reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chladicí podložky od Thermaltake

6.12.2007, Michal Učeň, recenze
Chladicí podložky od Thermaltake
Testování chladicích podložek pro notebooky jsme se již věnovali v obsáhlejším testu, na který i navázal další doplňující test jedné podložky z dílny Cooler Master. Tentokráte se podíváme na další tři podložky od výrobce Thermaltake, který má v oblasti chlazení velice dobré jméno. V recenzi také doplníme nové hodnoty již testované podložky Thermaltake iXoft.
První podložka s podtitulkem NBcool T500 se podle ceny i označení jeví jako nejslabší z dnes testovaných modelů. Systém je ale u všech třech chladicích podložek jiný, a tak v testu může i překvapit T500. Začněme ale popisem balení a produktu vůbec. Balení je koncipováno do průhledného plastového obalu, který odhaluje větší část podložky. Z přední a zadní strany je vložený papírový obal, který nemá za úkol podložku chránit, ale především informovat potenciálního zákazníka o parametrech a vlastnostech podložky. Plastový obal je dostatečně pevný, a ochrání tak podložku při dopravě. Trochu horší je to s otevíráním obalu, který je po všech stranách napevno zaletován, a tak se k podložce dostanete nejlépe pomocí nůžek. Vyvarujte se snaze po stranách obal roztrhnout, kvůli ostrým hranám se můžete snadno zranit.



Obsah balení je velmi prostý, tvoří ho pouze samotná podložka a propojovací kabel napájení aktivního chlazení s USB portem notebooku. Chybí tak například ochranný obal na přenášení, které by bylo díky nízké hmotnosti podložky a rozměrům docela reálné.



Podložka je kompletně vyrobena z černého plastu, který je na povrchu lesklý. To sice vypadá na první pohled efektivně, ovšem z našich testů je znát, že plastové podložky bez pasivního chladiče příliš velký chladicí účinek nemají. S rozměry 300 (šířka) x 230 (výška) x 27 (tloušťka) mm a hmotností 392 gramů je podložka celkem mobilní, ovšem při častém přenášení může dojít k poškrábání nebo jinému poškození. Podle výrobce by mělo být možné podložku použít na noteboocích až s úhlopříčkou 15 palců, podle mého názoru už poté ale některé okraje mohou přesahovat.



Ze spodní strany nalezneme na podložce šest gumových nožek, které se starají o stabilitu na stole. Dále jsou zde uvedeny informace o základních parametrech podložky. Nic dalšího zajímavého zde nenajdeme, chybí třeba možnost upravení sklonu pomocí nožek.



Co se týká vzhledu podložky, je poměrně pěkně zpracovaná a přesto, že plast není pro chlazení příliš vhodný, vypadá na druhou stranu docela elegantně. V pravém spodním rohu je umístěné logo výrobce a ve střední části horní hrany je označení produktu.



Tloušťka téměř tři centimetry je docela velká a některým uživatelům může překážet při delším psaní, kdy je nutné mít ruce trochu více ve vzduchu a nelze si tak pohodlně podepřít zápěstí před notebookem. Na levé hraně se nalézá zdířka na zapojení napájecího kabelu, který vede do USB portu.



Na kabelu najdeme jednoduchý přepínač On/Off, kterým můžeme zapnout, respektive vypnout aktivní chlazení. Kabel je dostatečně dlouhý tak, aby dosáhl k USB portu. Pokud ale máte port na levé straně, pak může délka kabelu docela překážet.



Větráčky aktivního chlazení mají průměr osm centimetrů, udávané otáčky cca 1500 RPM a hlučnost 19 dBA. V praxi jsem žádný výrazný hluk nezaznamenal a ve většině případů bude tím hlučnějším zařízením spíše notebook. Ohřátý vzduch je od spodní strany notebooku odváděn větráčky k zadní straně podložky, kde jsou na zadní hraně dva podlouhlé otvory. Aby byl ke spodní straně zaručen přívod nového chladnějšího vzduchu, je celá střední část prohloubena. Tím se vytvoří prostor pro přívod nového vzduchu, který je opět nasáván větráčky. Celý systém sice není podpořený pasivním chladičem, ale může mít díky promyšlenému koloběhu vzduchu celkem dobrý chladící účinek.




Po položení notebooku na podložku je její převážná část zakryta a téměř není znatelné, že je notebook na nějaké podložce položen. Problémem může být již zmíněný vyšší schodek, který nemusí všem uživatelům vyhovovat. Jak je vidět na následující fotografii, už s 14,1" notebookem má podložka problém a zdaleka nepokrývá celou jeho spodní část.




- I boční pohled naznačuje mírný převis notebooku nad podložkou, zejména v přední části. -

Co mi na chladící podložce úplně chybělo, byly přídavné funkce. Postrádal jsem především náhradní USB port, který by měl nahradit ten použitý pro napájení větráčků podložky.


- Při zapojení do portu USB na levé straně může kabel překážet. -

Parametry:



Model
Thermaltake NBcool T500
Rozměry
300 (šířka) x 230 (výška) x 27 (tloušťka) mm
Hmotnost
392 gramů
Materiál
plast
Způsob chlazení
2 x větráček 80 x 80 mm (1500 +/- 200 RPM)
Podpora rozměrů notebooku
až 15"
Udávaná hlučnost
19 dBA
Příslušenství
USB kabel na propojení s notebookem
Další funkce
žádné
reklama