reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master ITower 930: libo hot-swap?

21.12.2006, Jan Vítek, recenze
Cooler Master ITower 930: libo hot-swap?
Dnes si představíme skříň od Cooler Masteru s názvem ITower 930, která se na rozdíl od obyčejných krabic může pochlubit chytrým způsobem připojení pevných disků, jenž v sobě zahrnuje i možnost funkce hot-swap. Tím však výčet specialit nekončí, nýbrž začíná.
Pokud žádáte počítačovou skříň s netradičním zpracováním, zde stojí Cooler Master ITower 930. Může se pochlubit prvky, které byste u jiných skříní hledali jen velmi těžko, tedy nastavitelným windtunnelem, držákem PC karet a čtyřmi SATA šuplíky dávající křídla funkci hot-swap. Co se týče dílenského zpracování, pak to je na velmi dobré úrovni. Vše sedí tak, jak má, bočnice jsou stabilní, jak jen dokáží díky svému 1mm SECC materiálu být a stejně tak celá konstrukce se nijak nebortí, na čemž se samozřejmě také podílí napevno přinýtovaná pravá bočnice společně s horním panelem. Také vnitřní zpracování a zejména tedy způsob uchycení zdroje s prvky pro odpružení a prvky k instalaci mechanik je celkově skvělé. Díky svým možnostem a schopnostem tak tento Cooler Master mohu doporučit jako skříň pro malý server, ale, jak už tomu bývá, i zde se objevují zádrhele, z nichž je naštěstí jen málo podstatných.



V první řadě to jsou maličkosti v podobě chudého příslušenství, v němž nenajdeme ani dostatek šroubků k uchycení základní desky a čtyř SATA disků a také zdroj abyste pomalu museli do šachty zatloukat palicí. Větším problémem už může být větrný tunel společně s držákem karet. Tato konstrukce sice může být užitečná, ale pouze za předpokladu, že použijete nízký chladič procesoru (BOX) a navíc bych neřekl, že se zapojeným zadním ventilátorem bude chlazení CPU až takový problém, aby se tunel nějak výrazně uplatnil. Proto by bylo možná lepší, aby se celá přepážka dala dokoupit jako volitelné příslušenství.

A co vidím jako největší problém, je způsob chlazení pevných disků. Výrobce zde příliš prostoru neměl, jestliže chtěl použít systém šuplíků dovolující snadné využití funkce hot-swap. Ale přeci jen by mohlo být vhodnějším zpracováním docíleno snížení odporu protékajícímu vzduchu a tím i zvýšení jeho objemu. A nebo ve světle toho, že diskový ventilátor se stejně na chlazení ostatních komponent nepodílí, by mohl být umístěn daleko účelněji. Napadá mě třeba tunel vedoucí přes celou šířku skříně přes koš s disky, který by v kombinaci s kovovými (či alespoň částečně kovovými) šuplíky jistě poskytl lepší chladicí schopnosti. Navíc by zmizela ona modrá krabice zevnitř skříně, která zbytečně zakrývá část základní desky.


Kvalitní zpracování a materiál
Chlazení pevných disků SATA
Slušné chlazení oblasti zákl. desky
Chudé příslušenství
4x SATA šuplíky s fcí hot-swap
Vyšší cena
Přepážka s větrným tunelem
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 4 100 Kč s DPH


Za zapůjčení skříně Cooler Master ITower 930 děkujeme firmě Cooler Master

reklama