reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Sentinel Advance: nabušená myš

20.1.2010, Jan Vítek, recenze
CM Storm Sentinel Advance: nabušená myš
V rámci našeho tématu o počítačových periferiích si uvedeme recenzi myši CM Storm Sentinel Advance, která se chlubí mnoha moderními prvky. Dočkáme se tak závaží pro úpravu celkové hmotnosti, OLED displeje, programovatelných tlačítek, atd.

Instalace a software


Nyní se podíváme na to, jaké možnosti nabízí software myši CM Storm Sentinel Advance. Na stránkách výrobce byl již ke stažení Sentinel Advance Software verze 1.3 v podobě 200MB obrazu CD. To se zdá na ovladače myši trošku moc, ale součástí je také téměř 120MB video, které se má využít v hned první záložce, kterou vidíte zde vespod. I když byla zaškrtnuta volba VIDEO ON, tak se nepřehrávalo, ovšem po opětovném spuštění aplikace najelo. Důležitější je funkčnost a té nabízí obslužný software více než dost, i když jsem občas narazil na to, že se některé volby z neznámého důvodu znepřístupnily a zabralo až opětovné spuštění.


- klikněte pro zvětšení -

Grafický design doprovodného softwaru je moderní a chvilku bude trvat, než se v něm zorientujete. Ovšem je třeba uznat, že po pár chvílích již není problém se v něm vyznat, což tedy neplatí o systému maker a skriptů, jenž je trošku složitější. Co nám tedy nabízí hned první stránka Main Control - především je to ve spodní části pruh s přepínáním mezi jednotlivými profily, jenž nás bude doprovázet na všech šesti žáložkách. Profily lze také ukládat na disk a následně zpět do paměti myši.

Zde je možné tlačítkům přiřazovat různé funkce, tedy hlavní (prostý stisk), pak třeba stisk libovolné klávesy, multimediální funkce (přehrát, stop, spustit přehrávač, apod.), přednastavená makra, skripty a nakonec speciální funkce pro změnu profilů a dpi. Možnosti jsou tedy velmi široké a více snad už ani nemůžeme chtít.

Dále je možné pro každý profil zvolit čtyři nastavení rozlišení, a to jednak pro každou osu zvlášť a pak v rozmezí od 100 do 5600 dpi po jednotkových krocích. Pak si zvolíme citlivost ukazatele, rychlost dvojkliku a odezvy stisku tlačítka, což si můžeme vyzkoušet hned vedle. Nakonec je to na této záložce volba odezvy celé myší od 100 po 1000 ms (100 Hz,111 Hz, 125 Hz, 142 Hz, 166 Hz, 200 Hz, 250 Hz, 333 Hz, 500 Hz, nebo 1000 Hz. Zde snad ani není důvod, proč nastavovat méně než 1000.


- klikněte pro zvětšení -

Další záložka Color Control se týká vyloženě vzhledu, tedy podsvícení myši a také loga pro OLED displej. Pokud jde o podsvícení, pak myš nenabízí jen pět barev podle počtu profilů, ale sedm. Přibyde tak ještě bílá, žlutá a k nim možnost podsvícení vypnout. Nezávisle lze nastavovat barvu pro přední "reflektory" a horní podsvícení a pak tu jsou tři styly + úplná deaktivace podsvícení. První styl Full Color jednoduše ponechá diody rozsvícené. Pak je tu Breathing, tedy dýchání, v němž se pomalu střídavě rozsvěcují a zhasínají přední a horní světla a nakonec Rapid Fire - On Mouse Click, kdy se přední světla při stisku některého z tlačítek rozsvítí bíle.

Nakonec je možné do paměti myši uploadovat a na OLED displeji nechat zobrazit logo, jež si předem vytvoříme. To však bohužel může být pouze jedno, takže není možné přiřadit jednotlivým profilům nějaké jiné. Myš je schopna zužitkovat formát BMP v rozlišení 32 x 32 pixelů v jednobitové barevné hloubce. To je poslední možnost personalizace vzhledu této myši.


- klikněte pro zvětšení -

Následuje tvorba maker v záložce Macro probíhající klasickým způsobem s pomocí tlačítka záznamu. Po jeho stisknutí začne software ukládat instrukce vstupních zařízení, takže třeba na takové klávesnici detekuje stisk a puštění kláves a dle volby také příslušné časové prodlevy. Celkem může jedno makro zabírat 125 bajtů řetězce, přičemž stisk jedné klávesy (tedy nutně i její opětovné puštění) při záznamu časových prodlev zabere 4 bajty. Následně lze jednotlivé instrukce včetně časových prodlev zpětně editovat a přehazovat.

U každého makra si lze vybrat také způsob provedení (Execution). Loop (Released) zajistí jeho opakování od puštění tlačítka do jeho opětovného stisku. One Shot (Released) jej provede po puštění tlačítka jednou, One Shot (Press) učiní to samé, ale ihned po stisku tlačítka, Loop (Hold) jej bude opakovat po dobu stisku tlačítka a nakonec Loop (Press) bude makro opakovat od stisku tlačítka do jeho dalšího stisku.

Pro přiřazení makra tlačítku je nutné si pak vybrat příslušný profil a tlačítko a stisknout Save. V záložce Main Control si však ještě musíme u příslušného tlačítka zvolit nastavení Macro, aby vše nakonec fungovalo. Pokud se pak budeme chtít někdy podívat, jaké makro je kterému tlačítku přiřazeno, jednoduše stiskneme Load. Tento systém může někomu připadat trošku zvláštní či nepřehledný, ale má něco do sebe.


- klikněte pro zvětšení -

Záložka Script je určena pro ty nejnáročnější uživatele, kterým nestačí ani makra, ale chtějí si vytvořit rovnou skripty pro ještě lepší funkčnost. Každý skript může být až 256 bajtů dlouhý a obsahovat instrukce jako GOTO, Repeat, Pause, Stop či podmínky. Zakomponovat můžeme také příkazy pro ovládání multimédií, jako úpravu hlasitosti, Play/Pause/Stop či HID příkazy. Je tedy zřejmé, že toto se dá využít nejen pro hry, ale také pro daleko vážnější účely, i když k tomu bychom potřebovali více tlačítek, takže příhodnější je rozhodně klávesnice se speciálními klávesami - například řada Logitech G a podobné.

Oproti předchozí záložce přibydou také tří další: 2-phase můžeme zvolit, když je ve skriptu příkaz Pause. První stisk tedy provede sled instrukcí po Pause a druhý stisk skript dokončí. Multi-Stage (Press) pracuje stejně, akorát dovoluje využití více pauz a nakonec Multi-Stage (Released) spustí sled instrukcí teprve po puštění tlačítka.

Rozdíl mezi skripty a makry je také ten, že makra jsou uložena pod profily a jejich tlačítky, zatímco skripty mají svých pevně daných šest pozic a víc ani fň.


- klikněte pro zvětšení -

Předposlední záložka Library umí již zadané a přiřazené skripty a makra z myši stáhnout a uložit na pevný disk do knihovny. Jeden skript či makro tak na disku znamená jeden malý soubor s příponou SH či MAC. Uložené celé profily jsou pod příponou POF. Zde nesmíme přehlídnout malé zeleno/červené přepínače v pravé části záložky - podle jejich přepnutí budeme importovat a exportovat buď makra, nebo skripty.

Celý tento systém je tedy trošku neobvyklý, protože jinde to funguje tak, že si jednoduše vytvoříme makro/skript, ten uložíme do knihovny pod nějaký název a následně jej přiřadíme tlačítku v nějakém profilu. Tady si u maker nejdříve nějaké vytvoříme, pak přiřadíme tlačítku a až pak je možné si jej případně uložit do knihovny. Když se nad tím ale zamyslíme, tak asi ne vždy bude potřeba nějaké makro hned ukládat do knihovny, abychom jej mohli použít i jinde, tak snad proto výrobce zvolil tento způsob. Je ale trošku škoda omezeného počtu šesti uložitelných skriptů. Zde se však samozřejmě jedná pouze o paměť myši, na disk si jich můžeme samozřejmě natřískat kolik nás jen napadne.


- klikněte pro zvětšení -

Poslední záložkou je Support/Update, ovšem ta je v aktuální verzi aplikace 1.3 nevyužitelná. Zde je podpora trošku amatérsky zvládnutá, protože výrobce nás nutí stáhnout si obraz CD (formát ISO), takže abychom si mohli software nainstalovat, musíme si jej vypálit nebo využít software pro vytvoření virtuální mechaniky, či data získat pomocí jiného software. Nevidím však důvod, proč by vše nemohlo být šířeno třeba formou samorozbalovacího archivu.

Okno aplikace nás také ujišťuje o tom, že si automatická aktualizace sama zjistí novější dostupné verze softwaru a ovladačů, ovšem tlačítko Online Support nám akorát otevře stránky s podporou CM Storm a druhé tlačítko Update otevře okno se zadáním cesty k novému Firmware myši. Automatika se zde tedy jaksi nekoná, ovšem pokud si stáhneme nejnovější obslužnou aplikaci, není jí (zatím) ani zapotřebí.


reklama