reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Ceres 300 a 500: stvořeny pro hráče

23.12.2013, Jan Vítek, recenze
CM Storm Ceres 300 a 500: stvořeny pro hráče
Herní headsety jsou typ hardwaru, který se v poslední době velmi rozšiřuje a na trh se dostávají desítky nových modelů. Mezi nimi jsou i nové CM Storm Ceres 300 a 500, z nichž druhý model bude vhodný jak pro PC, tak pro konzole.
Kapitoly článku:

CM Storm Ceres 500


Headset Ceres 500 slibuje dle specifikací velmi podobný zvuk jako Ceres 300. Hlavní rozdíl je v jeho výbavě a konektivitě, stejně tak jako ve zpracování. Ceres 300 je tedy určen pro uživatele, kteří potřebují prostý headset s konektory typu jack. Ceres 500 ale má uspokojit i majitele konzolí, kteří si budou moci regulovat hlasitost při komunikaci se spoluhráči (Chat volume). Kvůli tomu má zcela jiný způsob připojení.




- klikněte pro zvětšení -


Ceres 500 přichází v podobné papírové krabici, která ale jej již částečně ukazuje přes plastový průzor. A zatímco obal Ceres 300 má označení pouze Gaming Headset, zde je tento nápis rozšířen a upřesněn: PC/Xbox360/PS3. Co se týče ceny, pak ta se na našem trhu pohybuje kolem 1600 Kč. Mohla by být vzhledem k ceně Ceres 300 o něco nižší, ale to může přijít s rozšířením do nabídky dalších obchodů.





Zabalený produkt také už byl podstatně těžší než v předchozím případě, čemuž odpovídá i masivní vzezření samotného headsetu.


Model
CM Storm Ceres 500 (SGH-4600-KWTA1)
Hmotnost
315 gramů
Reproduktory
40 mm
Impedance
32 Ohm @ 1 kHz
Citlivost
116 dB (+/- 4 dB)
Frekvenční odezva
20 - 20 000 Hz
Rozhraní
2,5m kabel
3,5mm jack, USB (PC)
2x průchozí RCA (konzole)
Ovládání
na kabelu - hlasitost sluchátek i chatu, vypínač mikrofonu, přepínač mezi PC a konzolí
Náušníky
circumaurální (obklopují uši)
Mikrofon
všesměrový
Frekvenční odezva: 100 - 10 000 Hz
Odstup signálu od šumu: ?
Citlivost: -54dB (+/-3dB)
Cena: cca 1600 Kč s DPH


Máme tu tedy specifikace, které až na malinko jinou citlivost sluchátek naprosto odpovídají specifikacím Ceres 300, tedy co se týče zvuku. Co se týče konektivity, situace je už naprosto odlišná. Ze specifikací by se mohlo zdát, že USB je pouze jednou z možností, ale pravdou je, že se neobejdeme bez jeho napájení. Čili pokud Ceres 500 není napájen z USB, nepracuje. To bychom si rozhodně měli před koupí uvědomit. Je tedy možné signál pro zvuk vzít z 3,5mm jacku, ovšem současně s tím musíme mít kam zapojit USB napájení. Pak už je lepší použít při zapojení k PC pouze to, neboť headset má vlastní integrovanou externí zvukovku a také zesilovač, což je právě ten důvod, proč bez napájení nefunguje.


Zapojení ke konzolím si popíšeme na samotném konci této kapitoly.


Zpracování headsetu


Ceres 500 je o poznání masivnější než Ceres 300, a to po všech stránkách vyjma ramene s mikrofonem, které je v podstatě stejné až na zalomený konektor. Větší je tedy temenní oblouk, na něj napojená ramena a větší jsou také samotná sluchátka. Ta již nemají oválný tvar, ale spíše kulatý. Na první pohled ale můžeme také vidět, že jde o produkty stejné řady, však byly použity stejné materiály na stejných místech, čili například bílý a velmi tvrdý plast s drsným povrchem na sluchátkách, koženkový kryt polstrování na oblouku nebo jemně perforovaný plech po stranách.




- klikněte pro zvětšení -


Co se týče ramen a jejich kloubů, ty umožní sluchátka nejen vysunout (rozsah 35 mm), ale také otočit tak, aby se přitiskla k vnitřní části oblouku. To se bude hodit při jejich balení na cesty, i když příslušný obal si musíme obstarat sami. Otočit je můžeme také tak, aby se svými náušníky opřela o stůl.




- klikněte pro zvětšení -


To vše si samozřejmě vybralo svou daň v podobě celkově vyšší hmotnosti, která už je znát a také přítlak je kvůli tomu o poznání větší. Nemohu Ceres 500 označit vyloženě za nepohodlný, ono jde spíše o to, aby si uživatel na něj jednak zvykl a potom našel takové nastavení ramen a polohu, která bude příjemná. To se mi nakonec podařilo, čili nebyl důvod k nespokojenosti.





Ovladač na kabelu také není žádná malinká a lehká krabička, takže je jen dobře, že je vybaven klipsem pro připevnění na oděv. Na jeho vrchní straně máme regulátor hlasitosti chatu, dole pak nastavení hlasitosti sluchátek a přepínač mezi režimem pro PC a konzole, které mají na kraji k dispozici ještě 2,5mm jack pro mikrofon (viz příslušenství dole).

Uprostřed ovladače se nachází vypínač mikrofonu, s nímž je spojená oválná LED kontrolka. Ta se po zapojení USB rozsvítí, a to bíle při zapnutém mikrofonu a červeně v případě, že je vypnutý. Mikrofon na odpojitelném ramenu se zapojuje do vnějšího středu levého sluchátka a i když jeho husí krk natáhneme přímou cestou, jeho konec spočine tak 2 - 3 cm od koutku úst. Zde se tedy jeho všesměrovost bude vyloženě hodit.

Na konci hlavního kabelu máme napevno umístěné dva konektory - USB jako hlavní rozhraní pro PC a pak 3,5mm jack pro konzole, respektive další redukce. Na ty se hned podíváme.


Příslušenství a zapojení k PC a konzolím


Zde je již manuál se schematem zapojení zajímavější, zvláště pro uživatele neseznámené se zapojením zvuku u konzolí. Pro PC budeme potřebovat pouze hlavní USB konektor, ale pro konzole využijeme dva přídavné kabely . Jednak to bude redukce z 3,5mm jacku na dva průchozí RCA. Ty však logicky zajistí pouze zvuk pro sluchátka, ale nám zbývá ještě mikrofon.





Dle manuálu k zapojení mikrofonu využijeme prodlužovací kabel se dvěma 2,5mm jacky, jímž propojíme herní ovladač konzole (čili gamepad) s ovladačem na kabelu headsetu. To ale platí pouze pro Xbox 360, zatímco u PlayStation 3 by měl připojení mikrofonu obstarat také USB. A jak už bylo řečeno, napájení z USB potřebuje headset v každém případě, protože bez něj nefunguje, čili spojení s PS3 je nakonec jednodušší než u Xbox 360 a odpadá nepříjemná nutnost vést další kabel ke gamepadu.
reklama