reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Canon Pixma MX320: levná multifunkce

10.8.2009, René Pfeifer, recenze
Canon Pixma MX320: levná multifunkce
Vracíme se k testu inkoustového tisku, ke kterému jsme si vybrali novější multifunkční přístroj od profesionálů v oboru, od Canonu. Jak se odrazí nízká cena na kvalitě a rychlosti tisku? Vyplatí se investovat méně? Na to se pokusí odpovědět dnešní test.
Rychlost tisku i kopírování jsme měřili při standardním nastavení s běžným kancelářským papírem klasicky pomocí stopek. Nejprve si shrneme hodnoty „zahřívacích“ operací.

Měřený parametr
Hodnota
Zapínání
18 s
Zahájení tisku po zapnutí
24 s
Zahájení tisku z úsporného režimu
20 s
Zahájení tisku fotografie z úsporného režimu
30 s
Příprava skeneru
20 s

Při testu rychlosti jsme tiskli z Exelu a Wordu 4 strany textu kombinovaného s grafy a tabulkami . Výsledné časy průběžné rychlosti jsou průměrem z obou aplikací, k výsledku přibližné rychlosti jsme se dobrali prostým dělením a odečtením času tisku z úsporného režimu.

Měřený parametr
Hodnota
Průběžná rychlost tisku (4 str čb. / b. tisk)
1:20/2:24 s
Přibližná rychlost tisku (čb. / b. tisk)
4 / 2 str/min
Průběžná rychlost kopírování (4 str čb. / b. tisk)
1:16/1:45 s
Přibližná rychlost kopírování (čb. / b. tisk)
3,1 / 2,2 str/min

Jak vidno, průběh barevného tisku nám vyšel o polovinu pomalejší, než udává výrobce, ale čas barevného kopírování je stejný. Hodnoty práce v černobílém režimu jsou rovněž nižší, v celkovém pohledu spíše podprůměrné. Co se týče rychlosti, čekali jsme od tohoto stroje více, ale ukázalo se, proč výrobce ve specifikacích často používá kouzelné slůvko „až“.


Test kvality tisku a kopírování


Předem upozorňujeme, že barevné podání tak, jak je vidíte na monitoru, neodpovídá skutečnému výtisku na papíru - jednak je ovlivněno skenerem, někdy také vaším monitorem.


Černobílé testy


Při hodnocení černobílého tisku a kopírování jsme u tiskárny nastavili nejprve standardní kvalitu tisku, pak jsme vyzkoušeli i vysokou.


Čitelnost písma - výtisk


Čitelnost písma - kopie

Čitelnost písma výtisku je prvním náznakem dobré kvality tisku tohoto přístroje, když je dobře čitelné již od velikosti 1,5. Po zkopírování předlohy je možné číst písmo od velikosti 2.

Se standardním textem velikosti 12 bodů si multifunkce poradila rovněž celkem dobře. Úspora inkoustu se u standardního nastavení kvality tisku projevuje bílými body a mírnýn roztřepením v obloucích. Prokreslení a sytost černé barvy písma výtisku vysoké kvality jsou bez větších vad. Jen přechod mezi písmeny blízko u sebe způsobuje nepatrné roztřepení okrajů.

Výsledek kopírování nese podobné znaky, jako tisk v základním nastavení, to znamená, že kopírka předlohu mírně zesvětlila.


výtisk - kvalita normální
kopie



Test čárové grafiky potvrzuje dobrou kvalitu tiskové jednotky. Jednotlivé obrazce netrpí žádnými výpadky nebo vadami. Linky jsou plné a souvislé bez přerušení. Nerovnost šikmého šrafování odpovídá předloze. Za čárovou grafiku si tiskárna zaslouží jedničku.


Čárková grafika - tisk


Čárková grafika – kopie

Výsledek kopírky je srovnatelný s tiskovým výstupem, jen linky ztratily na objemu. U linek grafiky přibylo mírné roztřepení a místy se objevují bílá místa. Při pohledu z originálu na kopii pouhým okem je kvalita obou výstupů přijatelná, pouze sytost černé barvy na kopii klesla.

Následuje test stupnice šedé. Opět porovnáváme normální a kvalitnější výtisk a výstup z kopírky.


výtisk - kvalita normální



výtisk - kvalita vysoká



kopie

Lineární přechod z bílé barvy do černé tiskárna zvládá opravdu dobře. Černobílý přechod je hladký už v normální kvalitě a netrpí žádnými schody. U vyšší kvality tisku je znát rozdíl v sytosti odstínů, na výstupu z kopírky je patrné zesvětlení. (Některé popsané rozdíly nemusí být z obrázků patrné, proto znovu připomínáme, že za to může skener).

Celkově můžeme kvalitu černobílého tisku hodnotit jako dobrou. S přihlédnutím k ceně multifunkce a nákladům na tisk předčila mírně naše očekávání. Uvidíme, jak si povede v barevných testech.


reklama