reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master ATCS 840: hliníkový obr

17.2.2009, Jan Vítek, recenze
Cooler Master ATCS 840: hliníkový obr
Při minulé recenzi jsme si zaštěkali s Cooler Master HAF 932 a teď je na řadě další skříň tohoto výrobce. Jde o model ATCS 840, jenž má za úkol se zalíbit zákazníkům hledajícím dobrou funkčnost, prostor a střízlivý design. Velký důraz byl kladen i na chlazení.
Nejdříve se zmíním o samotných bočnicích, které byly pro mě menším zklamáním. Cooler Master se může přetrhnout, aby nabídl co nejsilnější materiál u předního panelu, kde to není tak důležité. Dle mého názoru se ale měl spíše zaměřit na bočnice, protože ty mají tloušťku pouze 1 mm. Vzhledem k jejich rozměrům by se ale hodil spíše 1,5mm i silnější plech, jenž by jim zvedl hmotnost a patřičně je tak usadil, aby se snížilo nebezpečí šíření nepříjemných vibrací a rezonance. Přitom u takového Cosmosu přesně na toto Cooler Master myslel, ale zde nenabízí nic zvláštního. Škoda.


- klikněte pro zvětšení -

Bočnice drží za dva šroubky a odnímají se vysunutím dozadu a následným zvednutím nahoru. Zaměřme se nyní ale na interiér skříně ATCS 840. Rozvržení je velmi podobné modelu HAF 932, ale existují tu podstatné rozdíly, za něž může především právě vysouvací tray. Setkáme se zde také s horní vodorovnou příčkou zvyšující pevnost celé konstrukce, a to je vzhledem k měkkému hliníku velmi vhodné.

Bohužel, po důkladném ohledání vnitřku musím konstatovat, že zpracování není bezchybné. Cooler Master zcela správně místo prostých závitů v měkkém hliníku využívá ocelové vložky, které jen tak šrouby nestrhnete, ovšem problém je, že tyto vložky se ve dvou případech uvolnily, a to jsem se k nim choval více než slušně. Některé části skříně se také nepříjemně prohýbají, a tak v důsledku tento model s produkcí takové Lian Li srovnání nesnese. Důležité části konstrukce jsou však stabilní a silné, což platí především pro tray a zadní svislé přepážky, kde se využívá kombinace silného hliníku a zahnutých okrajů, nebo rovnou trubkovitých tvarů. Díky tomu skříni ATCS 840 můžeme odpustit prohřešky proti čistému zpracování.


- klikněte pro zvětšení -

I zde Cooler Master myslel na správu kabeláže, kde se uplatňuje především možnost vést kabely za trayem základní desky. To mi ale nejde příliš dohromady s tím, že tray je vysunovatelný a tuto možnost zvláště takto zpracované a prostorné skříně považuji za naprosto zbytečnou. Přístup ke komponentám je velmi dobrý, stejně tak k zadní části socketu, kde bude případně rámeček chladiče procesoru. A pak je jasné, že spáchat dobré a účelné vedení kabelů není záležitost na pár minut a celou tu změť rozebírat jen kvůli tomu, abychom mohli vysunout základní desku, je zcela neúčelné a nelogické. Zde si tedy firma mohla ušetřit námahu a zaměřit se spíše na dokonání detailů.



Možná jsem zde na ATCS 840 trošku přísný, ale na model takové ceny a zaměření je to nutné. V ostatních ohledech se ale můžeme připravit na to nejlepší. Mluvím především o provedení pozice zdroje. Ten se může usadit ventilátorem dolů, kde na něj čeká pohodlné vystlané místečko, vysunovací prachový filtr a přímý přístup k čerstvému vzduchu. Zde Cooler Master myslel i na delší napájecí zdroje. Nebo je možné jej obrátit ventilátorem vzhůru, aby odsával vzduch od karet, ale tuto možnost považuji vzhledem k ostatním možnostem chlazení za naprosto zbytečnou.

Všechny dodané ventilátory (tedy 3x 230 mm a 1x 120 mm) mají napájení vyvedené nejdříve na malý třípinový konektor pro připojení k základní desce a pak je zde u všech ještě redukce na Peripheral Power. Na toto řada výrobců především u levnějších skříní zapomíná, nebo spíše rovnou kašle, a nabízí pouze vývod na Peripheral Power. Tray je také opatřen rohovými výztužemi a jeho tuhost je příkladná, takže základní deska bude mít v něm dobrou oporu. Pro nezkušené uživatele také Cooler Master připravil přilepený papír popisující montážní otvory pro distanční sloupky a různé typy základních desek (mATX, ATX, E-ATX).



Pokračujeme v přední části skříně. Šachta pro 5,25" zařízení má připravené klasické plastové zámky, s nimiž jsme se mohli již nejednou setkat a ta zcela spodní má v sobě namontované redukce pro externí 3,5" zařízení.

Spodní část je připravena pro až šest 3,5" pevných disků. Ty se instalují do jednoduchých plastových rámečků, takže budou při velkém počtu potřebovat aktivní chlazení. A zde si můžeme vybrat mezi 230mm ventilátorem, jejž nám nabízí výrobce a dvěma pozicemi pro 120mm ventilátory. Jde o jednoduchý plastový rámeček přimontovaný pomocí dvou šroubků. Připomenu také ještě, že disky se do šachet zasunují konektory napřed, což velmi zjednodušuje vedení kabelů. Tato část je až na zmíněné dvě pozice stejná jako u HAF 932.



Celý strop skříně nad základní deskou pokrývají dva vyfukující 230mm ventilátory s otáčkami 700 RPM, díky čemuž můžeme od nich čekat tichý chod. Celkový potenciál chlazení je i díky nim velmi slušný a v podstatě patří mezi to nejlepší, s čím se můžeme setkat.



V první kapitole jsem také poukazoval na to, že panel nad těmito ventilátory jde snadno vysunout, abychom se mohli dostat ke šroubkům, které je přidržují a také abychom mohli panel případně vyčistit. Fotografie nahoře ukazuje, jak skříň po vysunutí panelu vypadá.



Tray drží pomocí čtyřech normálních šroubků a co se týče jeho uložení, zde Cooler Master vymyslel velmi dobrý způsob, díky nemuž je uložen jako v bavlnce a pohodlně se s ním manipuluje. Využity jsou zde po obou stranách ližin ložiskové kuličky, takže zde se Cooler Master pochlapil.




Příslušenství


V příslušenství je jako největší součást velký černý box, do nějž se nainstaluje ventilátor dle vlastního výběru. Celek se pak nasadí zezadu na skříň v oblasti karet, a měl by tak napomoci k chlazení především grafických karet. Jak je tento prvek účinný, to se hned dozvíme.



Pak zde máme drobnější díly, jako spony pro instalaci radiátoru vodního chlazení, prodlužku pro +12V napájení základní desky, sáček se šroubky a dostatečné množství prvků pro správu kabelů.



reklama