reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec IX-03B-90W: miniskříň s DC zdrojem

16.9.2014, Jan Vítek, recenze
Chieftec IX-03B-90W: miniskříň s DC zdrojem
Z Německa k nám dorazila počítačová skříň Chieftec IX-030B-90W, která je určena pro malé sestavy. Těm nabídne vlastní 90W DC zdroj, který spolupracuje s příslušným adaptérem, díky čemuž je sama o sobě bezhlučná.
Pro počítačovou skříň velikosti Chieftec IX-03B potřebujete malou základní desku formátu MinI-ITX, která navíc bude využívat chladič, jenž svou výškou ideálně nepřevýší zadní porty. Takových desek je dnes na trhu už dost a zpravidla jsou vybaveny již integrovanými procesory v pouzdru BGA, čili nemají socket a ani možnost výměny procesoru za jiný. My jsme si vybrali pro vyzkoušení model Gigabyte E2100N, jehož mozkem je čip E1-2100 od společnosti AMD.


- klikněte pro zvětšení -

Deska přichází na trh v malé papírové krabici, v níž najdeme samotnou desku a pod ní pak dodávané příslušenství. Tím se nebudeme probírat dlouho, protože jde jen o základní výbavu.



Specifikace Gigabyte GA-E2100N (rev. 1.0)
APU
AMD E1-2100 na 1 GHz
integrovaný Radeon HD 8210
1 MB L2 cache
Čipová sada
-
Paměti
2x DIMM pro až 32 GB paměti DDR3-1333 MHz
Grafické výstupy
1x D-Sub - max. 1920 x 1200
1x HDMI - max. 4096 x 2160
sdílená paměť až 2 GB
Audio
Realtek ALC887
2/4/5.1/7.1 kanálů
podpora S/PDIF (pouze header)
LAN
Realtek GbE LAN (10/100/1000 Mbit)
Sloty
1x PCI
SATA
2x SATA 6 Gbps
USB
2x USB 3.0
8x USB 2.0 (4 na headerech)
Firewire
ne
Ostatní konektory
24pin ATX konektor
4pin EPS konektor
1x třípinový ventilátorový konektor
1x čtyřpinový ventilátorový konektor
1x header pro přední panel
1x audio header
1x S/PDIF Out header
2x USB 2.0/1.1 headery
1x header sériového portu
1x detekce otevření skříně
1x Clear CMOS
Zadní I/O panel
1x PS/2 pro klávesnici / myš
1x paralelní port
1x sériový port
1x D-Sub
1x HDMI
2x USB 3.0
4x USB 2.0
1x RJ-45
3x audio (Line In, Line Out, Mic In)
BIOS
2x 32 Mb Flash - AMI UEFI BIOS
podpora Dual BIOS
PnP 1.0a, DMI 2.7, WfM 2.0, SM BIOS 2.7, ACPI 5.0
Ostatní vlastnosti
@BIOS
Q-Flash
Xpress Install
EasyTune
Smart Recovery 2
ON/OFF Charge
Norton Internet Security (OEM verze)
Podpora OS
Windows 8.1/8/7 32-bit/64-bit
Windows XP 32-bit
Formát desky
Mini ITX (170 x 170 mm)

Výbava této desky bude našim účelům vyhovovat. V tomto případě nás nemusí zajímat, zda je vybavena slotem PCI nebo PCI Express x16. Jednak si ji kupujeme již vybavenou příslušným APU, které se postará i o grafiku a potom bychom v testované skříni Chieftec ani nemohli žádnou grafiku použít. Nevešla by se do ní a ani zdroj by ji nebyl schopen napájet, tedy takovou, kterou by mělo cenu využít. Spokojíme se tedy s tím, co nám nabídne samotná Gigabyte E2100N.

Tím je především APU AMD E1-2100, což je nejnižší model v rodině Kabini. Jde o SoC, které již nepotřebuje žádnou čipovou sadu, neboť si vše obstará samo. Obsahuje dvě jádra na 1 GHz, 1 MB L2 cache, grafiku Radeon HD 8210 na 300 MHz se 128 shadery a podporu pamětí DDR3L-1333 MHz. Výkon tedy nebude zrovna úžasný, ale zato TDP je pouze 9 W, přičemž do toho musíme počítat také funkce čipové sady, a sice i rozhraní SATA a USB.

Gigabyte E2100N je tedy určena pro nenáročného uživatele, který si ji může zvolit také pro počítač, k němuž bude nutné připojit nějaké zařízení komunikující pomocí starého sériového či paralelního rozhraní. Může se ale klidně stát i základem pro PC či HTPC určené k přehrávání multimédií, surfování po webu a jinou nenáročnou činnost.


Zpracování desky E2100N a rozmístění prvků


Rozmístění komponent na této základní desce v podstatě ani není moc důležité, a to z toho důvodu, že to nelze udělat tak, aby byl každý spokojený. Skříně pro desky ATX mají ve svém designu jakási pravidla, která u příslušných desek říkají, kde by na nich mělo co být, ale skříně pro takovéto malé desky se mohou velmi lišit a také že se liší. Zde se navíc ani nemusíme starat o to, aby se vešel námi zvolený chladič procesoru, kartu nepoužijeme žádnou, a tak bude stačit nainstalovat paměťové moduly a desku následně pouze usadit do skříně.

Gigabyte se v tomto případě ani neobtěžoval desku nějak stylizovat a použil prostě černé PCB a černé porty a sloty, stejně jako chladič SoC. Co se týče napájení procesoru, to vypadá na pouhé dvě fáze, ale vzhledem k jeho TDP 9 W by byla rozmařilost chtít něco víc. Je vlastně trošku zvláštní, že deska využívá přídavný čtyřpinový napájecí konektor, ale to vychází spíše ze standardu než z potřeby něco takového využít.


- klikněte pro zvětšení -

Mezi zadní porty desky patří celkem čtyři USB 2.0, jeden kombinovaný PS/2 pro klávesnici, nebo myš, dále sériový i paralelní port, obrazový D-Sub po boku s HDMI, dva porty USB 3.0, jeden gigabitový Ethernet (RJ-45) a nakonec tři audio konektory - vstup, výstup, mikrofon.


- klikněte pro zvětšení -

Na základní desce samotné máme krom slotů pro paměti a kartu také dva porty SATA 6 Gbps, jež mohly být přeci jen posunuty někam k okraji. Ovšem vzhledem k tomu, že je obsluhuje samotné APU, tak není divu, že jsou blízko něj. Stejně tak bílé headery rozhraní USB 2.0 jsou nedaleko, ovšem header pro přední zvukové konektory počítačové skříně je již poblíž zvukového kodeku, a ten je na svém obvyklém místě hned vedle slotu PCI. Tento slot má mimochodem hned vedle sebe můstek ITE IT8892E sloužící pro komunikaci s rozhraním PCI Express. APU E1-2100 totiž rozhraní PCI už nativně nepodporuje. Tam jsou také jediné dva ventilátorové konektory, jeden třípinový a jeden čtyřpinový s podporou PWM. Dva čipy s uloženým BIOSem zase najdeme mezi PCI slotem a barevnými piny pro připojení tlačítek a LED.



Nakonec si ještě ukážeme příslušenství, kde jsou jen dva datové kabely SATA (z toho jeden zalomený), zadní štítek pro porty, manuál a disk s ovladači a utilitami. Moc toho tedy nedostaneme, ale ono ani víc není třeba.

reklama