reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chladiče a tlumiče pevných disků – 1. část

18.7.2006, Jan Vítek, recenze
Chladiče a tlumiče pevných disků – 1. část
Chlazení pevných disků je jedna z neproblémovějších oblastí chlazení PC jako takového, a to především, pokud chceme zároveň chladit a tlumit hluk. Dnes si představíme prvních pět výrobků, které se pokusí zlepšit chlazení, nebo snížit hluk.
Dále se podíváme na Hardcano 14 od nikoho jiného než Thermaltake. Tento celohliníkový box je viditelně postaven přímo proti Silentmaxxu, ovšem i tak jde poněkud jinou cestou. Váhal jsem, zda jej zařadit do dnešní části testu, kde se jinak vyskytují striktně bezventilátorová řešení, ale box jednak vypadá, že spolehlivě bude chladit i bez ventilátorku, takže patří do obou skupin.






Hardcano 14 je rovněž jako Silencer zabalen v tuhé kartonové krabici, na níž se patřičně chlubí svými atributy, ale především uvádí i specifikace, jež se u některých jiných výrobků (ani ty základní) nikde nedozvíme.
  • Hmotnost - 986g
  • Rozměry - 210 x 150 x 44
  • Ventilátor - 50mm, 12V, kluzná ložiska, 3000RPM, 6,55CFM, 16dBA


Thermaltake nám tedy nabízí masivní celohliníkový box do 5,25“ pozice, do jehož středu umístíme pevný disk, jehož teplo bude jednak odváděno na tělo boxu, ale i odevzdáváno okolnímu vzduchu, který dovnitř protlačuje malý turbínový ventilátorek.






Nic zde není přehnaně složité, a tak dostaneme již sestavený box. Jeho přední strana se vyznačuje eliptickým výřezem vyplněným černým perforovaným plíškem, přes nějž bude dovnitř proudit vzduch. Jemné otvory také fungují jako jednoduchý prachový filtr, abychom nemuseli po čase používání zevnitř boxu tahat chuchvalce prachu. Pro luxusnější dojem je přední panel ještě opatřen čirým plexisklem a celek tak působí velmi pěkně a decentně.






Zadní strana je bohužel zcela otevřená, takže se neubráníme pocitu, že si výrobce s návrhem a řešením tohoto výrobku opravdu příliš práce nedal, ovšem jinak je zpracování, jak jsme si u Thermaltake zvykli, na vysoké úrovni.



Box se otevírá trochu nezvykle. Nejdříve musíme odšroubovat dva postranní šroubky a poté odklopíme víko. To je totiž ke zbytku připevněno přes panty a tento způsob je tak velmi rychlý a pohodlný. Odklopením víka se zjeví všechna tajemství Hardcana 14, ne že by jich bylo mnoho.



Uvnitř je k vidění především onen malý ventilátorek. Ten napájí až trochu zbytečně dlouhý kabel s Peripheral Power konektorem. Trošku mě zarazilo, že vzduch zde není téměř nijak usměrněn, snad pouze provedením lopatek ventilátoru a plastovou fólií na vnitřní straně předního panelu. Zde si také můžeme všimnout další vrstvy prachového filtru v podobě hrubého pěnového materiálu.



Pevný disk se do vnitřku boxu instaluje přes čtyři trny, tedy bez šroubků. Ony trny mají na sobě ještě navlečené gumové podložky, takže disk spočine na nich a neměl by se tedy přímo dotýkat hliníkového dna. To má ovšem největší vyzařovací plochu, tudíž by bylo značně hloupé je k odvedení tepla nevyužít.



Pomůže nám k tomu jedna z tlustých teplovodivých podložek, které najdeme spolu se šroubky a manuálem v příslušenství. Nejdříve se mi zdála příliš malá, vždyť zabírá stěží polovinu plochy pevného disku, ale musíme si také uvědomit, že musíme dát i nějakou šanci pronikajícímu vzduchu, aby i ten měl šanci se na chlazení disku podílet. Přibližně doprostřed předpokládané pozice disku tedy umístíme jednu z podložek a následně na trny nasuneme pevný disk.



Na něj položíme druhou podložku, víko boxu přiklopíme a opětovně zajistíme šroubky. Pak nezapomeneme při finálním uchycením boxu dovnitř skříně zapojit i ventilátorek, abychom se následně mohli kochat modrým světlem, jež se z něj přes přední perforaci line. Dlužno také říci, že ventilátorek je díky svým kluzným ložiskům, malému průměru a rozumným otáčkám 3000RPM opravdu tichý a rozhodně neaspiruje na to stát se nejhlučnější součástkou v počítači.

reklama