reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master HAF XM: kvalita, výbava a cena

25.4.2012, Jan Vítek, recenze
Cooler Master HAF XM: kvalita, výbava a cena
Dnes se podíváme na horkou novinku, a sice poslední přírůstek do série High Air Flow firmy Cooler Master. Jeho označení je HAF XM a jeho výrobce slibuje, že jde o ideál z hlediska poměru kvality, výbavy a ceny. Pojďme jej tedy prozkoumat.

Pohled dovnitř skříně


Pravá bočnice se tedy otevírá klasicky a drží jen za dva zadní přítlačné šroubky, zatímco levá, již budeme asi otevírat nejčastěji, má pant dole, nahoře plastový zámek, ale i tak jí zůstaly stejné zadní šroubky. Nicméně výhodou je, že díky ní můžeme skříň zavřít velmi snadno i jednou rukou. Stačí se nad skříň nahnout, bočnici zaháknout za pant a přiklopit. Zámek se ihned zacvakne.




- klikněte pro zvětšení -


Uvnitř hned narazíme na plastový tunel, respektive kus ohnutého plastu, který společně se skříní tvoří tunel, jehož funkce není zrovna důležitá a uživatel jej bude klidně moci ze skříně vyndat a už nepoužít. Cooler Master ani v manuálu nezmiňuje, že by měl nějakou jinou funkci než zakrýt kabely koukající z napájecího zdroje, aby byl vnitřek skříně uhlazenější. Jenže to je u této verze bez bočního okna stejně zbytečné. Tento tunel držící za dva šroubky v trayi je možné posunout trošku doleva či doprava dle potřeby.

Dále nám tray nabídne již obvyklé prvky, jako je velký otvor, díky němuž se lépe dostaneme k chladiči, respektive jeho montážnímu systému i zezadu, takže nebude nutné pro jeho výměnu či úpravu odšroubovat základní desku. A pak tu jsou také kryté otvory pro protažení kabelů, jimiž Cooler Master však u HAF XM neplýtval.




- klikněte pro zvětšení -


Lépe jsou vidět z pravé strany a jde o celkem čtyři kryté gumovými chlopněmi, k nimž se přidává pátý otvor, který není vidět, ale je umístěn v pravém horním rohu. Je velmi důležitý k tomu, abychom jím mohli protáhnout kabel vedoucí k dodatečnému +12V napájení procesoru přes základní desku. V trayi je však ještě jeden prvek, a sice pozice pro 2,5" zařízení, nejlépe SSD, a to hned pod velkým otvorem (jsou tam čtyři vyseknuté packy se otvory pro šroubky).





V zadní části skříně narazíme na 140mm ventilátor, u nějž si stejně jako u ostatních můžeme vybrat mezi napájením přes třípinový konektor a napájením ze zdroje přes Peripheral Power. Záslepek pro rozšiřující karty je zde osm plus jedna umístěná vertikálně a všechny mají v sobě průduchy. Pozice zdroje je opatřena nízkými gumovými podložkami, aby nic nerezonovalo a pak tu máme vložený tenký prachový filtr. Ten tak bude pro vyčištění nutné vysunout směrem dopředu, což je další důvod, proč se neobtěžovat s využitím plastového tunelu.





Přední část ukáže svou vrchní šachtu pro tři 5,25" zařízení vybavenou klasickými plastovými zámky, které se zajišťují prostým překlopením páčky. Pod nimi můžete vidět nastražený zelený plošný spoj, pro rychlé připojení disků ve stanicích X-dock. K tomuto plošnému spoji je třeba přivést dva datové konektory Serial ATA a jeden Peripheral Power. Nakonec tu jsou vespodu dvě diskové šachty opatřené celkem šesti plastovými šuplíky, do nichž stačí 3,5" pevný disk jen nacvaknout na připravené trny (2,5" už musíte přišroubovat). Tyto šuplíky jsou v podstatě stejné jako ty, které jsou zasunuty v X-dock, jen mají jiné čelo.

V případě, že budete potřebovat nainstalovat kartu delší než 354 mm, můžete demontovat levou část vrchní šachty, čímž ale přijdete o tři diskové pozice. Stejně tolik jich ale zůstane k dispozici, plus dvě v X-dock a jedna pro 2,5" SSD na zadní straně traye, což snad stačí. Další možností je posílit chlazení pevných disků pomocí dvou 120mm ventilátorů přišroubovaných nad sebe na levou část šachet. V takovém případě se doporučuje odstranit plastový tunel.




- klikněte pro zvětšení -


Podívejme se ještě do vrchní části skříně, kde je umístěn velký 200mm ventilátor, ovšem stejně tak tam lze dát dva 120mm nebo 140mm kousky. Z toho důvodu bylo třeba upravit rošty a i když tu nejsou žádné mřížky, je jasně vidět, že instalovaný ventilátor je z velké části ucpán plechem. Průtok vzduchu tak jistě nebude ideální a přitom by to s trochou snahy šlo udělat daleko lépe, třeba s využitím odšroubovatelných rámečků.




- klikněte pro zvětšení -


Nakonec se ještě mrkneme na přední část skříně. Před oddělením předního panelu je nutné vysunout oba X-docky, jinak riskujeme jejich poškození a pak už stačí jen panel vzít a silněji s ním trhnout. Objeví se dobře zpracovaný rošt předního 200mm ventilátoru, který na rozdíl od vrchního není tak moc ucpán.


Příslušenství


V příslušenství ukrytém v malé krabičce se nachází v podstatě jen to nejnutnější. Jde o malý PC Speaker, několik plastových pásek pro uchycení kabelů (skříň má pro to všude možně připravena poutka) a dále už jen ve třech sáčcích roztříděné šroubky a distanční sloupky. Toť vše.



reklama