reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chlazení Pentia 4 se 140W: test chladičů pro overclockery

7.12.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Chlazení Pentia 4 se 140W: test chladičů pro overclockery
V listopadu se nám v redakci shromáždilo několik chladičů, které nemohou nechat žádného overclockera klidným. Rozhodli jsme se vzít 140W Pentium 4 Extreme Edition a pokřtít je ohněm. Jak v testu obstál Arctic Cooling Freezer 7, ASUS Star Ice, Cooler Master CI5-9HDPA-01 a Zalman CNPS7700-Cu uvidíte sami.
ASUS Star Ice

Společnost ASUS je v oblasti chladičů úplným nováčkem, ovšem její entrée zaslouží velké ovace. Podobně jako Gigabyte se totiž firma rozhodla debutovat velmi netradičním chladičem, v tomto případě "vzducholodí" Star Ice. Jedná se o heatpipe řešení s celoměděným pasivem a konstrukcí, se kterou by byl spokojen i Daniel Liebeskind.


Obr. 12 - Krabička s chladičem ASUS Star Ice
Klikněte pro zvětšení

Balení a příslušenství

Chladič ASUS Star Ice přišel v průhledné plastové krabičce, jak to poslední dobou u hi-endových modelů bývá zvykem. V balení ho můžeme vidět prakticky celý, takže na první pohled zaujme nejen designem, ale i velikostí. Pod chladičem se nachází papírový box s příslušenstvím.


Obr. 13 - Úplný obsah balení
Klikněte pro zvětšení

Příslušenství také není zrovna nejskromnější - obsahuje dva typy regulací (jednu do 3,5" pozice a druhou do PCI pozice) s potenciometry, termistor pro automatickou teplotní regulaci, trochu silikonové pasty, instalační příručku a kompletní montážní systémy pro všechny typy patic (prostě mnoho železných věcí). Malou poznámku bych utrousil k příručce, jejíž písmo a obrázky jsou velmi drobné a těžko se v ní orientuje.

Specifikace chladiče ASUS Star Ice jsou následující:
  • Pro všechny frekvence AMD K7, K8, Intel Pentium 4 a Celeron
  • Rozměry pasivu: 86 x 80 x 120 mm
  • Rozměry větráku: 80 x 80 x 25 mm
  • Rychlost větráku: 1500 - 4500 ot./min (ruční nebo automatická regulace)
  • Hlučnost: -
  • Průtok vzduchu: -
  • Tepelný odpor: -
  • Materiál: celoměděný, 3x heatpipes
  • Ložisko: kuličkové, 1-ball
  • Životnost větráku: 50 000 hodin
  • Hmotnost: cca 850 g

Je škoda, že nebylo k dispozici více údajů o větráčku použitém na chladiči ASUS. Takto známe jen jeho rozsah otáček, typ ložisek a životnost, což není moc. Co se týče ostatních specifikací, tak bych ještě dodal celkovou velikost chladiče i s plastovou krustou - cca 115 x 115 x 145 mm. V kombinaci s hmotností 850 gramů, která odpovídá jen specifikaci LGA775 (která limit neurčuje), je to opravdu masivní chladič.


Obr. 14 - ASUS Star Ice
Klikněte pro zvětšení

Vzhled a konstrukce

Pokud Vás chladič Star Ice nezaujal, tak lžete :) Nic takového totiž na trhu zatím k vidění nebylo a skoro bych hádal, že návrhář byl člověk schizofrenní a nesvéprávný. Na první pohled totiž upoutá Váš zrak modrá plastová krusta kolem pasivní části, která je z přední strany uzavřená větrákem, seshora pak obsahuje modré plexisklo s vyškrábaným logem ASUS. Pod plexisklem se dále nacházejí dvě modré LEDky, které při provozu slušivě svítí (elegantní ve skříni s průhlednou bočnicí).


Obr. 15, 16 - Pohled seshora a z boku
Klikněte pro zvětšení

Nyní ale již k chladící části. Základem je měděná "cihla", která po instalaci dosedá na procesor a odvádí z něj teplo. Vybroušení není zdaleka dokonalé, ale je přijatelné (zrcadla se nedočkáte). Na tomto bloku jsou dále usazené konce heatpipes a připevněné malou měděnou destičkou, která je přišroubovaná k základně.


Obr. 17, 18 - Pohled na větrák a zadní stranu žeber
Klikněte pro zvětšení

Heatpipes jsou tři, jejich střed je přímo nad základnou a nahoru tedy vybíhá 6 konců. Pro upřesnění - heatpipes jsou měděné trubičky s houbovitou strukturou, které jsou vyplněné kapalinou, jež se na jednom konci vypařuje v chladné části opět kondenzuje a vzlíná zpět. Odvádí tak velmi rychle teplo od procesoru a předává jej okolí. Heatpipes tedy procházejí celým pasivem a jejich konce jsou vidět na horní straně pod plexisklem.


Obr. 19 - Detail heatpipes

Heatsink se skládá z 38 měděných plátků, které jsou naskládány jeden vedle druhého rovnoběžně se základnou. Obsah každé destičky je odhadem 60 cm2, celková vyzařovací plocha se tedy bude blížit ke 4500 cm2. Tento typ pasivu již začíná být standardem, jak dokazují chladiče Cooler Master Hyper 6 či Thermaltake Tower112.


Obr. 20 - Základna chladiče ASUS Star Ice
Klikněte pro zvětšení

Větrák je napevno přidělán k plastové krustě, resp. je do ní zaklapnut. Tvoří ho plastový kruh, ke kterému je přes plastové příčky připevněna samotná aktivní část. Jak bylo řečeno výše, parametry neznáme, ale co mohu říct, že nebýt regulace, je větrák velmi hlasitý. Na hlučnost se ale detailně podíváme až na konci recenze.

Instalace

Instalace chladiče ASUS Star Ice není ničím jednoduchým, takže ji popíšu trochu podrobněji. Nejprve je třeba podložit základní desku kovovým "háčkem" (tvar písmene H) a skrz otvory kolem patice prostrčit šroubky, na které se poté našroubují nástavce. Dále je třeba vytvořit stejné "háčko" i na horní straně, konkrétně mezi heatpipes chladiče. Protože ale nejde protáhnout celé, musí se kompletovat postupně a poměrně složitě. Poté již stačí chladič na procesor umístit a horní H přišroubovat k nástavcům pomocí dodávaného klíčku.


Obr. 21, 22 - Instalace chladiče na LGA775
Klikněte pro zvětšení

Instalace je stejná na všech paticích, jen se liší použité otvory na kovových destičkách. Z toho vyplývají dvě věci - při instalaci je třeba vyndat desku ze skříně a za druhé, pro Socket A je třeba mít díry kolem patice. Ostatně, připevnit 850 gramů na samotnou patici by mohl jen sebevrah.


Obr. 23 - Chladič na základní desce
Klikněte pro zvětšení

Star Ice je možné provozovat ve třech různých zapojení, které se liší zapojením 2-pinového konektoru vycházejícího z větráku:
  • Jumper - nastavení pevných otáček 4500 ot./min (maximum)
  • Termistor - tepelný odpor přilepený na základně zajišťuje automatickou regulaci otáček podle teploty
  • Regulátor - potenciometr do PCI nebo 3,5" pozice pro manuální regulaci otáček 1500 - 4500 ot./min

V testu jsme použili jen manuální regulaci pomocí potenciometru a zkoušeli jsme účinnost na třech úrovních otáček - 2100 ot./min (méně nešlo), 3500 ot./min a 4800 ot./min.

Cena: 1500 Kč vč. DPH
Záruka: 2 roky
Zapůjčil: LEVI International a.s.
reklama