reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chladicí podložky od Thermaltake

6.12.2007, Michal Učeň, recenze
Chladicí podložky od Thermaltake
Testování chladicích podložek pro notebooky jsme se již věnovali v obsáhlejším testu, na který i navázal další doplňující test jedné podložky z dílny Cooler Master. Tentokráte se podíváme na další tři podložky od výrobce Thermaltake, který má v oblasti chlazení velice dobré jméno. V recenzi také doplníme nové hodnoty již testované podložky Thermaltake iXoft.

Koeficient chlazení


Poslední nová podložka NBcool T2000 v dnešním testu vykazovala poněkud zajímavé a občas rozporuplné hodnoty. V prvním měření koeficientu chlazení mezi podložkou a notebookem byly rozdíly teplot oproti běžnému provozu relativně nevýrazné. Sice se jednalo stále o zlepšení, ovšem největší výchylka byla 2,6°C.



Teplota základní desky se opět během měření výrazně měnila, ve třech bodech se shodovala s běžným průběhem a největší odchylkou bylo zlepšení o tři stupně uprostřed a na konci měřeného intervalu.



Opět nevyrovnaný byl průběh měření změny teploty procesoru, jednou se dokonce přehoupla teplota přes hodnotu při provozu bez chladicí podložky. V konečném důsledku ale nejsou teploty až tak špatné a konečnou hodnotu zachránila výchylka 6 °C.



Celkový vývoj teplot ukazuje horší výsledky než u předchozích dvou podložek. Rozdíl u procesoru je 9 °C, což je srovnatelný výsledek s T1000, ovšem 8°C rozdíl počáteční a konečné teploty základní desky a hlavně 4°C rozdíl teploty mezi podložkou a notebookem, to jsou už hodnoty poměrně špatné.




Koeficient schopnosti zchladit


Také koeficient schopnosti zchladit byl u měřené hodnoty mezi notebookem a podložkou v dnešním testu nejslabší, pouze Gigabyte G-Pad skončil s horším výsledkem. U hodnoty 2,8 °C se už dá polemizovat o chladicím účinku podložky.



Menší zlepšení reputace přinesl test teploty základní desky, kde bylo zchlazení oproti běžnému provozu o 3 °C lepším výsledkem, než dosáhly podložky T500 a T1000. V porovnání s ostatními podložkami je to ale výsledek poněkud slabý.



Do třetice překvapila i tato podložka u testu zchlazení procesoru, kde byl rozdíl teplot o celých sedm stupňů. Lépe si vedly už jen podložky Zalman NC-1000, který se stal vítězem minulého testu, Lian Li 15-inch NB Cooler Pad a posledně testovaný Cooler Master Notepal Infinit.



Výsledný koeficient schopnosti zchladit dosáhl tedy opět průměrné hodnoty 4,3 °C, takže i přes nelichotivé výsledky v některých dílčích měřeních se nakonec podložka umístila ve středu tabulky.




Doplňující test chlazení HDD, GPU a CPU


Co podložka ztratila v předchozích měřeních, to dohnala u posledního doplňujícího testu chlazení. Úspěchem oproti podložkám T500 a T1000 byla konečně pozitivní hodnota zchlazení pevného disku o 1 °C, což sice není výrazně dobrý výsledek, ale aspoň je nějaký účinek znát. Změny teplot u procesoru o 4 °C a o 5 °C u grafické karty nejsou špatné, v konečném důsledku je tedy průměrné zlepšení proti provozu bez podložky o 4 °C.
reklama