reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Sniper: pro váš AMD Dragon

3.9.2009, Jan Vítek, recenze
CM Storm Sniper: pro váš AMD Dragon
Tématem pro dnešní recenzi je model Sniper z AMD Dragon Platform Edition, což je svým vzhledem trochu přerostlý middle tower určený pro herní sestavy. Dle názvu je jasné, že dávat sem karty NVIDIA by bylo trochu schizofrenní, avšak nám jde o skříň samotnou.
Kapitoly článku:
Pokud jste ještě neslyšeli o firmě CM Storm, pak vězte, že jde o potomka firmy Cooler Master, která si po vzoru ostatních založila novou značku, pod níž vyrábí speciální produkty. Vysvětlující stránka na webu CM Storm hovoří o spojení veteránů firmy Cooler Master a "atletů" eSports z herní komunity, což spíše než obdivné vzdychnutí vyvolá pobavené uprsknutí, ale dnes takové řeči k nově založeným značkám podobného zaměření prostě patří. Proto berme řeči o tzv. Storm Tactics zaměřené na sílu (Strength), bezpečnost (Security) a ovládnutí (Control) s tou největší rezervou a nečekejme žádnou revoluci.


Podobná superlativa, jaká obsahují stránky výrobce, jsou také zdůrazněna na samotné krabici CM Storm Sniper. Dočteme se o nebývalém průtoku vzduchu dvou obrovských ventilátorů, průkopnickém systému ochrany vašich herních periferií StormGuard a unikátním bočním oknu. Osobně mi po zkušenostech takovéto nápisy evokují spíše nedůvěru a opatrnost než nadšení, ovšem uvidíme, zda oprávněně. Přeci jenom je Cooler Master v oblasti počítačových skříní známou a oblíbenou firmou. Však vzpomeňme na její skříně Stacker nebo Cosmos.

Model
CM Storm Sniper AMD Dragon (SGC-6000-KWS1-GP)
Typ
Middle Tower
Rozměry
566,6 x 254,6 x 551 mm (H x Š x V)
Hmotnost
10,6 kg
Materiál
Ocel (SGCC?), ABS plast, hliník
Pozice
5x 5,25"
5x interní 3,5"
1x externí 3,5"
Sloty
7x standardní
1x speciální
Kompatibilita
MicroATX / ATX
Chlazení
přední 200mm (500 - 1000 RPM, 17 - 23 dBA)
horní 200mm (500 - 1000 RPM, 17 - 23 dBA)
zadní 120mm (1200 RPM, 17 dBA)
pozice pro spodní 120/140mm ventilátor
I/O porty
USB2.0 x4, IEEE1394 x1, eSATA x1, Mic x1, HD Audio+AC’97 x1

Už dle rozměrů ve specifikacích je znát, že tento Middle Tower svými rozměry připomíná spíše skříň typu Big Tower. Jako hlavní materiál posloužily SECC plechy, ale vzhledem k oplácanému tělu, které by se z kovů tvořilo jen těžko, je tu i značná masa černého plastu ABS. Pro doplňky se pak využil černý perforovaný plech a také trošku hliníku na dotvoření detailů. Od této skříně tedy můžeme očekávat, že nám poskytne dostatek prostoru a snad i pevné tělo, což se brzy uvidí. Nejdříve se ale mrkneme na její exteriér a začneme u předního panelu.



Celý přední panel byl vyroben ze zmíněného černého plastu a co se týče pozic mechanik a ventilátoru, ty jsou kryty oním děrovaným plechem s rovněž černou povrchovou úpravou. Předek jinak vypadá naprosto klasicky. Nahoře vidíme pět pozic pro ony mechaniky, jež jsou kryty také jemným plastových prachovým filtrem. Zde se obyčejně používá kousek hrubého molitanu. Stejně je zpracován ochranný panel před předním 200mm ventilátorem a ten lze rovněž hrubou silou vytrhnout z předního panelu, aby se mohl očistit. Jemný filtr je však přidělán napevno, takže řešením je buď přitlačená hubice vysavače, nebo proud vody a následné usušení.



Ventilátor je ještě kryt klasickou mřížkou s šestihrannými otvory, která by tu teoreticky vůbec být nemusela. Otázkou ale je, zda by to nějak negativně neovlivnilo celkovou pevnost skříně. A že ta je tak vysoká, pak je příhodné, aby se její porty a další prvky odsunuly na horní hranu.



Ta je mírně zkosená dopředu, aby reflektovala pozici uživatele. Výbava portů, jak můžeme sami vidět z fotografie, je velmi široká, že si snad nikdo nemůže stěžovat, protože zde nalezneme vše, co mezi I/O porty obvykle patří a ještě více. Dočkáme se konektoru eSATA, jednoho IEEE1394 FireWire obklopeného čtyřmi porty USB 2.0, dvou audio pro 3,5mm jacky (mikrofon, sluchátka) a vedle nich jsou dvě kontrolky - HDD a Power.

V levé části tohoto panelu si našlo místo tlačítko Power a vedle něj ovládač otáček 200mm ventilátorů (500 - 1000 RPM), jenž má uprostřed spínač pro vypnutí jejich podsvícení. Je trošku zarážející, že ač Reset je vedle Power schován a zapuštěn coby malé tlačítko stisknutelné leda tak malíkem, tak onen Power je na druhou stranu zbytečně přerostlý, takže opravdu není problém jej omylem stisknout třeba když budete poslepu "hňápat" po ovladači ventilátorů. A to ještě abychom k takovému počítači pustili nenechavé malé dítě, nebo domácího chlupatce.


- klikněte pro zvětšení -

Boční panel na levé straně byl znatelně vypoulen směrem ven a uprostřed má za 12 nýtů přimontováno plexi okno, které je chloubou CM Storm Sniper. Je totiž stylizováno do barev ATI a nechybí zde logo karet Radeon, firmy AMD a obrázek velkého draka. Díky dodatečnému prostoru ve skříni díky této bočnici jistě nebude problém dovnitř vměstnat i mamutí chladiče typu Scythe Orochi. Tato bočnice je jinak přimontována klasicky pomocí přítlačných šroubků a na své zadní hraně má úchyt pro snadnější vysunutí.



Pravá bočnice již v sobě pochopitelně okno nenese, ale to je také jediná záležitost, v níž se od levé liší. Jinak je také stejně profilovaná a to by se na této straně mohlo velmi dobře hodit k dobrému schování kabelů mezi ní a tray základní desky. Uvidíme. Nakonec se dočkáme malého loga značky CM Storm.


A dostáváme se až k zadní části skříně, kde seznáme, že poloha zdroje bude tentokrát dole, což už dnes snad nikoho nepřekvapí. Zdroj bude možné usadit ventilátorem nahoru i dolů, i když také záleží na vnitřním uspořádání. Nad ním je standardní počet sedmi záslepek pro rozšiřující karty. Ty jsou děrované a mají vedle sebe evidentně plastové rychloupínací zámky. Vedle těchto záslepek je další černá ve svislé poloze, která vypadá trošku podivně. Jedná se o onu funkci StormGuard pro ochranu periferií. Funguje to tak, že si do této záslepky zapletete kabel, jenž tak nebude možné bez otevření bočnice odpojit (ta má navíc petlici pro zámek), takže krádež myši, klávesnice či dalšího zařízení nebude tak snadná a rychlá.



V horní části je již obvyklý zadní 120mm ventilátor, otvor pro zadní I/O porty základní desky a také dnes již ovyklé otvory pro hadičky vodního chlazení kryté černými chlopněmi. Podobné otvory jsou i dole vedle pozice zdroje, ale ty jsou vylamovací.



Nezajímavá také není horní ani dolní strana skříně. Tu horní kryje mohutný plastový panel, za nějž lze skříň velmi snadno z obou stran rukama uchopit a přenést. Pro lepší odvod vzduchu od vrchního 200mm ventilátoru byl tento panel opatřen hrubou mřížkou vyloženou perforovaným plechem a nějaký vzduch se také odvětrá díky postranním otvorům, za něž budete skříň držet.



Nakonec se v této kapitole podíváme na spodní stranu Stormu opatřenou čtyřmi mohutnými vyklápěcími nožkami. Ty jednak zvyšují celkovou stabilitu skříně, vybaveny jsou protiskluzovými podložkami a také zvyšují odstup skříně od podlahy, dík čemuž se může využít spodní ventilátorová pozice. Ta stejně jako napájecí zdroj nebude mít o přísun čerstvého vzduchu nouzi, ovšem otázkou je prašnost. A nyní již hurá dovnitř.

reklama