reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cherry MX-Board 3.0: kvalita z Německa

29.10.2014, Jan Vítek, recenze
Cherry MX-Board 3.0: kvalita z Německa
Tedy ne tak úplně z Německa, neboť i tato klávesnice je vyrobena v Asii, ale která periferie dnes není. Nicméně společnost Cherry je výrobcem známých tlačítek Cherry MX a vyrábí i celé klávesnice. My se na jednu takovou dnes podíváme.
Kapitoly článku:
  1. Cherry MX-Board 3.0
  2. Software, zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Na klávesnici Cherry MX-Board 3.0 toho není moc co zkoumat. Jedná se prostě o mechanický model vybavený v našem případě tlačítky Cherry MX Red. Její fyzické zpracování je dobré. Oproti takové SteelSeries 6Gv2 nemá tělo tak pevné a odolné vůči zkroucení, ale díky tomu není tak těžké. Svou kovovou výztuhu má také, tudíž si na zpracování stěžovat nelze.

Je třeba se zmínit také o nízkoprofilových klávesách, díky nimž klávesnice není tak vysoká, a my díky tomu nemusíme při psaní tak moc zvedat prsty. Zdvih kláves je přitom zcela stejný jako u klasických klávesnic s tlačítky Cherry MX, a to 4 mm. Klávesy pouze zajedou hlouběji do těla klávesnice a jako obvykle nám spínače Cherry MX Red zareagují již v polovině tohoto zdvihu, takže není nutné je domačkávat.


- tlačítko Cherry MX Red -

Stisk je v tomto případě vzhledem k použitému typu tlačítek lineární, neboť v mechanismu má hlavní slovo pružinka. Ta klade odpor, jejž překonáme až po zatížení 45 gramy, čili jde o tlačítka s lehčím stiskem. Tužší stisk by měla například tlačítka Cherry MX Black, která jej jinak mají stejně jako Red lineární.

Bez vyklopených nožek má MX-Board 3.0 téměř neznatelný zdvih, takže sedí téměř naplocho. Kdo toto nemá rád, může si vyklopit nožky a nejlépe si je opatřit gumovými návleky, aby klávesnice neklouzala. A nakonec co se týče proklamovaného N-key rollover, ten pracuje bezchybně, čili se nemusíme bát toho, že by klávesnice měla problémy se zaznamenáním více najednou stisknutých kláves.


Závěr


Klávesnici Cherry MX-Board 3.0 nepatří mezi herní modely, ale pro klávesnice určené spíše pro vážnou práci. Není tedy vybavena různobarevným podsvícením, programovatelnými tlačítky, nebo konektorem pro headset. Její výbava se drží při zemi, ale tomu odpovídá také cena, která není za takový produkt nijak přemrštěná.


- klikněte pro zvětšení -

Nějaká speciální výbava tu tedy je a počítá se do ní čtveřice tlačítek pro nastavení zvuku a také deaktivaci kláves Windows, což by se s nadsázkou dalo označit za herní funkci. Dále dostaneme i nalepovací či nasunovací protiskluzové podložky, které můžeme, ale nemusíme využít. Všechny klávesy jsou pak vybaveny tlačítky Cherry MX Red, přičemž uživatel si může vybrat ještě mezi tlačítky Brown, Blue a Black.

Jako výhodu osobně vidím nízký profil kláves, díky němuž je psaní pohodlnější. Klávesnice je také připravena na připevnění podložky pod zápěstí, ovšem tu si musíme případně dokoupit. Samotná Cherry MX-Board 3.0 je však dobře použitelným produktem, a to za rozumnou cenu, jen je škoda, že zatím ještě není připravena česká lokalizovaná verze.
 
 

Plusy


+ Cherry MX Red
+ Nízký profil pro pohodlnější psaní
 
 

Minusy


- Zatím není k dispozici česká verze
 
 
Za zapůjčení Cherry MX-Board 3.0 děkujeme společnosti Cherry.
 
 
Cena v době testování: cca 2 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte klávesnici Cherry MX-Board 3.0?
V anketě šlo hlasovat od 29.10.2014 do 20.9.2015. Počet hlasujících: 4
Výborná100 %
Průměrná0 %
Špatná0 %
reklama