reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chlazení Pentia 4 se 140W: test chladičů pro overclockery

7.12.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Chlazení Pentia 4 se 140W: test chladičů pro overclockery
V listopadu se nám v redakci shromáždilo několik chladičů, které nemohou nechat žádného overclockera klidným. Rozhodli jsme se vzít 140W Pentium 4 Extreme Edition a pokřtít je ohněm. Jak v testu obstál Arctic Cooling Freezer 7, ASUS Star Ice, Cooler Master CI5-9HDPA-01 a Zalman CNPS7700-Cu uvidíte sami.
Arctic Cooling Freezer 7

Švýcarský Arctic Cooling se začíná stávat synonymem pro tiché chladiče, protože jeho řešení kladou důraz právě na nízkou hlučnost provozu. Chladiče Super Silent 4 Ultra a Silencer 64 Ultra patřily mezi nejtišší modely v našem megatestu. Nově představené Freezery jsme Vám již předvedly minulý týden. Nyní přichází na řadu verze pro LGA775.


Obr. 4 - Krabička od chladiče Arctic Cooling
Klikněte pro zvětšení

Balení a příslušenství

Arctic Cooling Freezer 7 přišel v krabičce nového designu, který přišel v rámci velké změny image společnosti před 3-4 měsíci. Je poměrně velká, protože Freezer není žádný drobeček. Uvnitř se nachází jen chladič, tubička silikonové pasty a nálepka Arctic Cooling (hezká :).

Specifikace chladiče Arctic Cooling Freezer 7 jsou následující:
  • Pro všechny frekvence Intel Pentium 4 (LGA775)
  • Rozměry pasivu: 92 x 72 x 120 mm
  • Rozměry větráku: 77 x 77 x 72 mm
  • Rychlost větráku: 300 - 2500 ot./min (řízeno PWM signálem)
  • Hlučnost: 1,2 Sone
  • Průtok vzduchu: až 36 CFM / 65 m3/hod
  • Tepelný odpor: 0,19 °C/W
  • Materiál: měď, hliník, 2x heatpipes
  • Ložisko: keramické
  • Životnost větráku: až 274 000 hodin
  • Hmotnost: 516 g

Přestože se nejedná o žádný hi-endový chladič, jeho efektivita je obrovská. Podle specifikace dokáže současně uchladit všechna Pentia 4 pro LGA775, což odpovídá tvrzení Arctic Coolingu, že Freezery dokáží odvést až 200W. Je to hlavně díky heatpipes, které odvádějí rychle teplo od základny. Hmotnost chladiče je poměrně nízká.


Obr. 5 - Arctic Cooling Freezer 7
Klikněte pro zvětšení

Pozn.: Protože jsem již popisoval chladiče Arctic Cooling Freezer v článku před týdnem, snad nebude nikomu vadit, když zde ty 4 odstavce zkopíruji. Ono toho ani nejde příliš nového vymyslet.

Vzhled a konstrukce

Pojďme se ale podívat na samotné chladiče. Jak jsem již říkal, konstrukce všech typů Freezeru je stejná a liší se jen kotvícím systémem. Základem chladiče je měděný blok o rozměrech 36 x 32 x 10 mm, který dosedá na procesor. Blok se skládá ze dvou částí, mezi které jsou zalisované střední části heatpipes.


Obr. 6, 7 - Foto zepředu a z boku
Klikněte pro zvětšení

Měděné trubičky obsahuje Freezer dvě (v polovině rozdělené, efektivně tedy 4) a na rozdíl od konkurenčních hi-endových řešení se Arctic Cooling nezatěžoval se (zbytečným) leštěním, takže jejich povrch je matný. Heatpipes dále procházejí celkem 40 hliníkovými žebry, kterým odevzdávají teplo. Žebra jsou rovnoběžná se základnou a mají dva obdélníku se dvěma vykousnutými rohy. Obsah jednoho hliníkového plátku je necelých 60 cm2, celý heatsink má tedy vyzařovací plochu kolem 4800 cm2!


Obr. 8 - Větrák s horním zavěšením
Klikněte pro zvětšení

Na tomto pasivu je velice šikovným způsobem á la Arctic Cooling připevněn větrák. K hornímu žebru jsou připevněny dvě plastové "tyčky", které pokračují mimo pasiv před jednu jeho stranu a véčkovým způsob uchycují stator větráčku (viz foto). Horní část heatsinku je ještě pro efekt přikryta plastovou stříškou s nálepkou Arctic Cooling.


Obr. 9, 10 - Úchyty na patici LGA775 a detail základny
Klikněte pro zvětšení

Větráček je poměrně netradiční, což vychází také z použití nového typu ložisek a důrazu na minimální hlučnost. Větrák má tedy horní zavěšení a jeho rozměry jsou neobvyklých 77 x 77 x 42 mm. Neobvyklá je zde především tloušťka, díky které mohou být lopatky poměrně velké. Tato část chladiče je také výrobkem společnosti Arctic Cooling.

Výhodou chladiče je čtvrtý signálový drátek konektoru do základní desky, který odpovídá specifikaci ATX12V v2.0. Tento nenápadný drátek zajišťuje PWM regulaci větráku, tedy možnost zpomalení až na 300rpm (do větráku jsou vysílány pravidelné napěťové pulsy, které udržují jen nízké otáčky).

Instalace


Obr. 11 - Instalace na patici
Klikněte pro zvětšení

Retenční systém chladiče Freezer 7 je stejný jako u boxovaného chladiče Intelu, takže nic nového. Jedná se o čtyři diagonální nožičky, na kterých jsou upevněny plastové úchyty. Ty stačí zaklapnout do otvorů kolem patice v základní desce a pootočit. Vzhledem k nízké hmotnosti chladiče je to systém dostačující.

Cena: 894 Kč vč. DPH
Záruka: 6 let
Zapůjčil: Bostar
reklama