reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Canon i-SENSYS MF3010: laser za hubičku

2.4.2012, Milan Šurkala, recenze
Canon i-SENSYS MF3010: laser za hubičku
Další multifunkcí, která se k nám dostala do redakce, je Canon i-SENSYS MF3010. Jde o nejlevnější laserovou multifunkci této značky s černobílým tiskem a barevným skenerem. Podíváme se, co dokáže nabídnout za cenu zhruba 3000 Kč s DPH.

Tiskové náklady


Pro tiskárnu se dá koupit toner CRG-725, a to v jediné kapacitě pro udávanou výdrž 1600 stran. Jeho cena je v průměru 1267 Kč s DPH. S tiskárnou však dostanete startovní verzi CRG-725 Starter, která má podstatně nižší výdrž na 700 stran.

Náplň
Počet stran
Cena (Kč s DPH)
Černý toner CRG-725
1600
1267 Kč

Tiskové náklady se tedy pohybují okolo necelých 80 haléřů na jednu A4 stranu, což není právě nejméně. Na druhou stranu ani laserová multifunkce konkurenčních výrobců nemají o mnoho levnější tisk, pokud vůbec (nezřídka jsou i dražší). Ostatně u tiskáren platí, že čím levnější tiskárna, tím dražší provoz.





Závěr


Canon i-SENSYS MF3010 je nejlevnější laserovou multifunkcí od Canonu za opravdu působivou cenu okolo 3000 Kč včetně DPH. Za tuto cenu pochopitelně nemůžete čekat zázraky, a tak tu např. vedle USB nenajdeme žádné jiné připojení. Výraznějším nedostatkem je však absence duplexního tisku, který by se i v malých domácích kancelářích mohl přeci jen hodit. Ovládání pomocí předního panelu pro kopírování nevyžaduje počítač, ale některá z nastavení (jako např. tisk dvou stran na jednu) se musíte nejprve naučit používat studiem manuálu, protože jediné písmeno na displeji není příliš intuitivní. Stačí si to však dvakrát, třikrát zkusit, naučit se to a zjistíte, že ovládání je pak velmi jednoduché.

Každopádně zajímavý je design. Někomu se tiskárna nelíbí, někomu zas ano, hlavním kladem jsou ale opravdu maličké rozměry. Těžko byste hádali, že jde o laserovku se skenerem. Ten sice nenabízí nějak přehnané rozlišení, ale pro potřeby kanceláře je více než dostatečné a kvalita skenování je solidní stejně jako rychlost. Jen se připravte na to, že CIS snímač (pravděpodobně tento typ, výrobce ho neudává) si neporadí s vazbou tlustých knih. Opět ale musíme vzít v potaz určení tiskárny a fakt, že CIS snímače má většina multifunkcí. Není tedy tiskárně co vyčítat. Programy na dodaném CD se nebyly schopny instalovat na 64bitových Windows 7, nicméně s aktuálními ovladači staženými ze stránek výrobce nebyl nejmenší problém.





Radost nám udělala rychlost tiskárny. Než se začne tisknout, zabere to tak 6 sekund, pak už ale výtisky z tiskárny doslova lítají. Na nejhorší kvalitu jsme dokonce lehce překonali výrobcem udávanou maximální rychlost a přiblížili se 19 stranám za minutu, což je výborná hodnota. Tento 1bitový režim kvality tisku je nicméně vhodný spíše jen pro tisk černého písma a osobně bych doporučil nastavit některý z kvalitnějších 24bitových režimů, který sice sníží rychlost na cca 12 stran za minutu, ale také zlepší ostrost písmen, barevná písmena (vytisknutá v odstínech šedi) přestanou být děravá a hladší jsou i "barevné" přechody. Kvalita tisku černého písma je ve 24bitovém režimu rozhodně dobrá a solidní je zejména vektorový tisk.

Jde o černobílou tiskárnu, takže připomínám, že všechny barvy jsou tištěny v odstínech šedi. S tiskárnou bych ale moc netisknul nejrůznější grafiky a podobně, linie v obrázcích (tedy nikoli vektorové) tiskne spíše zubatě. Pokud máte laser jako synonymum nízkých tiskových nákladů, tak s tím v této cenové kategorii raději moc nepočítejte. Podobně jako u konkurence i zde platí, že čím levnější tiskárna, tím dražší tisk. Není sice enormně drahý (některé konkurenční laserové multifunkce mají náklady ještě o pár desítek procent vyšší), ale obdobné inkoustové multifunkce nezřídka zvládnou totéž ještě kapánek levněji při nižší spotřebě elektrické energie. Tradičním nedostatkem je absence USB kabelu v balení. Ten si musíte dokoupit zvlášť.

Canon i-SENSYS MF3010 je ve výsledku multifunkce vhodná zejména tam, kde se tiskne jednostranně hodně běžného textu a komu se nechce každou chvíli měnit náplň jako u inkoustovek.


Malé rozměry a hmotnost
Nepodporuje duplexní tisk
Rychlý tisk
Slabší kvalita tisku grafiky (fotografií)
Nízká pořizovací cena
USB kabel není v balení
Slušná kvalita tisku vektorových předloh
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 3000 Kč s DPH


Za zapůjčení multifunkce Canon i-SENSYS MF3010 děkujeme Canonu.



Vývoj ceny testovaného produktu:


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama