reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chladicí podložky od Thermaltake

6.12.2007, Michal Učeň, recenze
Chladicí podložky od Thermaltake
Testování chladicích podložek pro notebooky jsme se již věnovali v obsáhlejším testu, na který i navázal další doplňující test jedné podložky z dílny Cooler Master. Tentokráte se podíváme na další tři podložky od výrobce Thermaltake, který má v oblasti chlazení velice dobré jméno. V recenzi také doplníme nové hodnoty již testované podložky Thermaltake iXoft.

Koeficient chlazení


Podložka NBcool T1000 si v koeficientu chlazení, co se týká měření teploty mezi notebookem a podložkou, vedla relativně dobře. Znatelný posun oproti běžnému provozu byl znát od počátku měření až do konce, výsledkem pak byla odchylka necelých pět stupňů, což je slušný výsledek.



Horších výsledků jsme se dočkali u měření vývoje teploty základní desky. Ta se většinou pohybovala kolem teplot běžného provozu a až v posledním měřeném bodě dosáhla slušné odchylky čtyř stupňů. Průběh testu ale naznačuje, že chladící účinek není nijak výrazný.



Teplota procesoru se vyvíjela velmi proměnlivě. Zpočátku byly hodnoty i nad hranicí běžného provozu, poté se ale rozdíl zvětšil, a podložka tak nakonec dosáhla relativně dobrých hodnot. Přesto ale průměrný výsledek není zrovna přesvědčivý.



Na grafu vývoje teplot jednotlivých měřených bodů je znát, že má podložka v některých aspektech lepší chladicí vlastnosti, než předchozí model NBcool T500. Nárůst teploty procesoru o 9 °C je ale stále dost velký, stejně tak 6 °C u základní desky. Chladicí účinek podložky tedy není nijak převratný.




Koeficient schopnosti zchladit


Co se týče schopnosti podložky zchladit prostor mezi notebookem a samotnou podložkou, tak tady jsou výsledky ještě horší, než u předchozí T500. Průměr pouze 3,8°C je opravdu málo a v tomto ohledu se podložka řadí k těm nejhorším, které jsme prozatím testovali.


Také se zchlazením základní desky to je podobné. Hodnota 2 °C je stejná jako u předchozí T500, Tyto dvě podložky tak jsou v tomto ohledu nejhoršími mezi testovanými.



Paradoxně byla opět teplota procesoru velice dobrá, došlo k rozdílu teplot oproti běžnému provozu o celých sedm stupňů, čehož dosáhlo jen málo podložek. Účinnost je možná dána dobře mířeným aktivním chlazením, protože například pasivní iXoft, který si vždy vedl lépe, v tomto ohledu zklamal.



V celkovém průměru naměřených hodnot se NBcool T1000 umístil opět v šestici podložek s podobnou teplotou lehce nad 4 °C. Výsledek je tedy víceméně průměrný a nejedná se tak o nijak převratný, ale ani špatný výsledek.




Doplňující test chlazení HDD, GPU a CPU


Výsledky doplňkového testu byly o trošku lepší než u podložky T500, ale opět se vyskytla záporná hodnota -1 °C u pevného disku. Rozdíl teplot u grafické karty byl slušných 6 °C, také teplota procesoru se zlepšila o 5 °C. Výsledkem byl rozdíl oproti běžným teplotám o 3,3 °C. Konečný rozdíl je tedy o stupeň lepší než u podložky T500.
reklama