reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Sentinel III: vyspělá herní myš

1.12.2015, Jan Vítek, recenze
CM Storm Sentinel III: vyspělá herní myš
CM Storm Sentinel III je již třetím modelem své řady. Očekávat můžeme výborně vybavenou myš, která využije OLED displej, podsvícení s plnou škálou barev, kvalitní optický senzor a nabídne i možnost změny své hmotnosti.
Kapitoly článku:
  1. CM Storm Sentinel III
  2. Software a nastavení myši
  3. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Herní myš CM Storm Sentinel III má dobře známý tvar, který známe už z předchozích modelů, takže zde nic nového. Jde o velkou myš, která vyplní celou dlaň. Její tlačítka jsou z mého pohledu zpracována na jedničku, všechna mají dobrou odezvu, přiměřený odpor a zvláště dobré je pak kolečko, které je tiché, má dobrou aretaci, hluboké vroubky a nemá přehnaně tuhý stisk.



Co se týče senzoru, ten se choval dobře a byl přesný zvláště po kalibraci. Podložka CM Storm Weapon of Choice má totiž trochu lesklé stříbrné části, na nichž se senzor trošku ztrácel. Po kalibraci ale záseky přestaly, ukazatel se přestal klepat, byl přesný při rychlém i velice pomalém pohybu, takže je vidět, že kalibrace tu není jen tak na oko. Kvůli menším a užším teflonům se pak tato myš hodí spíše pro tvrdší podložky a zvládne dobře pracovat také bez nich, třeba jen na stole. Ten by ale neměl být lesklý nebo krytý sklem. Senzor ale bez problémů zvládne čistě bílý papír.



Mezi funkce této myši patří i možnost nastavení bez využití softwaru, což se týká vrchních tlačítek u kolečka, Lift off Distance (LOD) a dpi. Pokud na pár sekund podržíme tlačítko určené k přepínání profilů, zapne se funkce automatické kalibrace vzdálenosti LOD. Pak je nutné stisknout levé tlačítko a současně s myší kroužit, aby se zkalibrovala. Tlačítko pro zvýšení hodnoty dpi pak může zapnout manuální nastavení LOD, a to některou z pěti přednastavených hodnot, jaké jsme viděli v doprovodné aplikaci. Tu si zvolíme pomocí kolečka. Tlačítkem pro snížení hodnoty dpi si pak lze stejným způsobem upravit aktuální nastavení rozlišení senzoru.



A nakonec tu máme jako obvykle dotazovací frekvenci, která se pohybuje kolem kýžených 1000 Hz v aplikaci Mouse Rate Checker a CM Storm Tester ukazuje jako obvykle o něco méně, tedy v tomto případě asi 940 Hz.


Závěrečné hodnocení


CM Storm Sentinel III je kvalitní následovník předchozích verzí této myši. Cooler Master se už poučil a upravil myš tak, aby mohla vydržet déle, což zahrnuje přepracovaný hřbet, kde byl kov vyměněn průhledným plastem. Laserový Avago 9800 vyměnil optický Avago 3988, jenž má sice nižší rozlišení, ale to nás nemusí vůbec trápit. Jeho 6400 dpi bohatě stačí a jde také o to, že jde o kvalitní senzor s možností kalibrace, která je skutečně funkční, stejně jako další nastavení.



Ocenění TREFA získává myš CM Storm Sentinel III za kvalitní provedení i senzor,
displej, podsvícení a bohaté možnosti nastavení. Logo ocenění je ke stažení zde.

Pochvalu zaslouží veškerá tlačítka s dobrou odezvou, což platí zvláště pro kolečko, k němuž nemám sebemenší výhrady. Použitá tlačítka mají mít také 4x delší životnost než u předchozích Sentinelů, tedy nějakých 20 milionů stisků. RGB podsvícení zde slouží nejen pro efekt, ale také informuje o zvoleném profilu či úrovni rozlišení, ale lepší je k tomu použít jednobarevný OLED displej, na němž si můžeme zobrazit libovolné logo. To tedy není v sérii Sentinel žádná novinka.

Dále tu nechybí bohaté možnosti pro nastavení s pěti uložitelnými profily, makry, režimy podsvícení, zkrátka vším, co bychom od herní myši měli chtít. Specialitka, kterou už známe ale řadu let, je funkce Storm Tactics Multiplier Key. Díky ní může páté tlačítko pracovat jako přepínač a znásobit počet funkcí, které můžeme tlačítkům myši přiřadit.

Jedinou slabinou, kterou lze snadno překousnout, je zatím nehotový software. Ten výrobce nejspíše ještě vylepší, ale problém je pouze v tom, že se tu a tam objeví tooltip s nápovědou v čínštině a pak je možné vytvořit makra i z tisíců akcí, která ale nelze využít. Software totiž při pokusu o jejich přiřazení spadne. Čili nejde o nic, co by nám zabránilo tuto jinak výbornou myš, která si zaslouží ocenění TREFA, používat.
 
English translation of the conclusion
CM Storm Sentinel III is a great successor to the previous versions of this product line. Cooler Master have listened to their customers and mended the design to make it last longer, which means that the top meshed metal plate was replaced with acrylic panel. Also laser Avago 9800 sensor was replaced with optical Avago 3988 with lower resolution of 6400 dpi, but that is still more than enough. It is better to say that the new sensor works precisely and thanks to its calibration it is able to adapt to different pads or surfaces. This function worked well.

I should also praise the high-quality and responsive buttons and especially the mouse wheel. Cooler Master also inform that they used better buttons with four times longer durability, that is about 20 million clicks. RGB lighting offers full 16,8 million colours and it can be used to inform us about the dpi or profile settings. Still it is better to look directly at the well known Sentinel OLED display that shows custom logo and actual dpi level.

Adjustability is another strength of this mouse. We may store and use up to five profiles, different macros, LED effects, simply anything we need. Another well-known special function is the Storm Tactics Multiplier Key that acts as Shift on a keyboard effectively doubling the number of functions we can store in the mouse memory and use.

The only weak point I could find was the software, but that is not something to whine about. Cooler Master will probably bring a new version, but the current one (0.020) shows chinese tooltips and also allows us to create macros made of thousands of actions. However, such macros cannot be used and when we try to apply them, the program crashes. So as I said, it is nothing that prevents us from making a good use of this great piece of hardware that deserves our TREFA prize.
 
 

Plusy


+ Kvalitní provedení řešící i problémy předchozích verzí
+ Přesný senzor s kalibrací
+ Displej a podsvícení
+ Bohaté možnosti nastavení


Minusy


- V balení nejsou náhradní teflony (k dispozici jsou volitelně)
 
 
Za zapůjčení myši CM Storm Sentinel III děkujeme ABACUSu.



Jak hodnotíte myš CM Storm Sentinel III?
V anketě šlo hlasovat od 1.12.2015 do 30.10.2016. Počet hlasujících: 3
Výborná67 %
Průměrná33 %
Špatná0 %
reklama