reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Alcor a Mizar: dva myší bratři

18.4.2014, Jan Vítek, recenze
CM Storm Alcor a Mizar: dva myší bratři
Společnost Cooler Master nedávno uvedla na trh pod značkou CM Storm dvě nové herní myši, Alcor a Mizar. V nabídce dnes nabízených modelů jde spíše o ty jednodušší, přičemž obě si jsou velmi podobné.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Jak už bylo řečeno v předchozích kapitolách, fyzické zpracování obou myší je až na drobné rozdíly totožné. Krom toho, že Alcor nemá podsvícené kolečko a tlačítka pro nastavení rozlišení senzoru, jej od Mizaru odlišuje jen jinak zbarvený středový klín mezi hlavními tlačítky a především pak to, že u něj nenajdeme boční gumové obložení. V praxi mezi nimi ale těžko poznáte rozdíl, protože díky změkčenému povrchu se i Alcor drží dobře.

Co se týče tlačítek a kolečka, pak je to u obou myší stejné. Dočkáme se kvalitně provedených tlačítek, kolečka s lehkým stiskem, které by ale zasloužilo výraznější krokování a lepší aretaci v jednotlivých polohách. To už ale spíše hledám drobné chybky. Tlačítka vydávají ostrý cvakavý zvuk, ovšem celkově nejsou příliš hlučná.

Teflony jsou u obou myší stejné a možná by si zasloužily více pozornosti. Jsou totiž poměrně malé, takže na měkké látkové podložce se nepohybují zrovna lehce. Ovšem na tvrdé podložce, jako je třeba CM Storm Weapon of Choice, myši kloužou velmi lehce a bez zadrhávání, takže dobře pracují i na stole.

Senzor Avago ADNS-9800 u myši Mizar pracoval velmi spolehlivě. Samotný senzor se už několikrát osvědčil, však jej využívá myš CM Storm Sentinel Advance II, nejpíše i Gigabyte Aivia Krypton a další myš, kterou jsme s touto výbavou zkoušeli, je Genius Gila. Není tedy třeba se nějak obšírně rozepisovat o tom, že je přesný, nelze jej "utrhnout" a spolehlivě pracuje třeba i na bílém papíru. Avago 3090 u myši Alcor dosahuje pouze polovičního rozlišení a jde o optický senzor, ovšem jinak se s přehledem vyrovná svému laserovému bratříčku. Také dobře pracuje na čistě bílém papíru i mírně lesklém povrchu a zastaví jej až téměř zrcadlový povrch, jakým je sklo kryjící vypnutý displej mobilního telefonu. Rozlišení 4000 dpi navíc dle mého názoru naprosto stačí, takže v tomto ohledu nevidím mezi oběma modely praktický rozdíl.





Obě myši také dosahovaly stejných dotazovacích frekvencí, které jako obvykle závisely na rychlosti jejich pohybu. Utilita Mouse Rate Checker tak ukazovala průměrné hodnoty kolem 1000 Hz a CM Storm Test utility jako obvykle o něco méně, zhruba 920 Hz.


Závěrečné hodnocení


Herní počítačové myši CM Storm Alcor a Mizar jsou na první pohled velmi podobné myši, které spojuje stejně tvarované tělo, nabídka tlačítek, provedení teflonů a také dobře pracující senzor, i když Alcor používá levnější optický s rozlišením 4000 dpi a Mizar má známý laserový hi-end Avago 9800 s rozlišením 8200 dpi. V praxi ale mezi nimi těžko někdo pozná rozdíl.



- klikněte pro zvětšení -

Reálný dopad na nemá ani to, že Mizar je vybaven podsvíceným kolečkem a vrchními tlačítky, zatímco Alcor má pouze podsvícené logo CM Storm, jehož barvou indikuje nastavenou hodnotu dpi. Stejně tak Alcor není vybaven bočními gumovými gripy, ale to v praxi vůbec nevadí, neboť má změkčený povrch, který neklouže.

Největším rozdílem mezi oběma modely tedy je, že tlačítka Mizaru, stejně jako celou tuto myš, můžeme programovat pomocí dodávaného softwaru, což v případě Alcoru nelze, takže nemůžeme ani změnit nastavení dpi. Uživatel by se tedy měl mezi těmito modely rozhodovat především dle toho, zda mu něco takového stojí za výdaj navíc.
 
English translation of the conclusion
Gaming computer mice CM Storm Alcor a Mizar are very similar products with almost the same body, buttons, mouse feet and they also have high quality senzors. Still, Alcor uses cheaper optical sensor with resolution of 4000 dpi by Avago, while Mizar possess the well-known hi-end laser Avago 9800 with 8200 dpi. However, in real world there is little difference between them.

In practise, it is also insignificant that Mizar has backlit mouse wheel and top buttons, while Alcor only has its backlit CM Storm logo that is used to indicate the currently set dpi level. Alcor also has no rubber side grips, but that also does not matter much, since its whole surface is soft and not slippery.

In fact the greatest difference between the two models is that Mizar may be programmed thanks to the downloadable software and Alcor cannot. Users can create macros, various profiles, change dpi settings and evel LED backlighting schemes and save them into Mizar's integrated memory. In consequence, when choosing between the two mice, users should think whether they will need such an ability and whether it is worth paying more money.

 

Plusy


+ Kvalitní zpracování a tlačítka
+ Funkční podsvícení
+ Kvalitní senzory
+ Software pro nastavení (pouze Mizar)
 
 

Minusy


- Alcor nelze programovat
- Chybky aplikace Mizaru při zadávání Maker
 
 
Za zapůjčení myší děkujeme ABACUSu.

 
 
Cena v době testování: cca 900 Kč s DPH (Alcor) a 1150 Kč s DPH (Mizar)



Vývoj ceny testovaného produktu:


Jak hodnotíte myši CM Storm Alcor a Mizar?
V anketě šlo hlasovat od 18.4.2014 do 16.4.2015. Počet hlasujících: 2
Výborné0 %
Průměrné100 %
Špatné0 %
reklama