reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chladicí podložky od Thermaltake

6.12.2007, Michal Učeň, recenze
Chladicí podložky od Thermaltake
Testování chladicích podložek pro notebooky jsme se již věnovali v obsáhlejším testu, na který i navázal další doplňující test jedné podložky z dílny Cooler Master. Tentokráte se podíváme na další tři podložky od výrobce Thermaltake, který má v oblasti chlazení velice dobré jméno. V recenzi také doplníme nové hodnoty již testované podložky Thermaltake iXoft.

Koeficient chlazení


Podložku NBcool T500 jsme podrobili klasickému testu na všechny tři koeficienty. První měřený byl koeficient chlazení, který se skládal ze zátěžového půlhodinového testu s průběžným zapisováním hodnot. Prvním sledovaným parametrem byla hodnota teploty mezi notebookem a chladicí podložkou. Tam se teploty z počátku pohybovaly téměř na stejné úrovni jako při provozu bez podložky, poté se ale začaly lišit a výsledná odchylka přes pět stupňů není vůbec špatná. Navíc je znát trend lepšího chlazení oproti běžnému provozu.



Druhým měřeným parametrem byla teplota základní desky. Tam byla opět vidět schopnost podložky chladit základní desku i při zvyšujícím se zatížení. V prvních deseti minutách sice k žádnému odpoutání se od běžné teploty nedošlo, ale ke konci sledovaného časového intervalu již byl rozdíl celé tři stupně.



U procesoru byly teploty dost rozdílné, v úvodu dokonce byla teplota o jeden stupeň horší než při běžném provozu. Jedinou výraznější odchylkou byl rozdíl o tři stupně, teplota se však při závěrečném zatížení začala opět blížit provozu bez použití chladicí podložky.



V konečném výčtu vývoje teplot je vidět stále rostoucí trend, který je však téměř u všech podložek a samozřejmě odpovídá zatížení komponent notebooku. Navýšení teploty procesoru o 11 °C je ovšem docela výrazné, stejně tak 7 °C u základní desky. Jediná hodnota teploty mezi notebookem a podložkou zůstala ve snesitelných mezích. Koeficient chlazení tedy nakonec nebyl příliš příznivý, přestože chladící účinek podložka má, tak není až tak výrazný, aby se používání podložky příliš vyplatilo.




Koeficient schopnosti zchladit


Ani v koeficientu schopnosti zchladit si podložka NBcool T500 nevedla příliš dobře. Z dnes testovaných podložek to však byl nejlepší výkon, pravděpodobně díky odlišnému způsobu chlazení odváděním teplého vzduchu od spodní strany notebooku. S hodnotou 4,7 °C se podložka umístila přibližně ve středu tabulky, srovnatelným konkurentem je Revoltec Notebook Cooler RNC-2000.



U základní desky bylo zchlazení podprůměrné. S pouhými dvěma stupni se podložka umístila až ve spodní části tabulky společně s podložkou T1000, horší byla už jen pasivní podložka Gigabyte G-Pad s nulovým rozdílem v chlazení. Nějaký výsledek tedy znát byl, ale na přesvědčivý výsledek to nestačilo.



Překvapivě dobré výsledky měla podložka u zchlazení procesoru, kde s rozdílem šesti stupňů skončila v té lepší půlce tabulky. Teplota procesoru je ovšem dost proměnlivá a závisí hodně na zatížení, takže výsledky všech testování nemusí být vždy úplně přesné. Každopádně si tímto výsledkem připsala podložka alespoň nějaké pozitivní bodíky do celkového hodnocení.



V celkovém průměru schopnosti podložky zchladit komponenty notebooku se s 4,2°C umístila spíše v horší části tabulky, ovšem teploty jsou pro šest podložek celkem vyrovnané, a tak není výsledek tak úplně špatný. Na trhu jsou však lepší podložky s efektivnějším chlazením. Problémem bude asi absence pasivního chladiče, který teploty více stabilizuje a napomáhá postupnému chlazení větráčkům.




Doplňující test chlazení HDD, GPU a CPU


V doplňujícím testu chlazení grafické karty, pevného disku a procesoru na druhém notebooku si podložka nevedla moc dobře. V případě grafické karty a procesoru, kde bylo zlepšení 5 °C a 4 °C, se ještě dá hovořit o úspěchu. Ovšem záporná hodnota -2 °C u pevného disku naznačuje, že podložka až tak dobré chladící schopnosti nemá. Tento test tedy jen potvrdil předchozí koeficienty, v celkovém průměru totiž dosáhla podložka pouze 2,3 °C zlepšení oproti průměru.
reklama