reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec LCX-01SL-SL-B: Obr pro náročné

7.9.2005, Pavel Kovač, recenze
Chieftec LCX-01SL-SL-B: Obr pro náročné
Firma Chieftec je známá kvalitními skříněmi. V poslední době se její nabídka i trochu rozrostla, proto jsme hned otestovali jeden nový model. Vybrali jsme jeden z těch nejžádanějších s 410W zdrojem. Udrží si Chieftec svou pověst?
Kapitoly článku:
Vnějšek jsme zdárně probádali a tak se můžeme vrhnout do temných útrob. Hned první věci, které si všimnete, je nezvyklé umístění pozic pro pevné disky. Pootočením o 90 stupňů výrobce dosáhl zvětšení prostoru pro základní desku a lepší možnosti chlazení samotných disků. Právě disky jsou ofukovány trojicí 92mm ventilátorů.


Uchycení základní desky je řešeno klasicky pomocí našroubovaných sloupků. Z fotky jistě vidíte, kolik děr obsahuje zadní stěna. V takovéto změti by bylo těžké se vyznat a každou chvíli byste přikládali desku, abyste zjistili, kam našroubovat sloupek. Ovšem zde je to vyřešeno naprosto jednoduše. Stačí jednou přiložit desku a zjistit, která "sada" děr k ní patří a zapamatovat si její písmeno. Pak již jen našroubujete sloupky do všech děr označený například "A" a máte hotovo.

Zpět ale k diskům. Samotné uchycení disků je řešeno pomocí kolejniček, které se na disk jen nastrčí (nic se tedy nešroubuje) a poté se jen takto vybavený disk nasune do skříně. Vše drží perfektně a nedochází k žádným vibracím. Jedinou výtku bych měl k nedomyšlenosti u SATA disků. Pokud použijete klasický SATA kabel, tak vás čeká nemilé překvapení - bočnice nejde zavřít a kablík se láme. Je zde opravdu málo místa a tak musíte použít zalomený kabel, který je nutné dokoupit. Cena takového kablíku však není nikterak velká - zhruba 35 Kč. Sehnat takový kabel ale není až tak snadné. Napájení již takovéto problémy nemá a přestože je zdroj obdařen opět zalomeným napájecím kabelem pro SATA, tak se zde vejde i klasický.


Nutný zalomený datový SATA kabel


Kolejnička vybavená trnem pro nasazení na disk



Montáž 5,25" mechanik je jen o něco málo složitější. Na mechaniku je třeba našroubovat čtyři speciální šroubky, které slouží jako vedení a zároveň jako zámek pro uchycení. I tento systém je velmi dobře propracován a mechanika je umístěna s dokonalou přesností.



Povšimněte si i precizních pružinek v horní části fotky. Tyto pružinky jsou určeny pro zamezení vibrací bočnice. Celkem jich je na jednu bočnici určeno dvacetdva, takže ani zde výrobce nikterak nešetřil.

Jak je řešeno uchycení přídavných karet? Také elegantně. I zde můžete na šroubky zapomenout, stačí nastrčit karty a zajistit je klipem. Kdo by se bál, že takovýto systém neudrží těžkou grafickou kartu, tak ho vyvedu z omylu. S kartou jde sice po vynaložení trošky síly pohybovat v rozmezí zhruba 1mm (v horní části), ale jinak drží jako přibitá. Některé skříně volí cestu uchycení každé karty zvlášť, to je jistě lepší řešení. Představme si situaci, kdy máte v počítači hodně přídavných karet a otevřete tento klip. Veškeré karty se začnou "vylamovat" z desky, je tedy vhodné položit nejdříve skříň na bok a teprve potom začít pracovat. V tomto ohledu by se jistě dalo ještě ledaco vylepšit.



Poslední, na co se podíváme, je zdroj. Skříň obsahuje 410W napájecí zdroj (konkrétně jde o typ ATX-410-212, výrobce Chieftec). Tento zdroj splňuje dnes již standardní specifikace ATX12V 2.0, ale hlavní je výkon jednotlivých větví.

+5V
+3,3V
+12V1
+12V2
-12V
+5VSB
30A
30A
15A
18A
1A
2A
180W
240W
12W
10W



Zdroj je dále vybaven mřížkou o které jsme zpočátku ani nevěděli k čemu je. Pokud ovšem tuto mřížku sundáte a nasadíte znova (výměna zdroje), tak hned pochopíte. Při opětovném přišroubování zdroje do skříně zjistíte, že se zdroj vznáší na podpěrami. Stačí však lehce povolit šroubky na oné mřížce a zdroj usedne do správné polohy. Nedochází tak k vyvracení zdroje a nadměrnému namáhání spojů. Konstruktéři skutečně mysleli na všechno.

Peripheral Power konektory jsou navíc vybaveny patentem pro snadné vyjmutí ze zařízení. Stačí zmáčknout a konektor vyskočí prakticky sám. Když je řeč o konektorech, tak si vyjmenujme, jakými a kolika je zdroj obdařen. Již zmiňovaných 4pin Peripheral Power konektorů pro napájení pevných disků a optických mechanik je zde přítomno celkem devět. Dva pro disketové mechaniky a pro některé grafické karty a dva pro SATA zařízení. Právě SATA by v dnešní době mohlo být více ale vše jde řešit pomocí redukce.

Pro napájení základní desky je zde 24pinový Main Power konektor, jeden 4pinový +12V Power a 6pinový AUX Power.


Celkové hodnocení


Zpracování
Co se týče továrního zpracování, tak to je na jedničku. Vše drží, nic nevibruje a hlavní je jednoduchost obsluhy. Jako třešnička na dortu je vzpěra v které jsou umístěny nepotřebné šroubky - již nikdy tedy nebudete lovit šroubky v pytlíku a rozčilovat se, že nemůžete najít ten správný.

Design
Design skříně je také dobrý i když zde záleží na vkusu. Myslím si ale, že bude vyhovovat většině uživatelů.

Hlučnost a teplota CPU
Jediné, co lze u této skříně posuzovat, je hlučnost zdroje. Ta je na velmi nízké úrovni a při zavřené skříni jej nelze prakticky vůbec slyšet. Dokoupením ventilátorů do připravených pozic samozřejmě hlučnost zvednete, ale zde již záleží na tom, jaké si vyberete.

Poznámka: při osazení skříně jen dvěma ventilátory (jeden 120mm a druhý 92mm u disků) byla zajištěna již dostatečná cirkulace vzduchu na to, aby uchladila sestavu: AMD Athlon XP 2500@3200, HDD Hitachi 160GB + Hitachi 250GB, ATI Radeon 9700. Teplota CPU při plné zátěži se pohybovala kolem 56 stupňů. Nejnižší teplota, kterou jsem na tomto stroj zatím dosáhl, byla 53 stupňů a to při použití Windtunelu. Při zapojení dalších dvou ventilátorů již klesla teplota jen o jeden stupínek.

Teplota disků se pohybovala (jeden ventilátor u disků) kolem 35 stupňů. Při přidání dalších dvou klesla teplota na 31 stupňů.


Chieftec LCX-01SL-SL-B
Klad
Zápor
Pevná a promyšlená konstrukce
Elegantní vzhled
Kvalitní a tichý zdroj
Nutnost dokoupit ventilátory a SATA kabely
Hmotnost
Až příliš svítivá dioda indikující stav PC
Cena v době testování: 3 100 Kč bez DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Chieftec LCX-01 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>




Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama