reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Scout: nejen na lanparty

5.2.2010, Jan Vítek, recenze
CM Storm Scout: nejen na lanparty
Značka CM Storm společnosti Cooler Master začíná čím dál více vystrkovat růžky, a tak nyní přinášíme další recenzi produktu nesoucího její logo. Je jím moderní počítačová skříň s názvem Scout, jenž navozuje dojem mobility. Co dalšího ale její koupí získáme?

Pohled dovnitř skříně


Kvůli tomu, že všechny kovové části CM Storm Scout byly nabarveny načerno, získaly na tloušťce. Proto bočnice a záslepky drží ve svém uložení více než obvykle, ale to je u nové skříně celkem normální. Osobně se mi líbilo, že konstrukce zůstává pevná i poté, co sejmeme obě bočnice a ani pod tlakem se nekroutí. K tomu bezesporu přispělo to, že veškeré plechy byly na okrajích minimálně zahnuty, ale spíše zakulaceny, takže z tohoto ohledu mohu vyjádřit spokojenost.


- klikněte pro zvětšení -

Že máme v podstatě tu čest s produktem firmy Cooler Master, to ukazuje také nalepený papír označující otvory pro distanční sloupky příslušnými písmeny, aby nezkušení uživatelé mohli bezpečně dle formátu instalované základní desky najít ty pravé. Pro dobrou správu kabeláže bylo umožněno vést kabely od zdroje za trayem základní desky. To nebylo dotaženo do konce, jak uvidíme v následující kapitole, i když s trochou snahy bude možné i zde schovat kabely tak, aby nenarušovaly vzhled sestavy. Ten je zde kvůli plexi v levé bočnici nezanedbatelnou stránkou věci.

Do toho však zrovna nezapadá fakt, že všechny tři ventilátory i oddělené napájení podsvícení předního a zadního (lze vypnout přes přední tlačítko), to vše je napájeno přes konektory Peripheral Power. K čemu si asi Cooler Master myslí, že mají desky všechny ty třípinové konektory? Takto musíme ventilátorům vyhradit minimálně jednu větev napájecího zdroje a zbytečně si dělat nepořádek v kabeláži. Vše by přitom šlo udělat jen s minimem snahy ze strany výrobce daleko elegantněji.


- klikněte pro zvětšení -

Pohled do zadní části skříně ukáže především spodní pozici pro ventilátor. Do ní jej může nainstalovat oběma způsoby, ovšem vhodnější je orientace ventilátorem dolů, protože zdroj samotný stejně k chlazení skříně (zvláště ve spodní pozici) nijak výrazně nepomůže a akorát se bude zbytečně ohřívat. Na druhou stranu je třeba dbát na to, že skříň má nízké nohy a kdyby byla položena na tustý koberec, mohli bychom zdroj obrácený ventilátorem dolů dusit. Pro filtrování vzduchu od prachu byl zvolen kovový, jemně perforovaný plech a bezpečné uchycení hlídají dvě vykouslé packy v trayi.

Lépe si také můžeme prohlédnout průhledný ventilátor, jehož lopatky mají běžný tvar, horní 140mm ventilátor a také plastové zámky záslepek. Takový zámek by se pro speciální záslepku pro chránění periferií pochopitelně příliš nehodil, a tak byl nahrazen šroubkem. To lze ostatně u zbylých záslepek učinit také.



Přední část skříně nás nemá čím překvapit. Nahoře je šachta pro pět 5,25" zařízení, nebo čtyř 5,25" a jedno 3,5" externí zařízení a dole otočená šachta pro až pět pevných disků. Pomocí redukce lze sem také umístit jeden 2,5" disk, tedy spíše SSD. O chlazení se stará další 120mm ventilátor, a to stejného typu jako vzadu.



Přední masku lze od šasi snadno oddělit tahem a prohlédnout si přední masku zevnitř. Veškeré děrováné části pro nabírání vzduchu byly vyloženy pěnovými prachovými filtry a také se z přítomných otvorů ukazuje, že návrh skříně vychází z jiného modelu využívajícího tlačítka a porty přímo na přední masce.



To by bylo z popisu skříně vše a nyní k příslušenství...


Příslušenství


V bílé papírové krabičce se setkáme se vším, co budeme k instalaci a provozu skříně potřebovat. Jednak je to již zmíněná záslepka pro 5,25" šachtu určená k instalaci 3,5" zařízení, pak sada plastových ližin pro zasunutí pevných disků do šachty, kovové redukce a nakonec sáček s drobnějšími součástkami - PC Speakerem, měkkými podložkami, plastovými stahovacími pásky, různými šroubky a distančími podložkami. Manuál sice v češtině není, ale pokud něco bude nejasné, dá se to pochopit z ilustrací.



A nyní k instalaci...


reklama