reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chlazení Pentia 4 se 140W: test chladičů pro overclockery

7.12.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Chlazení Pentia 4 se 140W: test chladičů pro overclockery
V listopadu se nám v redakci shromáždilo několik chladičů, které nemohou nechat žádného overclockera klidným. Rozhodli jsme se vzít 140W Pentium 4 Extreme Edition a pokřtít je ohněm. Jak v testu obstál Arctic Cooling Freezer 7, ASUS Star Ice, Cooler Master CI5-9HDPA-01 a Zalman CNPS7700-Cu uvidíte sami.
Srovnání teplot a hluku

Nyní se podíváme na souhrnné grafy a tabulky s teplotami a hlukem jednotlivých chladičů. Začneme výkonem, ve kterém jsou zahrnuty jak teploty v klidu (idle), tak po 5 minutách plného zatížení (burn). Chladiče jsou srovnány od nejlepšího po nejhorší.


Graf 8 - Srovnání výkonu chladičů

V grafu je vidět, že nejvýkonnějším chladičem testu je ASUS Star Ice na nejvyšší otáčky. Při 4800 rpm zvládne ochladit naše "vytuněné" Pentium 4 XE na 58 °C, což je poměrně slušné. Velmi dobře se umístil Arctic Cooling Freezer 7, který je na tom při burnu prakticky stejně jako velký Zalman na vysoké otáčky. Propad zaznamenal Cooler Master, jehož klasická konstrukce na overclocking nestačí.

Druhý graf nám ukáže hluk jednotlivých chladičů. Protože nemám příslušné vybavení, držel jsem se známkování 1-10 jako u megatestu chladičů. Známka není udělena hned po poslechu, ale také po vzájemném porovnání testovaných modelů. Zde je graf:


Graf 9 - Srovnání hluku chladičů

Mé ucho ohodnotilo jako nejtišší chladič Zalman CNPS7700-Cu na nízkých otáčkách - 120mm větrák při 1000 rpm je opravdu slyšet jen velmi málo a v zavřené skříni je prakticky izolován. Druhé místo mají keramická ložiska Arctic Coolingu, která jsou stále o něco tišší než Zalman na maximu.

Velmi hlučný je naopak ASUS Star Ice. Přestože je dodáván s potenciometrem, přes který si manuálně nastavíte otáčky, i na minimálních 2100 rpm je již chladič hodně slyšet. Při zrychlení na 4800 rpm si pak můžete jít rovnou vyměnit uši, protože se hluk podobá startujícímu raketoplánu. Podobně je na tom i Cooler Master na 4300 ot./min, který lze ale případně regulovat přes PWM.
reklama