reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master Gladiator 600: střední třída

25.5.2009, Jan Vítek, recenze
Cooler Master Gladiator 600: střední třída
Po delší době si uvedeme recenzi počítačové skříně střední třídy, tentokrát od společnosti Cooler Master. Jde o model Gladiator 600 - Middle Tower s celkem střízlivým designem, jenž by mohl zaujmout svým uložením zdroje a moderními prvky.

Pohled dovnitř skříně


Nyní přichází čas na to, abychom se zaměřili na interiér Gladiatoru 600. Předtím je nutné uvolnit bočnice pomocí odšroubování dvou přítlačných šroubků (u každé) a následně je vysuneme směrem dozadu. Zjeví se nám pak takovýto pohled:


- klikněte pro zvětšení -

Nejdříve si všimneme traye pro základní desku. Ten nám nabízí dobré možnosti pro vedení kabeláže mezi ním a pravou bočnicí, což není u skříně této ceny zrovna standardní a také se tu setkáme s otvorem v předpokládané pozici procesorového socketu. Tray je tedy o něco více proděravěn, než jsme zvyklí, ale i přes to a tloušťku 0,7 mm je adekvátně pevný a především rovný.

Kabely vedoucí od předního panelu nejsou nijak zajímavé, protože jde o klasiku - kroucené barevné kabílky k headerům na desce, červený datový SATA kabel a černé audio kabely s unifikovanými konektory.


- klikněte pro zvětšení -

Mrkneme na otevřenou skříň také z druhé strany, odkud jsou lépe vidět prvky pro management kabeláže. Jsou tu v podstatě dva otvory - spodní podlouhlý otvor a horní malý čtvercový. Ten se může zdát příliš malý, ale s trochou snahy jím lze protlačit i 24pinový napájecí konektor ATX a s +12V kabelem pro dodatečné napájení procesoru již nebude problém, pokud tedy bude dostatečně dlouhý, aby se dostal na místo určení.

Na trayi pak můžeme plandající kabely snadno uchytit pomocí množství poutek a dodávaných plastových stahovatelných pásek.



V zadní části skříně můžeme pozorovat sedmici vycvaknutelných záslepek z pružného kovu, jež jsou na místě přidržovány plastovými zámky. Pozice zdroje je pak posílena dvěma vyraženými packami, aby se při silném nárazu nestalo, že se zdroj utrhne a vlítne mezi karty, kde by jistě nadělal slušnou paseku. A na této fotografii je také jasně patrné, že drtivá většina kovových hran byla zaoblena a hlavní lišty také mají profil do U, čímž se jejich pevnost zvýší daleko více než jen pouhým přehnutím.

Cooler Master se také již neobtěžoval nás obdarovat rádoby univerzální záslepkou pro základní desky, což kvituji a co se týče napájení ventilátorů, viditelné průběžné konektory Peripheral Power jsou pouze redukce z třípinových konektorů a to také osobně velmi rád vidím.



Přední část skříně nepřekvapí ničím. Pro optické mechaniky a jejich zajištění se využily černé plastové zámky a i zde je mimochodem patrné, jak se výrobce snažil zvýšit pevnost konstrukce vhodným tvarem zahnutí hran.

Disková šachta otočená o 90 stupňů dokáže hostit až pět pevných disků pomocí plastových ližin, díky nimž bude instalace snadná a dílem okamžiku. Chlazení zde zajišťuje přední 120mm modře podsvícený ventilátor na 1200 RPM. Jeho světlo se dá naštěstí díky tlačítku na předním panelu vypnout.




A onen přední panel také můžeme velmi snadno sundat. Stačí jej kvůli tomu jen popadnout, nejlépe za spodní okraj, kde je kvůli tomu vyřízlý a opatrně jej odtrhnout od skříně. Shledáme se s pěnovými prachovými filtry pod černými perforovanými plechy a opět také zcela nepochopitelně s kovovým roštem před předním ventilátorem, což je opět úžasná pitomina.

Záslepky šachet optických mechanik lze ze svého místa vylomit, ale pokud se rozhodneme je opět umístit zpět, jsou k tomu připraveny postranní packy se závity.


Příslušenství


V malé bílé krabičce zasunuté do diskové šachty se skrývá plastová redukce pro instalaci jednoho externího 3,5" zařízení, sáček s distančními sloupky, šroubky, stahovatelnými páskami pro správu kabelů a také PC Speakerem, zmíněný jemný filtr pod napájecí zdroj a také sada ližin pro instalaci pevných disků. Ty mají na styčné plošce s tělem disku nízké gumové kroužky, aby se alespoň trochu utlumily nežádoucí vibrace.



A poté nesmí chybět také manuál se specifikacemi a také nejdůležitějšími informacemi o instalaci komponent.


reklama