reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Enforcer: herní speciál

13.4.2011, Jan Vítek, recenze
CM Storm Enforcer: herní speciál
Společnost Cooler Master, která si zřídila vlastní značku CM Storm pro vyloženě herní komponenty, si pro nás nachystala horkou novinku v podobě skříně Enforcer. Ta slibuje unikátní design, moderní prvky a schopnost hostit ty nejvýkonnější herní komponenty.

Pohled dovnitř skříně


Bočnice drží jako obvykle za drážky a jištěny jsou zadními šroubky, takže je zcela jasné, jak se dostaneme dovnitř. V interiéru narazíme na tray pro základní desku, který má opravdu velký otvor pro snadný přístup k procesorovému socketu ze zadní strany. Zbytek traye má v sobě otvory pro protažení kabelů a pokud je někde plech, tak byl profilován pro zvýšení jeho pevnosti. To je kvůli samé díře a tloušťce 0,7 mm nutnost.


- klikněte pro zvětšení -

Pohled z opačné strany ukáže zmíněný tray ještě lépe. Cooler Master zde jako jiní výrobci nevyužil gumové krytky otvorů pro kabely, ale to dle mého názoru vůbec nevadí, protože ty tam jsou stejně jen pro efekt a ještě k tomu rády vyskakují. Nechybí zde však malá poutka, díky nimž a dodávaným stahovatelným páskům budete moci zkrotit kabeláž. Pokud si otevřete větší obrázek, pak můžete vidět také čtyři šroubky držící hlavní šachtu pro pevné disky. Po jejich odstranění budete moci tuto šachtu vyjmout a nainstalovat opravdu dlouhé grafické karty, ale na druhou stranu se připravíte o většinu 3,5" pozic.


- klikněte pro zvětšení -

Pohled do zadní části skříně ukáže menší ze dvou dodávaných ventilátorů, a to 120mm model s klasickým tvarem lopatek, který se bude točit rychlostí 1200 RPM při hluku 17 dBA, což je také naprosto běžné. Cooler Master je jednou z firem, které při práci na svých skříních přemýšlí, a tak oba dodávané ventilátory jsou primárně napájeny pomocí třipinových konektorů do základní desky. To zajistí jejich snadné připojení i lepší možnosti pro regulaci. Pokud ale z nějakého důvodu preferujete napájení pomocí Peripheral Power, máte možnost využít již zapojené redukce.

Napájecí zdroj pod sebou bude mít měkké podložky, které jsou zasunuty do dna skříně. Na ně si dejte pozor, protože nedrží příliš pevně, takže mohou nepozorovaně vyklouznout a ztratit se. Nad sebou má zdroj také malou packu, která zajistí jeho stabilní pozici a co se týče montáže grafických karet, tak mohu s potěšením říci, že móda plastových zámků spěje ke konci (nebo už skončila?) a vrátily se staré, dobré a bezpečné šroubky.



V přední části skříně jsou pochopitelně především šachty. Nahoře je místo pro čtyři 5,25" zařízení, nebo tři a jedno externí 3,5" instalované s pomocí dodávaných kovových redukcí. Zde jsou již klasické zámky, jež zajistíme přesunutím středové páčky doprava. Velkou šachtu pro čtyři pevné disky můžeme, jak jsem již uvedl, odšroubovat a vysunout, takže nám zůstane malá šachta pro dva pevné disky a vedle ní ještě menší šachta pro dva 2,5" SSD. I tu můžeme ale odšroubovat ze dna skříně a v případě potřeby ji umístit právě na menší šachtu pro 3,5" HDD.



Možnosti pro úpravu přední části nám poskytují slušnou volnost a pokud by to snad nestačilo, můžeme si také po vycvaknutí předního panelu dát místo instalovaného 200mm ventilátoru s červenými LED (1000 RPM a 19 dBA) dva 120mm kousky, ovšem ty si již musíme opatřit sami. Zde mě také potěšilo, že ventilátor není ucpaný špatně zpracovaným předním panelem, a vzduch má tak dostatek prostoru k proudění dále do skříně.


- klikněte pro zvětšení -


Příslušenství


Dodávané příslušenství najdeme v papírové krabičce uvnitř skříně. Jedná se především o balík ližin pro instalaci pevných disků, vedle nich jsou dvě části redukce pro instalaci externího 3,5" zařízení do 5,25" šachty, pod nimi další redukce pro instalaci dvou 2,5" SSD/HDD do jedné 3,5" šachty, pak záslepka pro zajištění periferií (tedy přesněji jejich kabelů) proti krádeži, což se bude hodit na LAN party a nakonec tu je sáček se šroubky, PC Speakerem, petlicí pro uzamčení levé bočnice a stahovatelnými páskami pro kabely. Užitečný dokáže být také jednoduchý klíč pro umístění distančních sloupků do traye, k čemuž budeme moci díky němu použít normální křížový šroubovák.



Nakonec se podíváme na konektor pro připojení dvou předních konektorů USB 3.0. Pokud nevlastníte základní desku vybavenou příslušnými headery, pak jej nevyužijete, protože má zcela jiné rozložení pinů v porovnání s headery pro USB 2.0.





reklama