reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM NotePal Infinite EVO: praktické chlazení

24.6.2011, Jan Vítek, recenze
CM NotePal Infinite EVO: praktické chlazení
Společnost Cooler Master na svých stránkách prezentuje více než dvě desítky chladicích podložek pod notebooky, z nichž si vyzkoušíme horkou novinku - NotePal Infinite EVO. Ta nám slibuje inovativní tvar, a díky tomu i lepší chlazení pro až 17" notebooky.
Kapitoly článku:
  1. CM NotePal Infinite EVO: praktické chlazení
  2. Zkušenosti z provozu, testy a závěr
Je až k neuvěření, že Cooler Master má v portfoliu celkem 27 různých modelů chladicích podložek pod notebooky, z nichž naprosto všechny nesou označení NotePal a vychází z původního modelu. Ten je na stránkách prezentován na fotografii ještě s notebookem využívajícím displej o poměru stran 5:4, jenž vzhledem k dnešním širokoúhlým modelům působí až nepřirozeně.

My se ale nebudeme pouštět do dohadů, zda je lepší klasický poměr stran, nebo široké obrazovky a budeme se věnovat modelu NotePal Infinite EVO.



originální model Cooler Master NotePal

Podložka přišla zabalena v papírové krabici s klasickým fialovo-bílým zbarvením, kde Cooler Master zmiňuje nejdůležitější vlastnosti: nový tvar chladicí části, dva 80mm ventilátory, tříportový USB hub a dle názvu Fan Seep Control je tu také ovladač zamezující prosakování ventilátorů. Anebo to spíše bude Fan Speed Control, že.


Nová chladicí podložka Cooler Master NotePal Infinite EVO




Podívejme se nyní na specifikace podložky Cooler Master NotePal Infinite EVO:

Model
Cooler Master NotePal Infinite EVO
Rozměry
410 x 310 x 17~61mm
Hmotnost
1,2 kg
Materiál
hliník, plast ABS, pryž
Kompatibilita
až 17" notebooky
Chlazení
80 x 80 x 21,3 mm radiální ventilátor - 2x
750 - 1400 RPM
dohromady až 120 CFM
23 dBA max
napájení přes USB (5 V)
USB hub
3x USB 2.0
k počítači připojen pomocí USB kabelu (mini USB)
Ovládání
otáčky, vypínač ventilátorů
Napájení
5V přes USB
spotřeba až 2,25 W (0,26 - 0,45 A)

Podložka je vyrobena především z tvrdého černého plastu, na němž sedí něco přes milimetr tlustý hliníkový plech s otryskaným povrchem. Ten má tvar písmene U, aby mohl skrz vzniklý otvor proudit do středu čerstvý vzduch. Ten je tahaný ze zadních průduchů pomocí dvou radiálních ventilátorů s průměrem 80 mm, jejichž otáčky budeme moci nastavit na 750 až 1400 RPM. Získáme také USB hub se třemi porty, které jsou dobrou náhradou za jeden zabraný port v notebooku. Podložka tak může sloužit i jako velmi jednoduchá dokovací stanice, k níž bude doma nastálo připojena klávesnice, myš, externí disk nebo jiná zařízení a periferie.


- klikněte pro zvětšení -

Na vrchní i spodní straně této podložky, která je schopna hostit až 17" notebooky, máme gumové podložky. Nahoře jsou menší a jejich úkolem je zamezit sklouznutí notebooku, i když ten se nejspíše bude dobře držet sám díky vlastním nožkám. Na spodní plastové straně jsou už podložky větší, aby samotná podložka neklouzala po stole. Vidět zde můžeme také zmíněné průduchy pro nabírání čerstvého vzduchu.


- klikněte pro zvětšení -

Podložka má na svých zesílených koncích, které zajistí asi 10° sklon, ovladací prvky a konektory. Na levé straně najdeme jednak hlavní konektor pro připojení k notebooku (mini USB 2.0), pak hlavní vypínač ventilátorů, k němuž patří také modrá LED kontrolka hned vedle, pak otočný regulátor otáček a nakonec kulatý konektor pro posílení napájení. K tomu si však musíme adaptér dokoupit sami, pokud jej budeme potřebovat.



Na pravé straně je to jednoduché, jsou zde pěkně vedle sebe tři porty USB 2.0 patřící vestavěnému hubu. Celkové zpracování podložky vypadá kvalitně, za což můžeme poděkovat především hliníkovému plechu, který celou konstrukci posiluje.





Příslušenství


Kromě samotné podložky chráněné pěnovými bloky a igelitem se v balení nachází už jen manuál, do nějž ani nemusíme nahlížet a pak také cca metrový USB kabel pro propojení s počítačem.


reklama