reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec BX-02: poctivá PC skříň

2.3.2004, Jan Vítek, recenze
Chieftec BX-02: poctivá PC skříň
Firma Chieftec, známá jako výrobce počítačových skříní, už poměrně dlouhou dobu dodává na trh skříně s označením BX. Rozhodli jsme se vám přiblížit jednu z jejich variací, model s označením BX-02. Jak se popere s dnešními vysokými nároky na design a hlavně požadavky na chlazení? V recenzi se vše dozvíte.
Jako první si probereme vzhled skříně. Jedná se tedy o middletower, ale oproti běžným middletowerům je přeci jen o něco větší. Skříň má ve specifikacích černou barvu, ovšem ve skutečnosti je tmavě šedá. Přední panel má nahoře uzamykatelná dvířka, do kterých pasuje klasický počítačový klíč. Západka zámku je z plastu, takže o bezpečnosti nemůže být řeč, pokud nechceme počítač uchránit jen od malých dětí. Dobré jsou nohy zajišťující stabilitu, které se dají buď schovat pod tělo skříně, nebo rovnou odmontovat.


Obr.4 – Dvířka dokořán

Dveře panelu jsou zaklapávací a pro ty, kteří by si nezapamatovali, z jaké strany se dvířka otevírají, je na levé straně vylisována poměrně nevkusná ruka s nataženým prstem. Velmi hezká je power LED, která svítí velmi jasným modrým světlem a krásně podtrhuje celkový vzhled. HDD LED je klasicky oranžová a v kontrastu s power LED poněkud nevýrazná. Chieftec pojistil reset tlačítko opravdu důkladně a zmáčknout ho není vůbec snadné. Na druhou stranu svůj počítač resetujete, jen když opravdu budete chtít. K power tlačítku nemám výhrady, mačká se poměrně příjemně :)


Obr.5 – Detail spínačů a LED na předním panelu

Plastové záslepky 3,5“ a 51/4“ mechanik jsou další známkou preciznosti této skříně. Pro jejich odstranění stačí do otvoru strčit prsty, jemně ohnout a záslepka bez problémů vyskočí ven. Stejně komfortně je možné vyjmout přední stříbrné panely – stačí ohnout plastové packy a pokud máte možnost někde sehnat náhradní panely, můžete si měnit vzhled počítače třeba podle ročních období.


Obr.6 – Konektory USB, 1394 a zvuk

Zvukové konektory, USB, IEEE1394 jsou ukryty v dolní části pod dvířky s nápisem Chieftec, která se otevírají směrem nahoru. Jsou dost masivní, takže by se nemělo stát, že se po chvilce používání utrhnou. Kabely vedoucí od konektorů jsou hezky zaizolované v bužírce, která se mi ale zdá až moc tvrdá a neohebná.


Obr.7 – Levá bočnice se zámkem

Přesuneme se nyní na levý bok skříně. Bočnici dominují (kromě její hmotnosti) dva prvky: zámek a pozice na 92mm větrák. Zámek je vyrobený z tvrdého plastu a velmi pevně sedí na svém místě. Pasují do něj jiné klíče než do předního panelu, což je vcelku pochopitelné: můžeme někomu povolit, aby si počítač zapnul, ale aby se nám hrabal uvnitř, to ne! Součástí zámku je také zavírací mechanismus, který dovoluje, aby se bočnice jednoduše „zacvakla“, čímž se šroubky na její upevnění stávají zbytečnými. Mohu potvrdit, že je to vynikající nápad – už žádné pachtění se s šroubovákem. Ostatně celá skříň je udělána tak, aby se šroubovák musel používat co nejméně, ale o tom až dále. Bočnice se také nezavírá zasunutím, jako u klasických skříní, ale podobně jako dveře - vepředu se zachytí za trubku, která slouží coby pant a pak se bočnice zavře – jednoduché a hlavně rychlé.


Obr.8 – Bočnice uchycená v pantu



Obr.9 a 10 – Detail zámku a pozice pro větrák
klikněte pro zvětšení

Co se týče pozice na větrák, zde se mi nelíbí zejména provedení. Vyražené průduchy jsou sice trošku prohnuté směrem ven, aby nebyly tolik blízko větráku, ale přece jenom jsou jejich hrany dost ostré. Raději bych uvítal vyražený kruh a kulatou mřížku, která tolik neřeže vzduch. Toto řešení by bylo v důsledku tišší a nijak více technicky, nebo finančně náročnější.


Obr.11 – Pravá bočnice s pozicí na 92mm větrák

Na obrázku č.8 v nalevo za klecí na 3,5“ zařízení je vidět pozice pro druhý 92mm větrák, který fouká směrem k horní kleci. Chieftec tak vyřešil problém s chlazením disků, protože do horní klece nelze vmontovat větrák a to kvůli tomu, že je uzpůsobena na přichycení externích 3,5“ mechanik, jako FDD, nebo ZIP.


Obr.12 – Zadní stěna skříně

Zadní stěna skříně ničím nepřekvapí. Zde bych jen místo dvou 80mm větráků raději uvítal pozici pro jeden 120mm, na který vzadu místo rozhodně je.


Obr.13 - Detail zadní části zdroje

Nyní se už konečně podíváme dovnitř skříně. K otevření stačí zatáhnout za plastový držák, odklopit bočnici a jsme uvnitř. Vnitřek je dost prostorný a uspokojí i hodně náročné uživatele. Spornou vlastností je nemožnost vysunout, nebo vyklopit zadní stěnu skříně, kvůli snadnějšímu přístupu k základní desce. Já to nevidím jako negativní vlastnost, protože jednak se deska montuje naprosto bez problémů a potom konstrukce, kde se nic nemusí vysouvat, může být daleko pevnější než u skříní, kde to možné je. Na druhou stranu zase chápu, že ten, kdo potřebuje mít častý přístup k základní desce, toto může brát jako negativum.


Obr.14 – Pohled do vnitřku skříně

V pravé části nahoře je klec pro 51/4“ zařízení, ke které se ještě později vrátíme. Pod ní jsou dvě klece pro 3,5“ zařízení, které jdou velmi jednoduše vyjmout. Stačí zatáhnout za kovovou páčku a klec se uvolní. Jinak je jejich usazení velmi pevné a nic se tedy nekýve a nevibruje.


Obr.15 – Dolní klec pro disky s držákem na 80mm větrák

Horní klec je chlazená 92mm větrákem z pravého boku a dolní se chladí 80mm větrákem, který je umístěn na začátku klece a funguje současně i jako nasávací větrák. Další větrák, který nasává vzduch zepředu skříně může být umístěn právě pod touto klecí.


Obr.16 a 17 – Detail klecí na disky
klikněte pro zvětšení

Jestliže svůj pohled přesuneme na levou část skříně, zaujmou nás kromě zdroje dva plastové držáky na 80mm větráky, které jsou určeny k odhánění teplého vzduchu ze skříně. Při dnešních tepelných výkonech procesorů a grafických karet je tato vlastnost nezbytná; zdroj už těžko dokáže sám efektivně odvětrat přebytečné teplo.


Obr.18 – Držáky na 80mm větráky v pohotovosti

Zajímavá novinka se objeví, když blíže prozkoumáme záslepky. Při bližším pohledu se zjeví kovová pojistka, která umožňuje upevnění přídavných karet bez použití šroubků na jejich zajištění. Funguje tak, že po zasunutí karty do slotu zahákneme pojistku na levé straně, potom ji přiklopíme a zelený držák se sám zacvakne do připraveného otvoru. Na obrázku č. 20 si také můžete všimnout tenkého plíšku, který vyplňuje místo mezi jednotlivými záslepkami. Tento plíšek má za úkol stínit elektromagnetické rušení.


Obr.19 a 20 – Záslepky a pojistka na karty
klikněte pro zvětšení

Nyní se podíváme na jednotlivé detaily uvnitř této skříně. Zaprvé bych zmínil způsob ukotvení 5,25“ mechanik.


Obr.21 – Detail mechanismu na ukotvení 5,25“mechanik

Dřívější modely Chieftec BX používaly lyžičky, které se přišroubovaly na mechaniku a ta se potom zasunula a sama se ukotvila v kleci. Nový způsob je jiný a ne zrovna moc šťastný. Zde se použijí šroubky, které jsou přidělány v přepážce pod klecí. Tyto šroubky přimontujete do horních závitů ve vaší CD mechanice, kterou poté vsunete do drážek v kleci a mechanika se automaticky ukotví v pojistce, kterou můžete vidět na obrázku č.21. Problém je v tom, že pokud mechanika, nebo HDD šuplík nemá závity nahoře, ale dole, máte smůlu a mechanika jednoduše nebude držet. Chieftec v tomto případě nemyslel na všechno. Nakonec jsou tu kovové packy (na obrázku zvýrazněné červeně), které mají za úkol utlumit vibrace mechanik.


Obr.22 a 23 – Zadní stěna skříně – detail pozice na 92mm větrák
klikněte pro zvětšení

Dále se podíváme na přední masku skříně, ale z opačné strany. Upozorním zvláště na odnímatelný vzduchový filtr, přes který tahají vzduch dva přední větráky a na detail zapojení USB, Firewire a zvukových konektorů. Pro ty, které zajímá schéma jejich zapojení, tu mám adresu na server Chieftecu.


Obr.24 a 25 – Odklopená přední maska a detail zapojení USB, Firewire a zvukových konektorů
klikněte pro zvětšení

Nakonec ještě detail šroubků, feritového jádra a klíčků k bočnici a přednímu panelu.


Obr.26 – Kovové příslušenství
reklama