reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Canon i-SENSYS MF3010: laser za hubičku

2.4.2012, Milan Šurkala, recenze
Canon i-SENSYS MF3010: laser za hubičku
Další multifunkcí, která se k nám dostala do redakce, je Canon i-SENSYS MF3010. Jde o nejlevnější laserovou multifunkci této značky s černobílým tiskem a barevným skenerem. Podíváme se, co dokáže nabídnout za cenu zhruba 3000 Kč s DPH.
K testu rychlosti jsem využil dva dokumenty. Prvním z nich je 6stránkové černobílé PDF s textem. Pro tisk textu s obrázky bylo využito 4stránkové PDF obsahující nejen text a obrázky, ale také vektorové grafy. Test kvality tisku byl pak proveden s pomocí půlstránkového PDF s černým a červeným textem o velikostech 1 až 16 bodů.

Tisková předloha
Kvalita tisku
Odeslání dokumentu na tiskárnu
Rychlost tisku
Černobílý text (6 stran A4)
normální (general 1 BPP)
6 s
18,8 str./min
Text + obrázky barevně (4 strany A4)
normální (general 1 BPP)
11 s
18,5 str./min
Text + obrázky barevně (4 strany A4)
normální (publictations 24 BPP)
11 s
11,4 - 12,6 str./min

Canon hovoří o rychlosti tisku 18 stran za minutu a opakovaně jsem byl schopen dostat se dokonce i nad tuto hodnotu. Při kvalitě "general" s 1 BPP (jeden bit na pixel) je opravdu možno se pohybovat mezi 18 až 19 stranami za minutu, vyzkoušeno na několika nejrůznějších výtiscích. Tato rychlost platí i při tisku grafiky s kvalitou "general". Nastavení kvality na "publications" už rychlost snižuje na zhruba 12 stran za minutu. Ostatní kvality "photos", "graphics" a "designs" se zpravidla pohybují okolo 10 až 12 stran za minutu. Jednotlivá nastavení se liší bitovou hloubkou (general 1 BPP, ostatní 24 BPP), ale také vzorem pro vykreslení šedotónových ploch). Protože tiskárna nepodporuje duplexní tisk, jeho rychlost nebyla změřena.


režim "general"

režim "publications"

Nyní se už konečně podíváme na kvalitu výtisků. Prezentuji výřezy u těchto ukázek naskenovaných pomocí fotoaparátu. Zde si můžete stáhnout 14MB ZIP soubor s výřezy v téměř 16 MPx rozlišení, v článku budou prezentovány zmenšené výřezy.



černý text, režim general



černý text, režim publications



Kvalita general s 1 BPP (jedním bitem na pixel) dokáže vytisknout diakritiku až u písmen velikosti 4 a vyšší. Písmena ale ani tak nejsou celistvá a jejich hrany jsou poněkud kostrbaté. Navíc si lze všimnout trochu toneru i mimo plochu samotných písmen. Jakž takž čitelné jsou základní tvary písmen o velikosti 3. Kvalita publications s 24 BPP už dokáže krásně vykreslit diakritiku i u velikosti 3 a jakž takž čitelná jsou i písmena o velikosti 2! Rovněž je třeba ocenit hladší tvar písmen.



černý text, režim general



černý text, režim publications



U větších písmen se dále ukazuje, že nejnižší kvalita tisku má méně pravidelný tvar písmen. Publications má plnější a hladší tvary písmen.



červený text, režim general



červený text, režim publications



Jde o černobílou tiskárnu, takže barevný text pak vytiskne ve stupních šedi. Je vidět, že kvalita general je i ve velikosti 5 téměř nepoužitelná. Publications je o něco lepší, ale ani zde nejde o šedivé jako spíše o přerušované písmo.



červený text, režim general



červený text, režim publications



U větších písem se situace zlepšuje. Kvalita general je jasně jednobitová, buď je tam toner nebo je prázdno, publications má o něco hladší přechody a písmo se tolik nerozpadává.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama