reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Scout: nejen na lanparty

5.2.2010, Jan Vítek, recenze
CM Storm Scout: nejen na lanparty
Značka CM Storm společnosti Cooler Master začíná čím dál více vystrkovat růžky, a tak nyní přinášíme další recenzi produktu nesoucího její logo. Je jím moderní počítačová skříň s názvem Scout, jenž navozuje dojem mobility. Co dalšího ale její koupí získáme?
Kapitoly článku:
CM Storm Scout k nám dorazil ve finálním balení, tedy černé krabici s převážně červenými potisky zdůrazňující fakt, že i instalované ventilátory budou hýřit stejnou barvou. Uvnitř byla skříň chráněna polystyrenovými bloky, tlustým igelitem a průhledná vyplň bočnice navíc ještě z obou stran přilnavými fóliemi.

Skříň jako taková je typu Middle Tower a jako hlavní stavební materiál byl zvolena klasická ocel SECC s tloušťkou 0,8 mm, dále černý plast a pak také perforovaný plech, takže zde nás nic nepřekvapí. V bočnici je také akrylátové okno se dvěma pozicemi pro ventilátory.




Dle stránek výrobce je model s označením SGC-2000-KKN1-GP (alespoň zatím) jediný dostupný, takže uživatelé, kteří preferují raději plné bočnice, mají smůlu.


- klikněte pro zvětšení -

A nyní si uvedeme specifikace:

Model
CM Storm Scout (SGC-2000-KKN1-GP)
Typ
Middle Tower
Rozměry
489 x 219 x 495,5 mm (H x Š x V)
Hmotnost
8,7 kg
Materiál
SECC, ABS plast, perforovaný plech
Pozice
5x 5,25"
5x interní 3,5"
1x externí 3,5" (na úkor jedné 5,25")
1x interní 2,5" (na úkor jedné 3,5")
Sloty
7x standardní, 1x speciální
Kompatibilita
MicroATX / ATX
Chlazení
Přední 140mm ventilátor x1 (červené podsvícení)
Vrchní: 140mm ventilátor x1, nebo 120mm ventilátor x 1 (volitelný)
Zadní: 120mm ventilátor x1 (červené podsvícení)
Boční: akrylové okno; podpora dvou 120mm (volitelné)
I/O porty
USB 2.0 x 4, eSATA konektor x 1, HD Audio
Verze
pouze SGC-2000-KKN1-GP


Vnější zpracování skříně


CM Storm Scout je i vzhledem ke své velikosti typickým zástupcem moderních skříní typu Middle Tower a zaměřuje se spíše na výkonnější herní sestavy, jejichž nároky na chlazení by měly být uspokojeny třemi dodanými ventilátory s možností osazení dvěma dalšími do boku. My se nejdříve zaměříme na přední masku vyrobenou z masivního plastu a záslepek z perforovaného plechu. Vše je zde laděno do jednotné černé barvy.



Jednoznačně se zde podepisuje styl Cooler Masteru, takže uvidíme jednoduchý plastový rám se zasazenými záslepkami. Těch pro 5,25" zařízení je celkem pět a z nich jedna může být pomocí dodávané redukce osazena externím 3,5" zařízení, tedy dnes nejspíše čtečkou paměťových karet. Veškerá tlačítka a porty byly odsunuty nahoru na šikmý panel vyložený broušeným hliníkovým plechem. Za ním také uvidíme bílo-červené logo značkyt CM Storm.



Co se ale týče samotných prvků v panelu, pak nám výrobce předložil velké čtvercové tlačítko Power s malinkým Resetem hned nahoře. Vedle pokračujeme vyvedeným konektorem eSATA, nad nímž sídlí dvě obvyklé LED kontrolky signalizující stav počítače a práci pevného disku, chybět nesmí ani dva audio konektory pro sluchátka a mikrofon a také velkorysý počet čtyř portů USB 2.0. Jako menší specialitku této skříně, která je velmi příhodná, můžeme považovat tlačítko pro vypnutí červeného podsvícení předního a zadního ventilátoru opatřené kruhem z červených LED. Snadno si tak budeme moci svůj počítač za běhu zhasnout, aby v noci nerušil světlem.


- klikněte pro zvětšení -

Z bočního pohledu již daleko lépe můžeme pozorovat zpracování bočnice. Ta se směrem dozadu více a více rozšiřuje, což má svůj smysl na obou stranách skříně. Zde to je příhodné kvůli dvojici pozic pro 120mm ventilátory určené chladiči procesoru a grafickým kartám.



Na druhé straně se širší prostor mezi bočnicí a trayem základní desky hodí kvůli možnosti vedení kabeláže, případně také umístění přebytečných kabelů. Tvarování bočnic také napomůže k jejich větší pevnosti. Obě bočnice drží pomocí černých přítlačných šroubků a mají na své zadní hraně madla, aby se daly snadno vysunout. Nahoře se také ukazuje pevná plastová konstrukce, za niž jde skříň dobře a pohodlně uchopit a poponést, což se hodí nejen pro cestování na lanparty, ale i při prostém úklidu.



Zadní strana už napoví, že CM Storm Scout je celočerná skříň včetně interiéru, což je výstřelek poslední módy. Kdo si tedy myslel, že bude mít po pořízení limitované edice Cooler Master Cosmos doma nějakou raritu, ten se mýlil. Celočerné skříně se začínají v poslední době objevovat stále častěji. Tato také odsunula pozici zdroje až úplně dolů a horní uvolněný prostor byl využit k umístění 140mm ventilátoru. Ten lze případně vyměnit za vlastní 120mm model. Záslepek tu máme standardní počet, tedy sedm a z toho jednu speciální. Je možné si skrz ní totiž protáhnout kabely od periferií, jež nám tak bez jejich poškození, nebo bez otevření bočnice a odšroubování záslepky nikdo neukradne.



O odvětrávání teplého vzduchu se v zadní části stará jeden 120mm a 1200RPM ventilátor, ovšem i tato jinak konstrukčně moderní skříň je připravena na instalaci 80mm a 92mm modelů. Kdo by to však dneska udělal, to mi není jasné, zvláště když volba příslušného ventilátoru již byla provedena za nás. Jinak je ale rošt vypoulený a jeho přepážky spíše tenké, a to napomůže k lepšímu proudění vzduchu.


- klikněte pro zvětšení -

Nakonec se mrkneme na vrchní část skříně, již vévodí ona plastová konstrukce hostící vepředu I/O porty a tlačítka, uprostřed má madlo a vzadu zase rošt pro vrchní 140mm ventilátor. Nemuselo by se tedy vyplatit na skříň pokládat nápoje, i když k tomu bude prostor za logem CM Storm jistě svádět.
reklama