reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
2.3.2004, Jan Vítek, recenze
Firma Chieftec, známá jako výrobce počítačových skříní, už poměrně dlouhou dobu dodává na trh skříně s označením BX. Rozhodli jsme se vám přiblížit jednu z jejich variací, model s označením BX-02. Jak se popere s dnešními vysokými nároky na design a hlavně požadavky na chlazení? V recenzi se vše dozvíte.
Karel Polak | 7.10.200412:24
Dobry den,

mam take bednu od Chieftec a do predniho panelu vede kabel pro 1394. Ten konec co mam strcit do desky ma 2x5 der ­- presneji chybi jedna rohova. Jenze na desce je rohovy pin a chybi jeden vedle nej. Kdyz jsem se dival na dokumentaci Chiftec webu, tak tam to maji tak, jak to mam na kebelu v bedne, kdyz jsem se dival na manual zakladni desky, tak tam je to tak, jak je to opravdu na te desce.
To je vice moznych kontektoru pro 1394?

Co si mam pocit?
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 7.10.200415:48
Jedine si sehnat dokumentacy ­(melo by byt v manualu­) kde je zem, napajeci piny a datove piny a zmineny konektor predelat
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 7.10.200416:26
ehm, dokumentaci, ze :)
Odpovědět0  0
Tomyk | 9.3.200423:51
Tak tuhle skříň jsem si už taky koupil­-od podzimu to byla moje vysněná láska,jenom jsem se musel zbavit mého jiného miláčka,ručně modované ATX miditwer skříně.Ta mi už nestačila velikostně a byla i dost hlučná­-92 mm Sunon vředu dole­(vasavač=hadr­).
Konkrétně mám model BX­-02 B­-Sl­-B.Rozhodl jsem se Chiefa,ikdyž je to báječně vyladěná skříň,ještě trochu MODnout.Tak jsem hned­(co jej měli­),vyměnil stávající zdroj Fortronem 350W s 12cm fanem.Z Německa mám objednány větráky YS­-Tech­(4*80,2*92 mm,vše velmi tiché­),které navíc opatřím regulací.Trochu mi vadila ta vyražená tlapka na dvířkách,tak jsem ji překryl samolepkou Athlonu XP...:­)
Po prozkoumání předního panelu ze všech stran jsem došel k tomuto závěru: přední panel není zdaleka tak dobře vyřešen,co se týče průchodu studeného vzduchu dovnitř,jako je to u jiných modelových řad od Chieftecu.Pro ještě lepší účinek chlazení jsem okamžitě odstranil naprosto nevyhovující prachový filtr­-moc hrubý na zachycení opravdu všeho a moc jemný na nějaké solidní proudění vzduchu.Protože je panel s výstupy vředu dole celkově dost zakrytý plasty,pod­(u mě černou­) mřížkou je ještě před filtrem další,byť perforovaná,ale zbytečná vrstva plastu,jsem vymyslel toto řešení.Zadal jsem si výrobu jakéhosi držáku­-redukce na FDD mechaniku,tak,abych ji mohl mít v 5,25­" pozici.Tím si uvolním horní koš 3,5­" pro to,aby v něm mohl být ventilátor.Samozřejmě jej tam dávat nebudu,nýbrž jej zcela vyjmu ze skříně a budu používat pouze jeden koš s větrákem,ale v této horní pozici.Jelikož mám ­"jen­" 2 HDD,tak to nebude žádný problém.Namísto dolního koše 3,5­" dám pouze samostatný držák 80mm větráku,pro který je na tom místě naštěstí taky příprava.Abyste si to lépe představili,tak celou sestavu disků,FDD a větráků posunu o pozici vzhůru.Dosáhnu tak hned několika výhod­-spodní 80mm větrák mi nebude ovívat síťovku,ale grafiku,disky budou chlazeny hned 2 větráky díky ještě neuvedeným úpravám se k větrákům bude dostávat vzduch mnohem snadněji,což bude mít za následek jednak tišší chod a jednak lepší výkon v chlazení.Zároveň tak bude vzduch přiváděn hlavně ke komponentům v horní polovině MB­(CPU,NB,paměti,grafika­),které jistě potřebují proud vzduchu spíš než piny pro kabely čelního panlu:­)O které další úpravy se jedná?Reálně uvažuji o tom,že onu plastovou ­"bariéru­" ještě před prachovým filtrem nechám vyříznout.Sice možná přijdu o záruku,ale snad jediná součástka,která se na skříni může porouchat,je zdroj,který stejně už dávno nemám.Abych si mohl postavit třeba regulaci do 5,25­" pozice,jsem se musel zbavit sice praktických,ale vzhledově­(dle mého názoru vypadají příliš lacině­) i funkčně nevyhovujících záslepek do 5,25 i 3,5­" pozic.Vyměnil jsem je s kamarádem za jeho stříbrné kousky ze série DX,které jsou již hladké a není tak problém do nich vrtat či vyříznout otvor pro disketovou mechaniku.Sice jsou díky jiné kontstrukci DX trochu širší,ale ty výstupky,které brání jejich zasazení na správné místo,se dají bez obtíží odstranit pilníkem.
Do obou 3,5­" záslepek vyvrtám co nejvíc velkých otvorů,aby to vypadalo lépe,než kdyby tam vůbec nebyly,ale moc nebránily proudění vzduchu.Ještě přemýšlím nad odstraněním opět přebytečných perforací v plechu hned u větráků­(zejména vředu a vzadu­),vzadu by navíc mohly být nahrazeny mnohem estetištějšími kulatými chromovanými mřížkami.U bočnic to pro absenci plastovách držáků větráků zřejmě nebude možné,protože si neumím představit vzhled kulaté díry s několika ­"zbytky po šestihranech­".Ještě uvidím,co se s tím dá dělat,až budou osazeny větráky.
Nakonec se vyjádřím i k ceně­-vše je otázkou nabídky a poptávky.Nechceš­-nekupuj!
Pokud si člověk už jednou koupí takovoutu skříň,tak si ji patrně kupuje ­"na celý život­" a tak ho jedna trochu vyšší investice nemůže rozhodit.Nevím jak vy,ale já rozhodně skřín tak často,jako např. grafiku,CPU nebo HDD neměním.Ta předchozí mi vydržela 5 let a 3 ­"generace­" PC.Od BX očekávám,že mi vydrží tak dlouho,dokud se bude používat standard ATX!
Odpovědět0  0
juja (47) | 10.3.20041:49
Hmm, tak uvidíme za pár let ­- už tady máme BTX ­(i když spousta lidí jede pořád na AT­). Jinak ten Tvůj post by s pár fotkama a úpravama vydal na samostatnej článek...
Odpovědět0  0
Mila | 10.3.200411:40
Tak na tu vaši úpravu jsem opravdu zvědavej. Nezapomeňte to všechno dokumentovat a pak se s tím pochlubit ­(tady nebo na některém hw fóru­). Díky
Odpovědět0  0
Tomyk | 10.3.200411:59
Tak toho se vůbec nebojte,dokumentace bude:­)
Vystavím to asi na oc4um.murder.cz a uvidím,kde ještě­(pokud bude zájem­).
Odpovědět0  0
dušan | 4.3.200422:46
Mám doma ješte serii Dragon DX, nejlepší case co jsem kdy měl. Jediný co jí chybělo byly ty USB porty vpředu. Ty se ale daly v pohodě dokoupit original Chieftec do 3,5­" pozice. U BX­-02 by mě asi vadilo, že jsou u podlahy a musím se za nima plazit dolů. Váha je ideál, aspoň nikam tu skříň pod stolem hned neodkopnu :­) Cena myslím nezabije nikoho, kdo kupuje kvalitu. Jak čtu co má kdo za grafiky atd. ­- tak chudí nejste ;­)­) Design je věc názoru, Chieftec neurazí, je fajn. Ten ferit. kroužek je na kablíky k ledkám power a hdd na odrušení ­(prý nějakých vířivých proudů nebo co, aspoň tak mi to řekli na stránkách Chieftecu­).
Ještě jedna věc ­- při montáži se nepořežete!! všechny hrany zaoblený, neostrý... narozdíl od jiných skříňí ­- nejmenovat :oD.
Odpovědět0  0
bearmen | 4.3.200422:21
Přišel jste už nškdo na to naco je ten plastovej držák vedle předního držáku pro větrák má asi 6 děr nemůžu přijít na to k čemu je to dobrý?
Odpovědět0  0
Cox (80) | 4.3.200422:38
to je drzak na Full Lenght karty. I kdyz ted se vicemene nevyskytujou, ale treba nektery pridavny RAID raidce maji plnou delku.
Odpovědět0  0
Mireček | 3.3.200414:17
Tak si surfuju a hle..je to zhruba tyden co jsem si do tehle super vecičky montoval svoje zlatíčko.Jsem s ni nadmiru spokojen a ti co oponuji cenou at se zaprou pohledem do sve rozvyklane papírové skříne. pevna,masivni,elagantni, ergonomicka­(montaž komponent..bomba
Odpovědět0  0
blecha2 | 3.3.200411:04
Jako druhej se ptam, na co je dobry to feritovy jadro, na jakej kabel?
Odpovědět0  0
Mila | 3.3.200412:55
Pouze odhaduju, že na to samé s jakým použitím jsem se setka u jiných noname beden. Tj. na odstínění kablíků co vedou na základní desku ­(ledky, power on, reset apod­). Jestli to má význam netuším. :­-)
Odpovědět0  0
blecha2 | 3.3.200414:03
V tom pripadekdo prvni otestuje tuhle vymozenost na napajecich kabelech co jdou ze zdroje nebo jim protoci kabel od HDD :oD.
Odpovědět0  0
Rhino | 10.3.20041:13
Jakej má víznam jsem pochopil až potom, co jsem půl dne řešil PC, kterej se občes sám vypnul nebo aspoň resetoval. Bylo to citlivější deskou a napětím, indukovaným do drátků k spínačům. Jeden závit na feritu, kterej jsem vyhrabal v šuplíku a byl pokoj.
Odpovědět0  0
Rhino | 10.3.20041:14
Pochpitelně vÝznam, asi už bych měl jít spát...
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 3.3.200414:00
Feritové jádro by mělo zabránit indukování vlnění do kabelů. Jakých, to už bohužel nevím. Jisté ale je, že pro normální chod počítače není nezbytné.
Odpovědět0  0
guzii (375) | 3.3.20040:16
Formát BTX...jses zbláznil ne? To je to nejhprší, co nás ­(ne­)potká. No já osobně teda nesnáším dvířka a mít ten case doma, radši je urvu.
Mě osobně se líbí klasický case bez jakýchkoliv udělátek na FDD. Např.
http:­/­/www.antler­-group.com­/computer­/pc.htm
CASE č. 148 a 177
Odpovědět0  0
HADiCE | 2.3.200415:54
Vzhledově nic moc ­(otázka vkusu­) ­- dneska má lepší bedny i Eurocase.
To že nepotřebuju šroubky při montáži je k ničemu. Komponenty netaham ven každej den.
Pokud někdo montuje levnou a střední třídu PC, tak cena je dost hrozná a tyhle kejsy nepoužitelný, páč ty to zvedlu cenu PC o 20% :­-­)
Odpovědět0  0
vclab | 2.3.200416:21
přesně tak.Snad jedině kdyby to byla formátu BTX a ještě Dragon Series:)
Odpovědět0  0
aloisarnost | 2.3.200415:21
poctiva to teda je, az napechovana zbytecnostma..mozna dobry tak pro fajnsmekry co nevedi co s prachama...Ja mam 3R System, mam tam 2x 12 cm vrtuli, 10x regulovatelny, tri nezavisly teplomery s digitalnim displayem, je z masivniho plechu a je pekna... . Za necely dva tisice ted uz mozna i min... .
Odpovědět0  0
Mila | 4.3.200412:11
To je záležitost vkusu, někdo má rád jednoduchý spartánský design, někdo zase bednu co vypadá jak hifi od Wanga z tržnice. :­-­) To je věc každého co od toho očekává a co se mu líbí. Například v mě přijde zbytečný mít displej na bedně ­(mám ji na zemi a nekoukám na ni­), to lze nahradit softem, který to ukáže na monitoru. :­-­) Stejně tak regulaci větráků raději automatickou než ruční štelování. To všechno je ale otázka vkusu, nic co by šlo posuzovat objektivně. :­-­)
Důležitá mi připadá kvalita zpracování. Jaký model 3R System bedny máte? Za ty peníze bych byl právě k bytelnosti trochu skeptický.
Ale to všechno lze ověřit v prodejně, pokud je mají na skladě ­(na to jsem zvědavej­). Skouknout to předem mi přijde fakt vhodný ale ne vždy možný. :­-­)
Cena za Chieftec je holt vyšší, než za lowend, ale pořád to není nic tak tragického. Přijde na to na jak dlouho si case pořizujete?
Odpovědět0  0
Mila | 2.3.200414:58
1­) Pocitam, ze zadny vetrak neni standardne soucasti te bedny?
2­) Je opravdu uchyceni 5,25­" mechanik tak nesikovny? Opravdu to nejde neja jinak vykoumat? Ze by vyrobce takhle zachyboval?
3­) Druha bocnice je doufam take vyklapeci?
4­) Rozumim tomu dobre, ze neni odnimatelny pouze ten plech na ktery se zakladni deska upevnuje? To zni samozrejme logicky, jinak by nedavala smysl uzamykatelna bocnice. :­-­)
5­) Ty otvory na vetraky podle me budou vyzadovat z estetickych duvodu vymenu za chromovane mrizky. :­-­)
6­) Pry nelze udelat windtunel do bocnice, protoze by dira vychazela tesne k tomu otviracimu mechanismu na bocnici :­-­( ...ale vzhledem k mnozstvi der na ventilatory, by tvorba windtunelu nemusel byt nikdy potreba
7­) Mate uz nekdo BX doma?
Odpovědět0  0
Jan Vitek | 2.3.200416:29
1­) Pravda, k tomuto modelu se vetraky nedodavaji. K jinym modelum, ktere maji v bocnici pozici na 80mm vetrak s prachovym filtrem se jeden vetrak dodava.
2­) Uchyceni 5,25­" mechanik nema problem s zadnymi zarizenimi, co maji zavity v horni rade. Nejdulezitejsi je zavit vlevo vzadu, protoze ten je potreba, aby se zarizeni spravne ukotvilo.
3­) Spravne
4­) Je to tak, desku nemuzete klasicky vyklopit nebo vysunout z casu, ale mista je v bedne dost, takze to ani neni potreba.
5­) Mam stejny nazor, ale pouzity material Vam takovou vymenu zrovna moc neulehci.
6­) Windtunnel by opravdu zasahoval do mechanizmu ­(kdyz byste ho chtel udelat primo proti procesoru­)
7­) Mam :)
Odpovědět0  0
Mila | 3.3.200410:00
Diky za odpoved. Me osobne se BX rada libi mnohem vic nez predchozi Chieftecy ­(je to otazka vkusu, mam rad jednoduchy design­).
Pokud bych opustil od tvorby windtunelu ­(jeho ­"zahnute­" varianty nemaji ani zdaleka takovou ucinnost jako kdyz je vyveden primo na bocnici­), jak jinak vyresit elegantni ­(tj. i tichy­) pruvan v bedne?
Skoda ze dira v bocnici je 92mm, protoze neznam zadny tichy 92mm ventilator ­(na rozdil od 80mm, tak jich je nekolik­). Vyznam nasavani zepredu bych neprecenoval, takze asi jako nejsikovnejsi se jevi nejaky tichy ventilator do bocnice ­(ale jaky?­) a 1­-2 dozadu na odsavani tepleho vzduchu ven.
To jsou moje domnenky. Budu rad za vas pohled a postrehy, kdyz uz tu bednu mate doma. :­-­)
Diky za tipy.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 3.3.200414:22
Tiché 92mm vetráky je sice problém sehnat ­(narozdíl od 80mm Arctic TC a Coolermasterů­), ale na druhou stranu zase není problém sehnat kvalitní 92mm větráky a ty přes příslušný odpor nebo trimr ztišit, nebo zapojit na 5 či 7V ­(s těmi sedmi pozor, říká se, že to není zrovna příjemné pro zdroj­)

Co se týče průvanu v casu, ať jej uděláte jakkoliv silný, windtunnelu se jen stěží vyrovná. Nejdůležitější jsou dvě věci:

- zajistit dostatečný odvod teplého vzduchu a přísun studeného pokud možno co nejkratší cestou na klíčové komponenty
- tok vzduchu ve skříni musí být usměrněný ­- jakékoliv víry jsou nežádoucí

Zde bych měl pár postřehů. Když už chcete umístit do casu nasávací větráky, tak by měly mít nějaký jiný smysl, než aby jen tlačily vzduch dovnitř ­- třeba chlazení disků­-grafiky apod. Jestliže již máte vzadu umístěny dva odsávací větráky, je zbytečné dávat dopředu dva, nebo jeden nasávací ­- i bez nich si vzduch cestu dovnitř najde a u tohoto casu to platí dvojnásob. Ideální kombinace podle mě je mít 2 ventilátory na odsávání vzadu + zdroj s 12cm větrákem ­(např. Fortron­). V případě, že je třeba ještě nějak pomoci chlazení procesoru a grafiky, je tu vpravo pozice na 92mm větrák, který se o to postará, ovšem s tou nevýhodou, že naruší proud vzduchu v casu. Tato nevýhoda se dá oželet, pokud nepotřebujete nějak výrazně chladit disky ­- pak by bylo nutné použít ještě jeden nasávací ventilátor vepředu.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 3.3.200414:31
Ještě jsem zapomněl na důležitou věc a tou je uspořádání kabelů. Zvlášť ploché ATA kabely dokáží skoro zamezit proudu vzduchu. Takže ­- buď za těžké peníze nakoupit kulaté kabely, nebo SATA disky a nebo zadarmo natrhat stávající ATA kabely na proužky a ty spoutat dohromady ­(kulaté kabely jsou v podstatě to samé­).
Odpovědět0  0
Mila | 3.3.200415:29
Diky za tipy.
No prave, 92mm vetrak se musi zpomalovat pres odpor ci so a to uz je prave to co nezvladnu. :­-­( Koupit 80mm Artic zvladnu, vyriznout diru do bocnice taky ale na zpomaleni vetraku uz nemam. :­-(
Odpovědět0  0
Rescator (30) | 2.3.200410:26
Cože ? 360W že by někomu nestačilo ? Co to lidi provozujete za stroje ?!?!?!?!?
Odpovědět0  0
Štěpán Mrázek (372) | 2.3.200410:36
DVD­-ROM a DVD+­-RW, výkonná grafická karta, 2x SATA disk, floppy, atd. Sběrnice USB toho napájí docela dost ­(Bluetooth dongle a flashdisk­) a bohatě si vystačím s 300W zdrojem!
Odpovědět0  0
Štěpán Mrázek (372) | 2.3.200410:41
a k tomu všemu 3x 80 mm Artic Fan Pro TC.
Odpovědět0  0
Smith (22) | 2.3.200422:08
přesně tak, mám v pc DVD­-ROM, CD­-RW, HDD PATA, HDD SATA, šuplník, bluetooth, floppy, aktivní chladič pro hdd, a další blbosti a v pohodě jedu s 300W zdrojem.
Odpovědět0  0
Jan Vitek | 2.3.200422:17
To, co jste vypsal, zdroj moc nezatezuje. Je treba si uvedomit, ze nepomerne nejvetsimi zrouty energie jsou dnes CPU a graficka karta.
Odpovědět0  0
Aleš Vavroušek | 2.3.200410:39
No, ono 360W není moc.. Pokud máš přetaktovanej procesor, nějakou žravou ­(tím myslím výkonnou :­-­) ­) grafiku, 4 disky a dvě mechaniky a sem tam nějakej ten větráček na chlazení PC, tak mi věř, že zdroj 300W nebude stačit!!! Už jsem jeden odpálil a ted tam mám 350W, ale může se klidně stát, že taky odejde a to potom tedy budu muset koupit 400W :­-­) Jeden čas jsem taky používal dva zdroje ­(druhej byl ještě typ AT s vyvedeným spínačem ­- používal jsem ho jen na 2 disky SATA... Procesory jsou největší žrouti a taky grafiky...
Odpovědět0  0
killah | 2.3.200411:07
no reknu ti to asi tak driv jsem mel 300W zdoj je fakt ze to nevydrzel ale tahal to 2 tejdny takze byl tam duorn1400@3550+ athlon ­(1.5V @ 2.2V­) , fx5700U , 2x seagete 120gb + 1x80gb + 1xhitachi GXP 180gb , cdrom,vypalda,a vodnichlazeni + 2 ventilatory a ta 300W to vydrzel a to si vem ze jenom ten procesor zral neco kolem 150W ted mam fortrona 350W a jede to super
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 2.3.200413:02
No ja zustanu u sveho ThermalTake 480W. Ma regulovatelne otacky a hlavne mam naprostou jistotu, ze to utahne. Kdyz zvazim co vsechno v pocitaci mam, tak je to celkem odpovidajici. 4x SATA disk, 1x PATA, 1x CD­-RW, 1x DVD­-RW, televizni karty, sitove karty a nekolik ventilatoru. Proto i jen pri predstave, ze mi odejde zdroj a vezme s sebou disky ­(stacil by i jeden­) tak jsem radsi investoval a jsem v klidu.
Odpovědět0  0
wikina (115) | 4.3.200422:13
Ono asi problem bude v tom, ze 80% zdroju, na kterych je napsano 300 a dvojty ­" V ­" tech 300 Wattu umi pouze s ohnostrojem....;o­)
Verete mi, tyto zdroje maji schopnost prenest ­"na doraz­" z primaru na sekundar tak max. 140­-160W, ale to uz je vystupni napeti diky naproste absenci slusnejsi filtrace tak zvlnene, ze se potom nasledne prehrivaji a praskaji tolik oblibene kondenzatory na deskach...
K celkovemu odberu: Delal jsem server DUAL OPTERON, 5x SCSI 10000ot RAID, CDROM, FD ­- odber 270W = mereno digitalnim WATTmetrem pred zdrojem nebo
Athol FX51 + Geforce 5900, 2x RAPTOR, DVDRW,FD ­- 250W.
Poznat aspon trochu odhadem kvalitni zdroj jde dvema zpusoby: Bud podle vahy ­- vetsina ­"300W­-ek­" kolikrat nevazi ani do kila, nebo vizulne porovnanim hlavniho feritoveho transformatoru. To je ten zluty nejvetsi ­- byva vetsinou videt skrz mrizkou u dratu do desky. Pokud je vysoky asi 2­-3cm tak to je presne ten falesny!
Spravne ma mit tak 5­-6cm a zebra chladicu uvnitr by mely byt z bohate zebrovanych profilu a ne z AL plechu, nastrihaneho na prouzky...
Odpovědět0  0
aloisarnost | 4.3.200422:28
No dobre, a co kdyz ma moje L&C 300Watt pres 1 kilogram a pritom ma ten zlutej transformatorek jen 3 cm ?? :o)
Odpovědět0  0
wikina (115) | 4.3.200422:51
No jo, co to je pres 1 kg...ma PFC Tlumivku? Ta dela hodne...ale zase malo kdy byva na smejd zdrojich...jaky jsou zebra? a myslis 3cm jako na vysku od plosneho spoje? nemam tu vahu, takze to ­"do kila­" nebylo mozna tak presny...;o)
Odpovědět0  0
Cox (80) | 2.3.20049:17
Musim jen souhlasit, Chieftec dela vyborne pocitacove skrine. Mam doma cerny bigtower od chieftecu ­(Dragon serie­), a jsem absolutne spokojeny ­(pokud ho teda nemusim nekam nest ;­) ­).
Odpovědět0  0
Štěpán Mrázek (372) | 2.3.20049:36
No právě, všechno skvělé, jen ta váha je úchylná :­-­( Mě se v poslední době čím dál tím víc líbí malé barebony, viz Mega PC nebo např FIC Ice­-Cube: https:­/­/www.svethardware.cz­/sh­/media.nsf­/v­/BE3B6B4269897C5AC1256E4A00306FDD­/$file­/05.jpg
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 2.3.200410:06
Jo, ale ty tam nemas 4 disky, dve vypalovacky a dalsi spostu ruznych sajrajtu :)
Odpovědět0  0
Štěpán Mrázek (372) | 2.3.200410:16
No tak bych holt vyhodil jeden disk a jednu optickou mechaniku :­-­).

Ale zcela vážně, dát do takové malé potvůrky velký disk a duální DVD­/RW, tak je z ní ideální přenosná ­"hračka­" na LAN párty.
Odpovědět0  0
vclab | 2.3.200412:48
"No právě, všechno skvělé, jen ta váha je úchylná­" já bych spíš řekl že ta cena je úchylná:)
Odpovědět0  0
xJ | 2.3.20040:52
Jen by me zajimalo, na co je ten feritovy prstynek u sroubku???
Za boha jsem nemohl prijit kam ho nacpat :o]
Odpovědět0  0
wikina (115) | 4.3.200421:50
Na ten FERIT se ma namotat tak jeden ­- dva zavity vsemi kabliky, co jdou na predni panel ­(LED, RESET apod.­) a tento­"smotek­" by mel byt co nejblize k desce. Jedna se o opatreni pro ElektroMagnetickouCompatabilitu ­(neco jako odruseni vyzarovani elmag. vln­).
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.