reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master HAF X: extra třída

13.7.2010, Jan Vítek, recenze
Cooler Master HAF X: extra třída
Pokud hledáte moderní počítačovou skříň, která nabízí velkorysý prostor, mocné chlazení, moderní prvky a tunu dalšího příslušenství k tomu, rozhodně by vaší pozornosti neměla uniknout nová Cooler Master HAF X. Na tu se nyní společně podíváme.

Pohled dovnitř skříně


Když se pokusíte skříň odstrojit od bočních panelů, asi vás překvapí jejich vysoká hmotnost daná nejen rozměry, ale také tloušťkou materiálu. Ten má jistě přes 1 mm, což se ale kvůli nánosu barvy nedá tak přesně určit. Vysoká hmotnost bočnic má podstatné výhody v tom, že jsou jednak samy o sobě stabilní a nijak se nekroutí a pak dokáží celou skříň dobře "usadit", aby se co nejvíce zamezilo šíření vibrací, které se s oblibou mění na drnčivý a rezonující zvuk právě v bočnicích nebo přechodech mezi nimi a kostrou skříně.


- klikněte pro zvětšení -

Tray základní desky však již zdaleka není tak silný a osobně bych ocenil tak o 0,2mm navíc k dobru. Jeho profilování a zahnuté okraje však konstrukci dále posilují, takže ve výsledku je tray uspokojivě pevný. Nejlépe při pohledu z druhé strany si můžeme prohlédnout vytvořené otvory určené pro lepší správu kabeláže, s níž se bude moci podstatná část schovat mezi tray a pravou bočnici. K tomu poslouží jednak čtyři otvory, z nichž jsou dva boční opatřeny gumovými chlopněmi podobně jako zadní panel skříně. A pokud bude kabelů příliš, můžeme si je uspořádat pomocí oček v trayi a dodávaných plastových pásků, které mají pochopitelně také černou barvu.



U bočních ventilátorů jsem si kolikrát stěžoval, že jejich účinek klesá kvůli tomu, že jejich velké lopatky velmi rozptylují vzduch do stran. Proto jsem zde uvítal namontovaný plastový usměrňovač vzduchu, který ale pochopitelně nesmí být tak vysoký, aby se omezoval s grafickými kartami. U některých modelů s pasivními chladiči to ale samozřejmě nelze zcela vyloučit a v takovém případě je na řadě demontáž tohoto nízkého tunelu.

Velký hranatý otvor v horním rohu je hit posledních měsíců. Slouží pro to, aby uživatel dostal možnost vyměnit chladič, jehož montáž vyžaduje přístup ke spodní části základní desky, aniž by ji musel vymontovat. Stále je to pochopitelně obtížnější, než montáž chladiče na desku položenou na stůl, ale i tak nám dokáže otvor v trayi významně pomoci.


- klikněte pro zvětšení -

Ventilátory nám Cooler Master poskytne celkem čtyři - přední 230mm, horní a boční 200mm a zadní 140mm, přičemž všechny mají jako svůj primární konektor malý třípinový a až na ten je připojena redukce na Peripheral Power, jak ukazuje fotografie vespod. Díky tomu budeme moci sledovat otáčky v systému a popřípadě je také softwarově ovládat, pokud nám k tomu deska dá tu možnost. Daleko snazší je také připojení ventilátorů na centrální regulátor.



Dále se dočkáme dvou podivných plastových konstrukcí ve spodní části skříně, které obě drží za dva přítlačné šroubky. Vrchní plastový boxík je označen jako prostý větrný tunel, do nějž můžeme namontovat 120mm ventilátor o výšce 25, ale i 38 mm a využít jej k posílení chlazení grafických karet. Ty se zase do plastové konstrukce vejdou až tři.

Spodní plastová část má zase dle manuálu pouze jediný účel, a to schovat kabely vycházející ze zdroje, aby mohly být nepozorovaně ihned odvedeny za tray základní desky. Tento "zkrášlující tunel" však nelze odmontovat s nasazeným větrným tunelem u grafických karet, takže v takovém případě je snad i lepší jej vůbec nevyužít. Jeho praktické využití se stejně blíží nule.



Přední část skříně ukáže především šachty pro mechaniky a disky, ale také veliký svazek smotaných kabelů z předního panelu, kde dělají neplechu především dlouhé modré kabely pro přivedení SuperSpeed USB. Ty však můžeme vést za trayem a pak skrz otvor v zadním panelu ihned ven a i další kabely se dají dobře schovat.

Mechaniky mají k dispozici klasické plastové zámky s velkými knoflíky pro zajištění a pak si můžete povšimnout malého tištěného spoje s jedním konektorem Peripheral Power a dvěma datovými SATA konektory. Tento spoj slouží dvěma šuplíkům pro pevné disky i SSD o velikosti 3,5 a 2,5 palce.

Normálním způsobem se však budou pevné disky instalovat do spodní šachty vybavené jednoduchými plastovými rámečky. Ty stačí trošku ohnout a jejich trny s měkkými podložkami zasunout do disků a celek strčit do připravené pozice. O chlazení se postará přední 230mm ventilátor.



To je opravdu vše, co můžeme uvnitř skříně najít, tedy kromě větší krabice s dodávaným příslušenstvím. Ta přichází na řadu nyní.


Příslušenství


V této krabici se již nachází zmíněná kolečka, která si můžeme snadno pomocí čtyř šroubků namontovat a pak už si nebudeme ničit záda poponášením tohoto ocelového mastodonta. Dalším dodatečným vybavením je kovový rámeček, jehož účelem je podepření těžkých grafických karet a také se do něj může instalovat jeden nízký 15mm ventilátor s hranou 80mm. Tento rámeček ale nemůže ve skříni existovat společně s bočním ventilátorem.



Pak Cooler Master ani nezapomněl na to, že bychom chtěli na předním panelu místo dvou portů USB 3.0 dva další USB 2.0 a k tomu nabídl příslušný kabel pro spojení těchto portů s piny na základní desce. U takto velké skříně by také nemusel ke svému cíli dosáhnout +12V napájecí konektor základní desky, což se dá napravit prodlužovacím kabelem a pak už tu máme jen sadu černých pásek pro zkrocení kabelů, PC Speaker a sadu šroubků a distančních sloupků.


reklama