reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Canon Pixma MX320: levná multifunkce

10.8.2009, René Pfeifer, recenze
Canon Pixma MX320: levná multifunkce
Vracíme se k testu inkoustového tisku, ke kterému jsme si vybrali novější multifunkční přístroj od profesionálů v oboru, od Canonu. Jak se odrazí nízká cena na kvalitě a rychlosti tisku? Vyplatí se investovat méně? Na to se pokusí odpovědět dnešní test.
Uvedení do provozu je jednoduché a příliš se neliší od podobných přístrojů. Je třeba vyjmout ochranné materiály, umístit stanici, zapojit ji do elektrické sítě, nainstalovat cartridge, propojit kabel s počítačem a nainstalovat ovladače.

V našem případě byla cestovní ochranná páska již vyjmuta. Po prvním zapnutí bychom měli na displeji panelu nastavit jazyk – my jsme češtinu měli již nastavenu. Zabudování náplní šlo s pomocí návodu snadno, jen opatrně na jisticí úchyty. Jsou z tenčího plastu a při nesprávné manipulaci se mohou lehce zlomit.


Instalace ovladačů


Průběh instalace

Průvodce instalací na nás mluvil česky a hladce nás provedl celým procesem, který zabral jen pár minut. Po dokončení se hned můžeme pustit do práce. Přistupme tedy rovnou k vlastnímu testování.


Praktické testy


Stanici jsme prověřovali pod operačním systémem Windows XP Professional, ale samozřejmě funguje i pod systémy Vista, 2000 nebo Mac OS.


Ceny spotřebního materiálu a náklady na tisk


Výběr spotřebního materiálu s cenami jsme omezili na výše jmenované přibalené zboží a jejich průměrné ceny.

Náplň, papírCena
PG-512 (černá,15ml, 400 str.)415 Kč
CL-513 (barevná,13ml, 350 str.)515 Kč
PP-201 (10x15 fotopapír lesklý, 50ks)320 Kč
PR-201 (10x15 fotopapír lesklý, 50ks)428 Kč
SG-201 (A4 fotopapír pololesklý, 20ks)269 Kč

K výpočtu orientačních nákladů na tisk využijeme ceny běžného papíru (0,20 Kč) a výtěžnosti náplní. U barevného tisku předpokládáme rovnoměrné využití všech barev. Náš výsledek tak činí 1,24 Kč na tisk jedné černobílé stránky a 5,65 Kč na tisk barevné. Zjištěné hodnoty se dají považovat u inkoustového tisku za průměrné, bohužel výrobce na stránkách vlastní hodnoty neudává a nemůžeme je porovnat. S vyššími náklady barevného tisku se obecně počítá, zejména u tisku fotografií. Vzhledem k faktu, že ovládací panel poskytuje pouze kusé informace o stavu zásobníků (bez procentuálního vyjádření), doporučujeme před vlastním tiskem dobře promyslet, jak kvalitní výtisk požadovat.


stav zásobníků barev


Práce s ovladači


Ovládání tiskárny pomocí nainstalovaných programů je jednoduché díky kompletní české lokalizaci a hlavnímu ovladači Canon Solution Menu, které spojuje všechny aplikace pod jednu střechu. Na ploše jsou i zástupci pro samostatné spuštění důležitých aplikací My Printer pro nastavení tiskárny, Canon MP Navigator pro skenování a práci s dokumenty a Easy-PhotoPrint pro zpracování a tisk fotografií.


Hlavní ovladač Canonu

Ovladače tiskárny nám umožňují různé možnosti nastavení tisku a údržby. Podobně jako u jiných strojů lze parametry měnit předem nebo v průběhu tisku.


Vlastnosti tisku

Záložku údržby využijeme zejména v případě problémů, které během naší práce nenastaly. V průběhu testu jsme vyzkoušeli pouze funkci tichého režimu, která hlučnost přístroje subjektivně snížila asi o 10 %, takže bez efektu.


Údržba


reklama