reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Canon Pixma MX320: levná multifunkce

10.8.2009, René Pfeifer, recenze
Canon Pixma MX320: levná multifunkce
Vracíme se k testu inkoustového tisku, ke kterému jsme si vybrali novější multifunkční přístroj od profesionálů v oboru, od Canonu. Jak se odrazí nízká cena na kvalitě a rychlosti tisku? Vyplatí se investovat méně? Na to se pokusí odpovědět dnešní test.
Kvalitu barevného podání tiskárny i kopírky jsme vyzkoušeli nejprve pomocí vlastní a speciální testovací stránky. Nastavení prvního výtisku jsme ponechali základní, u druhého výtisku jsme změnili parametr kvality na vysokou. Při kopírování barevné předlohy jsme kvalitu výstupu rovněž o jeden stupeň zvýšili.


Barevný výtisk - kvalita normální



Barevný výtisk - kvalita vysoká



Barevná kopie

Výsledné barvy výtisku vysoké kvality jsou dostatečně syté a působí uceleným dojmem. Barevný přechod je plynulý, pouze s mícháním fialové a modré měla tiskárna problém. U normálního výtisku a výstupu z kopírky je patrný ústup barevné hustoty a zvýšený počet bílých bodů.


Originál
Výtisk

Co se týče soutisku barevných složek, černá na barevném pozadí působí při hlubším zkoumání poněkud roztřepeně. Barevný přechod červené nemá zdaleka tolik tmavších odstínů jako předloha, u vzorkovaných čtverců je vidět hrubší rastr. Ve věrnosti barev můžeme pozorovat mírné odchylky (například u podání modré), ale nutno podoknout, že skutečný výtisk vypadá o poznání lépe než oskenovaná kopie výše.


Tisk fotografií


Pro tisk fotografie jsme použili základní i rozšířené nastavení aplikace výrobce – Easy PhotoPrint a originální fotopapír Canon. Ovladače nám umožňují vylepšit barvy nastavením Vivid a třemi stupni korekce šumu.


Fotografie předloha


Fotografie výtisk - základní nastavení


Fotografie výtisk - nastavení Vivid + korekce šumu

Multifunkce při tisku fotografií mírně vylepšila náš dojem barevného tisku, ale při bližším zkoumání jsou patrné některé nedostatky z předešlé části. Tiskovému výstupu se mírně snížila sytost barev. Můžeme pozorovat mírné odchylky věrnosti a to i s vylepšením vivid a korekcí šumu. Softwarové vylepšení výtisku pomohlo lehce zvýšit jas a kontrast.

Problém s barevným přechodem je nejvíce znát u detailu obličeje hráče v oranžovém dresu. Po několikanásobném zvětšení je znát jemné kostičkování.


Fotografie výtisk detailu - základní nastavení

Celkový dojem vytištěných fotografií je sice blízký realitě a výsledky můžeme směle prezentovat třeba známým nebo rodině, ale jejich webovou prezentaci nedoporučujeme.

Než přejdeme k testu skeneru a závěrečnému hodnocení, zmíníme krátce kopírování fotografií. Na tomto přístroji je vhodnější nastavit vyšší kvalitu kopie, i když odebere více barvy, Výstup fotografie z kopírky v základním nastavení je příliš světlý a barevné podání vůbec neodpovídá výtisku. V konečném výsledku tedy vyplýtváme více náplně v základním módu než dosáhneme přijatelné kvality.


reklama