reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CEPC: kouzelná skříňka, které věštím obrovskou budoucnost

24.5.2004, Zdeněk Michálek, recenze
CEPC: kouzelná skříňka, které věštím obrovskou budoucnost
Po všech těch multimediálních počítačích a bundlech s dálkovým ovládáním, které kdy prošly mýma rukama, mám nyní konečně jistotu: byla nalezena jedna z cest, kam směřuje multimediální centrum domácnosti v budoucnosti.
Dřív ale, než se pustím do popisování kladů a záporů jednotlivých částí, musím znovu zdůraznit že z hlediska celkové inovativnosti produktu jsou v podstatě nevýznamné. Po chvíli používání jsem si totiž uvědomil, že CE PC je přesně tím na co jsem už dlouho čekal - inteligentním audiovizuálním středobodem domácnosti, ke kterému směřují mé kroky kdykoliv, když chci dělat cokoliv co má něco společného s informacemi, obrazem a zvukem.

Přeháním ? Myslím, že ne. Už hodně dlouho jsem hledal zařízení, které by tímto „nepočítačovým“ způsobem zpřístupnilo všechny ty vynikající technologie, které jsou k dispozici, využilo je, zintegrovalo a zkonvergovalo do jediného „kabátu“ – a dalo je k dispozici nikoliv pár profesionálům z kanceláře, ale davům - protože nikdo jiný než právě davy masové odběry nezajistí. A naopak - nic jiného než předpoklad masových odběrů nevyvine tlak na výrobce, aby odstranili nedostatky ve stávajících přístrojích a zejména v software a totálně vše přizpůsobili ergonomii, očekáváním a zejména schopnostem masového uživatele.

Trh, který takto vznikne, bude naprosto jedinečný - a bude automaticky generovat poptávku po službách zcela nového typu. A Microsoft, který je teď v podstatě jediným dodavatelem systémového i aplikačního software pro CE PC postaveného na Windows XP Media Centrum Edition tak opět osvědčí svůj čich – a stane se zřejmě opět tím, kdo bude stanovovat pravidla.

V okamžiku, kdy součástí každého televizoru bude počítač, nebude problémem "upgradovat jeho firmware" a nenastane už situace, kdy teletext jako naprosto zastaralý standard přežil desítky let – prostě proto, že zavedení standardu nového by znamenalo vyhodit desetimilióny "neupgradeovatelných" televizí. To dále urychlí vývoj v této oblasti – dálkovým ovládáním jen potvrdíte "stáhnout nové funkce" a vše bude v pořádku.

Takže - pokud se na MC díváte jako na onu "střechu" nad mnoha nesourodými prvky, je výborně vymyšlená. Horší situace už nastává, pokud se podíváte podrobněji na jednotlivé její prvky. Znovu zdůrazňuji - až na výjimky se jedná o vlastnosti Windows XP MC Edition, ne o vlastnosti hardware (snad s výjimkou zvuku, tam si nejsem jistý zda nekorektní "český" zvuk je záležitostí ovladačů nebo hardware a dalších věcí, o kterých se výslovně dál zmíním).

Obecně

Nesmírně efektní (a efektivní) je umístění ovládacích prvků přímo na klávesnici. Můj původní názor na ně byl značně skeptický – na co proboha potřebuji ovládat hlasitost, přehrávač případně televizi přímo z klávesnice, teď však musím říci: je to pohoda, zvláště tlačítko MUTE je velmi příjemné :)

Velmi nepřjemný je naopak velmi malý dosah u bezdrátové klávesnice a myši (něco málo přes 1 metr). To je sice postačující, pokud sedíte u počítače položeného pod stolem. Naprosto nepostačující však tato vzdálenost je pro způsob použití který by se mi hodně líbil: sedíte v pokoji na sedačce, klávesnice položená na klíně, optická myš vedle sebe a sledujete velkoplošnou (v budoucnu) obrazovku vzdálenou alespoň 4 metry. Dosah dálkového ovládání byl bez problémů (cca 8 metrů).

Z hlediska grafického uživatelského rozhraní jsem byl velmi příjemně překvapen: přes příbuznost s Windows XP je přesně takové, jako očekávám. Jednoduché, přehledné, s decentními ale přitom efektními přechody při objevování a mizení oken.

Nepříjemné jsou naopak problémy s rozsynchronizovávající se myší (poté, co se dostane mimo dosah – což je zcela běžné). I ve zcela tiché místnosti je hluk produkovaný CE PC snesitelný; ne že by byl zcela neslyšitelný (disk a ventilátor jsou v tenké umělohmotné skříně akusticky prakticky neodizolovatelné), pokud ale právě nemáte velmi lehké spaní, nevadí. Dalšímu odhlučnění se však meze nekladou.

Zajímavá je možnost zadávání textových řetězců z dálkového ovladače stejně jako u mobilního telefonu – pravda, T9 slovník nenajdete a podpora české abecedy na sebe asi rovněž nechá ještě chvíli čekat, ale myšlenka je to velmi zajímavá.

Doba zapínání a vypínání televize odpovídá použitému Resume módu, tzn. momentální obsah paměti (512MB) se uloží na disk a příští zapnutí přivede přístroj do přesně stejného stavu, v jakém byl vypnut. Časy jsou přijatelné – přístroj se zapne v průběhu 9 vteřin, vypnutí trvá zhruba 4,5 vteřiny.

Příjemná je funkčnost tlačítka BACK v celé MC převzatá z internetových prohlížečů – zvlášť nezkušený uživatel se v nabídkách snadno ztratí. S jeho pomocí je možné se dostat zpátky tam, "kde to zná".

Citelně chybí regulace výšek a basů (přímo z MC) a vůbec jakákoliv podrobnější nastavení čehokoliv.


TV přijímač

Podobné přístroje by měly být koncipovány tak, aby se po vytažení z krabice a zapnutí chovaly stejně jako běžné TV přijímače – tj. "naskočí" úvodní obrazovka Media Center nebo přímo jeden z TV programů a teprve po stisknutí příslušného tlačítka na dálkovém ovladači nebo klávesnici se stalo "něco jiného" – přechod do „počítačového“ módu.

Veškeré sledované programy jsou – jak už bylo řečeno – sledovány "přes disk", není proto problém se vrátit a zopakovat zajímavé části. V souvislosti s tím však příliš nepřekvapila maximálně "standardní" kvalita TV obrazu. Rychlejší pohyby jsou viditelně rozfázované, rozlišení je omezené, "běžná" televize při srovnávacím testu jednoznačně vítězí. Komprese v reálném čase má zřejmě svá výkonnostní úskalí, vzhledem ke slušné HW konfguraci stroje se dá usoudit spíše na problém ovladačů nebo nastavení kodeku.

Media Center podporuje pouze jediný TV/FM tuner současně, takže není možné současně sledovat na obrazovce jeden program a nahrávat druhý. Rovněž není možné současně poslouchat rádio a nahrávat TV program – tuner je prostě jediný a nic se s tím nenadělá. Toto není jen omezení HW, MC s něčím podobným prostě nepočítá. Nereálný je tak např. PIP (obraz v obraze), který bez druhého tuneru prostě "neuděláte".

Vyšší by mohla být i citlivost TV tuneru – obraz, který je na běžné televizi zcela čistý a bez dropoutů je na CE PC viditelně zašuměný.

Nepříjemná je absence SCART konektoru – připojení k satelitnímu přijímači a dalším prvkům audiovizuálního řetězce je tak problematické.

Velmi příjemný (a po chvíli nepostradatelný) je přístup k programům přes průvodce (guide) - nevolíte kanály, volíte programy. Po chvíli zjistíte že toto je jediné přijatelné. Zajímá vás o čem program je ? Jediný odklik - a už jste na informačních stránkách, čtete podrobné komentáře a recenze - a ve zmenšeném okně stále běží sledovaný TV program. Nesmírně příjemné, nechápu jak televizní maniaci mohli bez něčeho takového desítky let žít.

Na druhou stranu - za celou dobu testování jsem nezjistil jak změnit (bez použití Guide) název TV programu.

Video / DVD rekordér

Je hned po FM tuneru nejvíc odbytou částí MC. Chcete VPS ? Nebo ShowView, které je součástí i těch nejlevnějších videí ? Zapomeňte. Přesné nastavení místa kde má pokračovat záznam ? Nelze. Nastavení požadované kvality záznamu (pro déletrvající záznamy) jsem také v MC nenašel.

Jakž-takž dobře zvládnutý je systém archivování nahrávek, jejich pojmenování a práce s knihovnou. Možnostmi je samozřejmě nesrovnatelný se specializovanými programy.

FM tuner

O něm se snad dá říci jediné - že funguje. Nepříjemná je nemožnost pojmenovat jednotlivé kanály rádiového přijímače, na RDS zapomeňte. Do předvoleb se automaticky při přednastavení přepíše frekvence – a tím veškerý uživatelský komfort končí. Zapomeňte na skenování kanálů v nastavitelném časovém intervalu, o histogramech rozložení jednotlivých signálů v FM pásmu nemluvě.

Přehrávač záznamů

Je zvládnut slušně. Po příchodu domů vytáhnete katru z foťáku, zastrčíte do CE PC - a prohlížíte, archivujete, přejmenovávávate.. Pěkné přechodové efekty mezi zobrazením jednotlivých snímků.

Přehrávač záznamů - opět jednoduchá forma, žádný Winamp, svou práci ale odvede dobře.
reklama