reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master Aquagate Max: specializovaný vodník

10.4.2008, Jan Vítek, recenze
Cooler Master Aquagate Max: specializovaný vodník
Cooler Master připravil nový model svého all-in-one vodního chlazení s názvem Aquagate Max. Ten navazuje na původní Aquagate, s nímž je podobný, ale firma se poučila a opravila největší nedostatek - nevhodně umístěný radiátor s malým ventilátorem.

Teplotní testy


Testy tedy proběhly celkem dvakrát. Jednou na nové sestavě, kde jsem mohl toto vodní chlazení porovnat leda se vzduchovým chladičem a jednou na staré, kde je již porovnání daleko snazší. Nejdříve se tedy podívejme na sestavu vedenou procesorem AMD Athlon 64 FX-55. Využit byl k tomu program Prime95 pro zátěž procesoru, teploty sledoval SpeedFan a teplota okolního vzduchu byla 22 °C.

K nastavení vodního chlazení Aquagate Max mohu říci, že šlo o celkem tři testy - dvojice ventilátorů byla nejdříve nastavena na 2200 RPM, pak 1400 RPM a nakonec tichých 800 RPM. Výsledky můžeme nepřímo srovnat s následujícími vodními chladiči:

Athlon 64 FX-55 (1,55 V)
IDLE
LOAD
2200 RPM
29 °C
41,5 °C
1400 RPM
30 °C
43 °C
800 RPM
31,5 °C
45,5 °C

Pokud si výsledky srovnáme s ostatními chladiči a uvědomíme si i rozdíly v teplotě okolního vzduchu, pak v přímém srovnání s Thermaltake Bigwater 745 dnešní Aquagate Max neobstojí. Nejvyšší teplota u Thermaltake je při 1300 RPM a okolní teplotě 22 °C (tedy stejné jako zde) pouze 40,5 °C. A i takový Gigabyte 3D Galaxy II je v podstatě o něco lepší.

Následují testy na procesoru Intel Core 2 Quad Q6600, kde jsem proti Aquagate Max postavil pouze vzduchový chladič Noctua NH-U12P. Otáčky ventilátoru vodního chladiče zůstaly stejné, tedy 2200, 1400 a 800 RPM, přičemž Noctua běžela na 1300 RPM, 1100 RPM a 900 RPM (s využítím dodávaných adaptérů L.N.A. a U.L.N.A.)

Q6600 - Aquagate Max
IDLE
LOAD
2200 RPM
32 °C
40 °C
1400 RPM
32 °C
42 °C
800 RPM
33 °C
45,5 °C

Q6600 - Noctua NH-U12P
IDLE
LOAD
1300 RPM
34 °C
46 °C
1100 RPM
35 °C
48 °C
900 RPM
36 °C
50 °C

Oproti chladiči Noctua NH-U12P si tedy Aquagate Max již vede velmi slušně, ale to se také samozřejmě dalo očekávat. Zajímavé na tomto chlazení také je, že dosahuje svých maximálních teplot poměrně brzy. V případě 2200 RPM to bylo téměř ihned 38 °C při zátěži a pak pozvolně během několika minut na maximálních 40 °C.

Poté je zde otázka hlučnosti. Čekal jsem, že čerpadlo bude díky svému uložení v masivním hliníkovém obalu tiché, ale bohužel je poměrně hlasité a vrčí. A dva ventilátory na 2200 RPM těsně před ostrými hranami žeber ve výměníku si snad dokáže představit každý, že nebudou tiché. Vyplatí se je tedy provozovat na hodnotách pod 1000 RPM, kde sice nejsou neslyšné, ale jde také o výkon.


Závěrečné hodnocení


Na ESA se tedy, jak jsem již jednou řekl, podíváme příště. Dnešní test byl výhradně o provedení a výkonu tohoto chlazení. Pokud se zaměříme na provedení a uživatelskou přívětivost, těžko najdeme výrobek, který je výrazně snazší sestavit. Přesto je však zde jeden háček, jímž jsou hadičky, které se až příliš snadno lámou, a tím snižují, nebo zcela zastavují průtok. Jinak ale k technickému provedení a instalaci tohoto chlazení nemám výhrady.



Zbývá chlazení a hlučnost. Při pohledu do útrob vodního bloku jsem hned zezačátku nepojal příliš důvěry v řešení využívající velkého množství tenkých žeber, ale zda je zrovna toto důvod k slabším výsledkům, to můžu pouze hádat. Nelíbil se mi ani hluk čerpadla, od nějž bych čekal kultivovanější provoz. Jeho vrčení se bude také zákonitě přenášet na tělo skříně a přitom je v modulu dost místa na to, aby byly vibrace nějakým prvkem ztlumeny.

Dobré zpracování
Přiliš tenké stěny hadiček
Snadné sestavení
Průměrný výkon
ESA
Hlučné čerpadlo
Orientační prodejní cena: 4700 (s DPH)

Za zapůjčení chlazení Cooler Master Aquagate Max děkujeme firmě Cooler Master




---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

We will look at the ESA capability next time, as I have already said. Today's test is all about the overall design and performance of this watercooler. So, if we look at the design and consider all its features, we will hardly find another water cooler which is much more easier to assemble. However, there is one catch - too thin tubes which are easy to bend and that can result in lower or even completely zero flow. Otherwise I have no reservations.

The rest is about cooling and noise. When I looked inside the CPU water block, I didn't like the copper fins that seem too thin, but whether this is the main reason why Aquagate Max was not so powerful, that is just my personal guess. I also didn't like the run of the water pump. It was too loud and its purring noise will also rezonate in computer case. There is pretty much space left in the main module, and the manufacturer could use some elements for vibration dampening; however, there is none.
reklama