reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cherry MX Board 6.0: mechanika s 1ms odezvou

24.6.2015, Jan Vítek, recenze
Cherry MX Board 6.0: mechanika s 1ms odezvou
Přímo od výrobce široce používaných mechanických tlačítek Cherry MX k nám přicestovala klávesnice Cherry MX Board 6.0, která se chlubí technologií RealKey pro rychlejší psaní, kvalitním hliníkovým tělem a podsvícením.
Kapitoly článku:
  1. Cherry MX Board 6.0
  2. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Klávesnice Cherry MX Board 6.0 v US verzi nepotěší ty, kteří mají rádi velký dvouřádkový Enter. Pokud to ale je takový problém, že ho nepřenesete přes srdce, pak si takovou klávesnici stejně nebudete kupovat. Nicméně dle ujištění distributora by u nás prodávaná CZ+SK verze měla mít naopak velký Enter a tlačítko se zpětným lomítkem by mělo omezovat levý Shift.

Její výhodou je na druhou stranu to, že má zapuštěné klávesy do těla, a to více než jiné mechanické klávesnice. Tváří se tak jako nízkoprofilová klávesnice, i když má plný 4mm zdvih stejně jako kterákoliv jiná s tlačítky Cherry MX. Rozdíl je v tom, že klávesy jsou umístěny níže, díky čemuž nemusíme ruce tak zvedat. K celkově dobré ergonomii pak přispěje velká a pohodlná podložka pod zápěstí, kterou můžeme díky magnetům snadno připevnit i odpojit.



- tlačítko Cherry MX Red -

Tlačítka Cherry MX Red jsme si mohli vyzkoušet už několikrát, a to i na Cherry MX Board 3.0. Jedná se o tlačítka s jednoduchým, lineárním průběhem stisku. Jejich zdvih je stejně jako u ostatních 4mm, přičemž stisk je zaznamenán už v polovině, čili po 2 mm. Tlačítka kladou odpor při stisku rovný zátěži 45 gramy, takže jde o ta lehčí v nabídce firmy Cherry a vzhledem k průběhu stisku tu nemáme v podstatě žádnou hmatovou odezvu jako u tlačítek Brown či Blue.



- klikněte pro zvětšení -

Co se týče technologie RealKey, ta funguje dobře, pokud mohu soudit dle svého subjektivního dojmu. Klávesnice s NKRO by neměly mít problém se zaznamenáním třeba 10 najednou stisknutých tlačítek. Více nebudeme vzhledem k počtu prstů na rukou potřebovat a i oněch 10 je poněkud přemrštěný počet. Nicméně když už nějaká klávesnice NKRO nabízí, měla by tak fungovat. Můžeme si to vyzkoušet třeba stisknutím 10 kláves najednou. Všechny by se měly zaznamenat, s čímž MX Board 6.0 skutečně nemá problém. Vedle toho se dělá ještě jeden test, kdy se při stisknutých klávesách Shift, Alt a Ctrl zkouší ostatní klávesy a všechny by se měly zaznamenat korektně. Není překvapením, že RealKey s tímto nemá problém, když každá klávesa je přímo spojena s kontrolerem klávesnice, čili se jejich stisk navzájem nemůže ovlivňovat. Co se týče pohotového zaznamenávání stisku, asi není překvapení, že rozdíl mezi 1 ms a 20 ms je jen těžko zjistitelný.



Podsvícení kláves je realizováno jako obvykle pomocí samostatných LED umístěných v horní části kláves. Uprostřed být nemohou, protože tam je dřík mechanismu, který je navíc neprůsvitný, takže překáží světlu v tom, aby dobře proniklo i pod spodní polovinu klávesy. Vrchní polovina je tedy podsvícena daleko lépe, takže není divu, že právě na ní jsou hlavní popisky. Alternativní jsou umístěny dole, takže na ně v noci už tak dobře neuvidíme. To ale není problém této klávesnice, ale všech tlačítek Cherry MX s jednoduchým LED podsvícením. Řeší to až řada Cherry MX RGB, u níž září celé tělo (tedy krom dříku) a popisky jsou daleko lépe podsvíceny, čili rovnoměrně. Firmu Cherry ale můžeme pochválit za to, že nám nabízí velmi jemné nastavení jasu podsvícení, a to po pouhých 1% krocích.



Cherry MX RGB

Pokud tedy chcete klávesnici s mechanickými tlačítky a lepším podsvícením, můžete se poohlédnout po modelu s Cherry MX RGB. Takový model nebude nic levného, ale když se podíváme na cenu recenzované klávesnice, půjde o srovnatelnou částku.


Závěr


Klávesnice Cherry MX-Board 6.0 je kvalitní produkt, který ovšem bude pro většinu uživatelů až příliš drahý. Ti, kteří budou ochotni si připlatit a není jim líto dát za takovou "zbytečnost", jako je mechanická klávesnice, 5500 Kč, ale budou jistě spokojeni. Jediná nevýhoda v podobě nerovnoměrného podsvícení kláves, která vychází z použitých tlačítek, je jasně převážena řadou výhod.


- klikněte pro zvětšení -

Jednak je to kvalitní tělo vyrobené z kombinace černého plastu a především hliníku tvořícího vrchní část, který je čistě opracován a má otryskaný povrch, na němž nejsou vidět žádné otisky. Tělo klávesnice je pevné a bez popraskávání odolá našim pokusům o zkroucení, natož aby šlo ohnout. Kladně musím hodnotit i velkou a pohodlnou podložku pod zápěstí, kterou na místě přidržují dva silné magnety.

Podsvícení klávesnice sice není dokonalé, ale výrobce si s ním i tak dokázal vyhrát. Jde o možnost velmi jemného nastavení intenzity jasu, přičemž v tomto případě se rozlišuje mezi běžnými klávesami a přepínači, které mají být více zvýrazněné. Jde také o první klávesnici s analogovým rozhraním RealKey, které spojuje každou jednotlivou klávesnici s kontrolerem, čímž je zajištěno bezproblémové NKRO, čili schopnost zaznamenat libovolný počet najednou stisknutých kláves. Cherry také uvádí, že díky RealKey se snižuje zpoždění detekce stisku z průměrných 20 ms na pouhou 1 ms, ale to lze v praxi jen těžko ověřit.

Cherry MX-Board 6.0 je tedy výtečný, ale drahý produkt, a to i na mechanickou klávesnici. Za stejnou částku si můžeme koupit nějaký model s Cherry MX RGB nabízející lepší podsvícení (viz foto nahoře) a pokud se spokojíme s klasickými Cherry MX s podsvícením, takové klávesnice se dají pořídit i za méně než 2000 Kč. Je tedy zřejmé, že zde platíme především za RealKey a také částečně hliníkové tělo. Pokud máte o klávesnici zájem, můžete si počkat na její českou verzi (přesněji CZ+SK), která přijde na trh někdy v létě.


Plusy


+ Mechanická a podsvícená tlačítka
+ Velice pevné hliníkové tělo
+ RealKey
+ Velká a pohodlná podložka pod zápěstí


Minusy


- Vysoká cena
- Nerovnoměrné podsvícení (vlastnost všech základních Cherry MX)
 
 
Za zapůjčení Cherry MX Board 6.0 děkujeme společnosti Cherry.

 
 
Cena v době testování: cca 5 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte klávesnici Cherry MX Board 6.0?
V anketě šlo hlasovat od 24.6.2015 do 30.6.2016. Počet hlasujících: 2
Výborná100 %
Průměrná0 %
Špatná0 %
reklama