reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec Aegis CX-05: kvalitní základ

3.3.2008, Jan Vítek, recenze
Chieftec Aegis CX-05: kvalitní základ
Společnost Chieftec nedávno představila novou řadu skříní Aegis, která je určena pro náročné zákazníky. Prozatím jsou v této řadě pouze dva zástupci: CX-05 B-B a CX-05 SL-B, které se liší pouze zbarvením. My se podíváme na tmavší verzi B-B.

Instalace


S instalací komponent do tohoto Chieftecu jsem samozřejmě neočekával žádné větší problémy, protože jde přeci jen o letitý a ověřený design. Avšak právě ona letitost má i svá negativa, což se potvrdilo při instalaci dvouslotové grafické karty GeForce 8800 GTS. Univerzální kovová spona se totiž svými výstupky o kartu zarazila a jednoduše nešla zacvaknout, takže musela ven a nastoupily klasické šroubky. Záslepky naštěstí dostatečně dobře drží i bez šroubků, ale při přenášení skříně by přeci jen mohly vypadnout. Jinak si ale opravdu nemohu stěžovat, i když nějaká možnost připoutat kabely vedoucí od zdroje by se rozhodně hodila.


- klikněte pro zvětšení -

Co se týče místa, pak nás asi nepřekvapí, že toho je zde více než dost. Zdroj ho má kolem sebe více než dost - nahoře pro uschování přebytečných kabelů a dole pro odstup od základní desky, aby se bez problému vměstnaly i přerostlé chladiče. Stejně tak mezi základní deskou a šachtami je prostoru více než dost i pro Extended ATX formát. V tom případě, že ale dovnitř instalujeme ATX základní desku, což je případ běžného uživatele, pak by se hodily i nějaké otvory v trayi pro protažení kabelů, čímž by se částečně vyřešila otázka uspořádání kabelů.




Teplotní testy


Testy byly prováděny s obvyklou sestavou, která byla doplněna o dvojici ventilátorů Noctua NF-P12, takže jsem mohl obsadit obě 120mm pozice. Pro chlazení pevného disku se pak mohl využít ventilátor Papst 3412 N/2GLE. Teplota okolního vzduchu se v průběhu testování držela těsně nad 20 °C a o zátěž se postaraly program 3DMark03, Prime95 a h2benchw.
  • Základní deska: DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D
  • Procesor: Athlon 64 FX55@2.6GHz
  • Chladič a ventilátor: Thermalright XP90C + Papst 3412 N/2GLE (92mm, 1600RPM) + pasta Arctic Cooling MX-2
  • Operační paměť: V-Data 256MB DDR400
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Cooler Master RS-450-ACLY – 450W
  • Ventilátory: 2x Noctua NF-P12 + Papst 3412 N/2GLE

K dispozici jsem tedy měl dvě pozice ventilátorů v zadním a horním panelu, kam se vešly dva modely Noctua NF-P12 a ty také figurují ve čtyřech možných konfiguracích. Do širších testů nebudu zařazovat ventilátory u pevných disků, protože ty mají vliv pouze na jejich teplotu. Nejdříve se tedy podíváme, jak se komponenty chladí s oběma ventilátory zapnutými.

Zadní + horní
CPU
29,5 °C
45,5 °C
Chipset
33 °C
47,5 °C
GPU
57 °C
76,5 °C

Podíváme se hned na porovnání mezi horní a spodní tabulkou. Jak snadno zjistíme, rozdíly jsou velmi malé až nicotné, takže je vidět, že horní ventilátor zadnímu téměř vůbec nepomáhá a je v našem případě zbytečný.

Pouze zadní
CPU
29,5 °C
45,5 °C
Chipset
33 °C
47 °C
GPU
57,5 °C
77,5 °C

Pokud zapneme pouze horní ventilátor a zadní vypneme, pak teplota všech komponent hrozivě vyskočí - u procesoru je to celých 11 °C! Je tedy jasně vidět, že zadní ventilátor je pro efektivní chlazení komponent naprosto nezbytný.

Pouze horní
CPU
35 °C
56,5 °C
Chipset
38 °C
55 °C
GPU
64 °C
82 °C

A nakonec zbývalo vyzkoušet, jak je sám o sobě efektivní horní ventilátor oproti nevětrané skříni (respektive skříni větrané pouze pomaloběžným ventilátorem ve zdroji). Teplota procesoru povyskočila o dalších několik stupňů, stejně jako teplota čipové sady. Grafická karta kupodivu nezaznamenala téměř žádnou změnu, ale to si zajistila zvýšenými otáčkami svého ventilátoru. Horní ventilátor se bude tedy hodit spíše tam, kde je nutné chladit množství mechanik v 5,25" šachtě.

Oba vypnuté
CPU
38 °C
65 °C
Chipset
43 °C
60 °C
GPU
64 °C
82,5 °C

A nakonec, rozdíly v teplotách pevného disku činily cca 7-8 °C, což již stojí za umístění ventilátoru pro chlazení HDD šachty. Rozhodnout se ještě musíte mezi tím, zda bude ventilátor vzduch vysávat, či nasávat. Osobně jsem pro nasávání, protože pak bude vzduch lépe usměrněn přímo mezi disky.


reklama