reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chladiče CPU: pět věží v testu

23.9.2010, Jan Vítek, recenze
Chladiče CPU: pět věží v testu
Tato recenze se tématem bude dotýkat oblasti procesorových chladičů a představí se v ní podobné modely od společností Arctic, Cooler Master, Corsair, Thermaltake a Zalman. Tento souboj pak bude soudcovat referenční Noctua NH-U12P.
Posledním soutěžícím je společnost Zalman a její chladič střední třídy CNPS10X Performa. Ten má podobně laděné příbuzné, jejichž označení CNPS10X jsou stejná, ale pak se liší přívlastky Quiet, Extreme a Flex (ten se prodává bez ventilátoru). Fyzická odlišnost samotných pasivů není moc velká, na což jsme u firmy Zalman zvyklí, protože možná máte také v živé paměti její chladiče s označením Fatal1ty, jež "vynikaly" především vysokou hlučností. Nyní již asi na Jonathana Wendela už konečně nikdo nebere, a tak jeho přezdívku nahradilo slovo Extreme.



Tento výrobce již také opustil svůj styl využívající tenké měděné či hliníkové plechy, z nichž se skládaly chladiče, ke kterým se později jako nosný prvek přidaly heatpipe. To mluvím především o řadách CNPS9500, 9700 či 9900. S novou řadou modelů CNPS10X již přichází klasický věžovitý design, a to s následujícími parametry.

Zalman CNPS10X Performa
Rozměry
152 x 132 x 100 mm
Hmotnost
748 g
Materiál
hliník, měď, 5x heatpipe
Ventilátor
120 mm
900 - 2000 RPM (PWM)
17 - 36 dBA
Long Life Bearing
Kompatibilita
LGA1366, LGA1156, LGA775, AM3, AM2, AM2+/940/939/754

Na specifikacích zaujme především celkový rozsah otáček ventilátoru 900 - 2000 RPM, ovšem to je bez zapojeného kabelu RC24P s odporem. Pokud však ventilátor zapojíme přes něj, klesnou maximální otáčky na 1350 RPM. Zalman si také obvykle snaží připravit nějakou specialitku, která by jeho produkty od ostatních výrobců odlišila. Ovšem v tomto případě to je pouze design několika hliníkových žeber uprostřed, které mají rozvlněné okraje, což tvoří optický efekt, ovšem víc už nic. Ono také vymyslet u takového produktu něco originálního a navíc funkčního není zrovna lehké.



Nad ostatními chladiči v tomto testu má Zalman CNPS10X Performa, jakož i celá řada CNPS10X, výhodu v počtu pěti duálních heatpipe. Ovšem ty jsou standardní 6mm, kdežto Corsair Air Series A70 je má s průměrem 8 mm. Jinak má ale jako ostatní hliníková žebra a využívá normální hliníkovou základnu se styčnou plochou, tedy žádné zploštělé heatpipe zarovnané do roviny.



Co se týče tloušťky žeber, pak ta je přesně 0,4 mm a rozestupy mezi nimi mají téměř 2 mm. Zpracování celkově je jinak pěkné a především rozmístění heatpipe do co největšího prostoru se mě osobně líbilo. Na druhou stranu jen toto zcela jistě neurčuje celkový výkon chladiče a jistě tu je několika dalších věcí, které se mohou pokazit.



Skrývají se také v základně, jež má zajistit co nejlepší přechod tepelné energie z procesoru do heatpipe a ty následně do žeber. Setkáme se zde s měděnou základnou, v níž jsou heatpipe v drážkách zaletovány a přiklopeny vrchním kovovým plátem. To vše je ještě posíleno čtyřmi šroubky.



Styčná plocha není vybroušena do zrcadlového lesku, což je menší překvapení, neboť to byl právě Zalman, který podobné chladiče začal více prosazovat. Namísto toho tu je plocha s rovnými, jemnými, ale přesto jasně viditelnými drážkami. V nich se na druhou stranu teplovodivá pasta lépe usadí.



To by bylo o tomto chladiči vše, takže pojďme k jeho příslušenství.


Příslušenství


Vedle chladiče je v rozměrné krabici 120mm ventilátor s polovičním rámem, na jehož čtyřpinový konektor již výrobce umístil zmíněný kabel RC24P s odporem pro regulaci nejvyšších otáček z 2000 RPM na 1350 RPM. Zbytek regulace již spadá pod pravomoc PWM systému základní desky. Ventilátor jinak vypadá standardně, takže se na něm výrobce ve jménu snahy o zvýšení průtoku vzduchu nijak nevyřádil. Zajímavé je, že renomovaní výrobci na tuto hru příliš nepřistoupili, zatímco jiné nejmenované firmy se snahou najít odpověď na ventilátory Noctua ihned přišly se super novými designy, které zvyšují průtok vzduchu i statický tlak o X procent a zároveň nezanedbatelně snižují hlučnost. Ale to je již jiná písnička.



Ostatní příslušenství obsahuje klasické záležitosti, čili manuál, rámečky a jiné prvky nutné pro montáž chladiče na socket a také teplovodivou pastu v igelitovém sáčku. Jde o typ Zalman ZM-STG2M s tepelnou vodivostí 4,1 W/m.K.




Instalace


Chladič od Zalmanu má poněkud složitější instalaci, u níž se bez návodu asi neobejdeme. Prvním krokem je umístění čtvercového dílu z plastu na zadní černý rámeček, a to z té správné strany. Zajistí se pomocí své lepicí vrstvy a pak si můžeme do ní (rovněž ze správné strany) v případě instalace na LGA 775 nastrkat podlouhlé matky, které se následně zajistí nasunutými kousky plastu, protože jinak by nám po obrácení rámečku vypadaly. Zde je třeba si především hlídat, zda jednotlivé součásti dáváme do rámečku správně a důležitý je také onen plastový díl, neboť ten bude tlačit na socket z druhé strany a zajistí řádný přítlak chladiče.



Pak je nutné povolit šroubky v základně chladiče, do vzniklé mezery umístit příslušné spony a základnu opět sešroubovat dohromady. Pak již máme vše připraveno na finální krok, takže si namažeme procesor, přiložíme chladič a postupně jej upevníme křížovými šroubky. To je pochopitelně nejlepší dělat diagonálně, aby chladič netlačil při utahování na procesor jen z jedné strany.

Výsledek působí velmi dobře, takže CNPS10X Performa se na socketu ani nehne, takže budeme moci s klidem upevnit pomocí pružných spon dodávaný ventilátor.
reklama