reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Catalyst 11.4: výkon pro Radeony HD 6900

24.3.2011, Petr Štefek, recenze
Catalyst 11.4: výkon pro Radeony HD 6900
Pod delší odmlce se podíváme na srovnání starších a zbrusu nových ovladačů Catalyst pro grafické karty Radeon. Srovnání jsme si provedli na Radeonu HD 6870 a také novější architektuře zastoupené Radeonem HD 6950.
Catalyst 11.4 jsou pro majitele zbrusu nových Radeonů HD 6900 opravdovým přínosem a jistě udělají radost všem hráčům. Nárůsty nejsou tak dramatické, jak AMD proklamovalo ve svém preview projektu "Mjölnir". Stále ovšem můžeme říci, že nárůsty FPS v běžných situacích s 4xMSAA dosahují 5-10 %, a to skutečně není málo.

Tyto ovladače mají také lví zásluhu na vynikajícím výkonu vlajkové lodi Radeon HD 6990, kterou jsme si představili tento týden. Ladění nové VLIW4 architektury bude jistě pokračovat také v budoucnu, a tak se velmi dobře může stát, že Nvidii a jejímu Fermi se bude dýchat hůře než doposud.





Na prázdno nevyšli ani majitelé starších Radeonů HD 6800/5000, kde lze rovněž nějaký minoritní nárůst pozorovat, ale rozhodně jej nemůžeme označit za nijak podstatný, Důležité pro majitele starších Radeonů je, že i přes optimalizace pro novou architekturu nebudou nijak strádat.

Instalace nových Catalystů 11.4 řeší některé nestability a problémy se zobrazením ve hrách i desktopu, takže jejich instalaci jednoznačně doporučuji všem. Osobně doufám, že nové ovladače vyřeší také pády ovladače grafiky při přehrávání streamovaného videa při využití Adobe Flashe 10 a výše. Na oficiální verzi WHQL si budeme ještě muset počkat, ale tzv. "Early Preview" je k dispozici ke stažení na webu AMD.
reklama