reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chladicí podložky od Thermaltake

6.12.2007, Michal Učeň, recenze
Chladicí podložky od Thermaltake
Testování chladicích podložek pro notebooky jsme se již věnovali v obsáhlejším testu, na který i navázal další doplňující test jedné podložky z dílny Cooler Master. Tentokráte se podíváme na další tři podložky od výrobce Thermaltake, který má v oblasti chlazení velice dobré jméno. V recenzi také doplníme nové hodnoty již testované podložky Thermaltake iXoft.
Druhá testovaná podložka s názvem NBcool T1000 je narozdíl od T500 trochu větší, má také trochu jiný tvar a liší se také trošku ve způsobu chlazení. Balení je opět ve formě průhledného plastu s podobný deisgnem papírového vnitřního obalu s reklamním potiskem. Ochrana je tedy vzhledem k obsahu dostačující, otevírání pak trošku krkolomné.



V balení je opět prakticky to stejné, jako u předchozí podložky, ovšem kabel se trochu liší tím, že má z obou stran klasický USB konektor. Podložka je poměrně velká na přenášení, její hmotnost je také o trošku vyšší než u T500. Obal na přenášení tedy už skoro ani nepostrádáme, protože se o mobilitě dá hovořit jen velmi vzdáleně.



Podložka je obdélníkového tvaru, kompletně je opět vyrobena z plastu s lesklým povrchem. Rozměry 332 (šířka) x 315 (výška) 3 - 29 (tloušťka) mm jsou trošku větší než u T500, ovšem podle výrobce je opět maximální úhlopříčka displeje notebooku opět 15". Hmotnost 550 gramů je ještě docela slušná na občasné přenášení a přesun v rámci místnosti, ovšem na cestování to už není. Odolnost plastu je celkem dobrá, vzhledem k lesklému povrchu je ale náchylný na usazování prachu a zejména na otisky prstů.



Spodní strana je opatřena čtyřmi malými gumovými nožkami, které drží podložku společně s notebookem pevně na stole. Navíc lze upravit sklon pomocí dvou vyklápěcích nožek, čímž si můžete uzpůsobit náklon klávesnice podle sebe. Uprostřed horní části zadní strany je pak otvor větráčku, kterým je nasáván chladný vzduch.




- Vyklápěcí nožky umožňují úpravu sklonu, zároveň díky gumovému zakončení zajišťují stabilitu na stole -

Při pohledu na podložku z boční strany je již v základní poloze mírně nakloněná, což vylepšuje ergonomii klávesnice notebooku. V přední části je také znatelná zarážka, která upevňuje notebook zejména při vyklopení nožek a upravení sklonu chladicí podložky a tím pádem i notebooku. Hrany zdobí červené mřížkování, které je určené pro nasávání studeného vzduchu k větráčku.



Svrchní strana má hned dvě oblasti s mřížkováním. Pod tím větším je ukrytý větráček s průměrem dvanáct centimetrů, který si díky nízkým otáčkám cca 800 RPM zachovává velmi tichý chod. Podle mého názoru jsou otáčky ale ještě dost nízké a škoda jen, že výrobce nepřidal nějakou možnost regulace. Chlazení pak má mnohem menší účinnost a mírné zvýšení hladiny hluku s důsledkem lepšího chladícího účinku by asi nikomu nevadilo.



Na první pohled je systém chlazení stejný jako u předchozího testovaného modelu, ovšem je tu kromě použití jiného větráčku i jiný systém cirkulace vzduchu. Ten je totiž nasáván otvory v zadní a bočních hranách a ve svrchní menší mřížce k větráčku, který jej pak vhání na spodní stranu notebooku, čímž ji ochlazuje.



Zajímavostí je, že Thermaltake použil podsvětlení větráčku dvojicí modrých diod. Ne že by podložka pak nevypadala lépe, ovšem kvůli jejich umístění v střední části podložky, na které je umístěn notebook, postrádá jejich použití význam. Světlo totiž moc neprosvítá ani bočními hranami. Osvětlení také nelze nijak vypnout.



Thermaltake výjimečně umístil hned dva USB porty ze zadní strany podložky, čímž získáme jeden náhradní za použití toho na notebooku k napájení podložky. Hned vedle portů je umístěno tlačítko Power na zapnutí aktivního chlazení.



Notebook na podložce sedí velmi dobře, jeho hrany prakticky nepřesahovaly přes okraj. Celkem pěkně působí přední zkosená hrana s logem výrobce a také červená mřížka na bočních hranách. Schodek ke stolu je tentokrát mírnější a nebude pravděpodobně narušovat pohodlí při delším psaní.




- Na zadní hraně měl 14,1" notebook ještě rezervu -


- Přední zarážka pomáhá stabilitě notebooku na podložce -


Parametry:



Model
Thermaltake NBcool T1000
Rozměry
332 (šířka) x 315 (výška) 3 - 29 (tloušťka) mm
Hmotnost
550 gramů
Materiál
plast
Způsob chlazení
větráček 120 x 120 mm (800 +/- 200 RPM)
Podpora rozměrů notebooku
až 15"
Udávaná hlučnost
16 dBA
Příslušenství
USB kabel na propojení s notebookem
Další funkce
USB port (náhrada za použité napájení podložky)
reklama