit sešití listů nahoře nebo vlevo a samozřejmě pořadí tisku (zda celý dokument několikrát po sobě nebo každou stránku x-krát, pak další stránku,...).




klikněte pro zvětšení



Poslední záložka jen nastavuje kvalitu tisku mezi textem, textem s obrázky, grafikou, fotografiemi a vektorovými výkresy.


Software pro skenování


Skenovat můžete přes více programů. Protože je podporováno rozhraní TWAIN i WIA, lze tedy využít prakticky jakoukoli aplikaci, která tato rozhraní podporuje. S multifunkcí dostanete jednoduchou aplikaci Canon MF Toolbox.





Máte zde osm různých předvoleb pro skenování včetně dvou vlastních. V podstatě se od sebe ale moc neliší a téměř všechny předvolby si můžete vlastnosti přenastavit tak, že dosáhnete předvolby jiné.





Zdroj je jen jediný, a to deska skeneru (filmy a jiné předlohy neumí skenovat). Můžete si navolit velikost papíru, skenovací mód (zde natvrdo barevný Color, ale u jiných režimů lze nastavit i B&W (černobílý), Grayscale (šedá škála) a dvě barevné Color a Color (Magazine). Rozlišení lze volit od 75 do 600 dpi. Máte tu checkbox, který spustí ovladač skeneru, tedy známý ScanGear.

Soubor můžete sami pojmenovat, vybrat typ (BMP, JPG, TIFF, PDF). Dále je zde výběr složky a aplikace, která bude otevírat tyto soubory. U PDF souborů lze zvolit, zda půjde o jednostránkové či vícestránkové PDF včetně možnosti vkládat další stránky. U voleb PDF formátu lze aktivovat OCR, nicméně máte zde jen angličtinu, francouzštinu, italštinu, němčinu, španělštinu, dánštinu a portugalštinu. Naše čeština mezi podporovanými jazyky chybí. Jako poslední je tu volba komprese. Tím v podstatě možnosti nastavení skenování přes Canon MF Toolbox končí.





Mnohem zajímavější je skenování přes ovladač tiskárny, tedy program ScanGear. Ten je pochopitelně upraven pro potřeby modelu MF3010, takže pokud máte zkušenosti s normálními skenery Canonu, bude vám připadat poněkud očesaný.




klikněte pro zvětšení



V základním režimu lze zvolit mód skenování (B&W, šedá škála a dvě barevné pro fotografie a časopisy), výstupní rozlišení 150 dpi, 300 dpi a 300 dpi s OCR, výstupní velikost, můžete aktivovat automatické vyvážení barev a samozřejmě zvolit výřez, který chcete naskenovat. Nic více zde nenajdete.




klikněte pro zvětšení



Pokročilý mód je na tom o něco lépe. Zde si už můžete vytvořit své vlastní předvolby. Volby vstupů se pořád týkají jen desky, lze ale volit vstupní velikost v milimetrech, palcích nebo pixelech. Rozlišení můžete nastavit v trochu širším rozsahu 50 až 600 dpi, případně ručně dopsat vyšší hodnoty, ale ty budou jen softwarově interpolovány. Aplikace nabízí i několik úprav naskenovaných výsledků. Je tu automatická úprava tónů, redukce škrábanců a prachu, úprava barev (vyblednutí), odstranění zrna, doostření nebo naopak odstranění tiskového rastru.




klikněte pro zvětšení



Canon nabízí ještě třetí software pro skenování, Presto! Page Manager. Spolu s ním se objeví pět tlačítek pro skenování ve vlastním okně.





Aplikace funguje podobně jako předchozí, na první pohled je ale nabídka nastavení poněkud chudší. Více nastavení naleznete v různě zakopaných menu nabídkách, ale více se této aplikaci dnes nebudeme věnovat.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama