reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master N400: levný elegán

1.8.2013, Jan Vítek, recenze
Cooler Master N400: levný elegán
Od firmy Cooler Master přišla na otestování počítačová skříň, která se řadí mezi Middle Towery. Jde o model patřící do série N, konkrétně N400, jehož design se dle mého názoru opravdu povedl, a tak se může stát levným a důstojným základem nového počítače.
Cooler Master N400 patří mezi levnější skříně, takže od ní nemůžeme očekávat použití těch nejlepších materiálů a širokou výbavu. Nicméně pro uživatele, kterým přeci jen nestačí úplný a naprostý low-end a na druhou stranu nechtějí utrácet za kovovou bednu tisíce, by mělo jít o zajímavou volbu s líbivým a nekomplikovaným designem.




- klikněte pro zvětšení -


Nicméně i u tétolevné skříně N400 najdeme specialitku, která se tak často nevidí, a sice boční průduchy pro chlazení pevných disků, a to na pravé straně. V ostatních ohledech jde o klasickou skříň středního vzrůstu, tedy model určený pro základní desky ATX a případně menší.





Cooler Master N400 dorazil v lepenkové krabici s jednoduchým potiskem, jenž však dobře ukazuje její schema a vlastnosti. Nicméně zrovna náš exemplář se při dopravě nedočkal nejlepšího zacházení, a bohužel to odnesl menším poškozením. Však on její 0,6mm SECC lze klidně v některých částech ohnout i rukou, což bylo třeba pro vyrovnání deformací. Poškození tak bylo v důsledku naštěstí jen kosmetické.


Model
Cooler Master N400 (NSE-400-KKN1)
Rozměry
190 x 426 x 501,4 mm (Š x V x H)
Hmotnost
5,6 kg
Materiál
0,6mm SECC, perforovaný plech, plast
Kompatibilita
micro ATX, ATX
Šachty
2x 5,25"
8x 3,5" (z toho 1 externí)
3x 2,5"
Přední I/O panel
2x USB 3.0, 2x USB 2.0, 2x audio
Sloty
7x
Chlazení
Vrchní: 2x 120mm ventilátor (volitelný)
Přední: 2x 120mm ventilátor (1x LED XtraFlo, 1x volitelný)
Zadní: 1x 120mm XtraFlo ventilátor (bez LED)
Levá bočnice: 1x 120/140mm ventilátor (volitelný)
Pravá bočnice: 2x 120mm ventilátor (volitelný)
Verze
NSE-400-KKN1 - přední ventilátor s bílými LED, levá bočnice se 120/140mm pozicí
NSE-400-KWN1 - přední ventilátor s bílými LED, levá bočnice s plexisklem
NSE-400-KKN2 - přední ventilátor bez LED, levá bočnice se 120/140mm pozicí
NSE-400-KWN2 - přední ventilátor bez LED, levá bočnice s plexisklem
 


Model N400 je dle specifikací celkem běžně vybavenou skříní typu Middle Tower. Díky své velké mechanikové a diskové šachtě nám nabídne velké množství pozic především pro pevné disky, ovšem ne všechny musí být použitelné, jak brzy uvidíme. Cooler Master už pojal přední porty pro rozhraní USB 3.0 za standard, ale co se týče pozic pro ventilátory, pak tady stále přetrvávají minulé nešvary. Alespoň však dostaneme v základním balení dva 120mm ventilátory, které by měly s přehledem stačit pro chlazení většiny sestav.


A pak nám dá výrobce na výběr mezi čtyřmi verzemi této skříně, jež kombinují dva rozdíly. Jednak si můžeme vybrat mezi předním ventilátorem s LED podsvícením, jež pak budeme moci pomocí tlačítka vypnout, přičemž pak je tu ventilátor bez podsvícení i příslušného tlačítka. Druhý rozdíl je pak v bočnici, která může být vybavena buď plexisklem, nebo jednou ventilátorovou pozicí pro 120 č 140mm velikost.

Ve specifikacích ještě bylo také uvedeno, že maximální délka karet je 320 mm a maximální výška procesorového chladiče je 164 mm. Do toho se vejde prakticky cokoliv.


Zpracování skříně


Nyní se zaměříme na vnější plášť této skříně, jejž výrobce nijak nekomplikoval. Celkový vzhled je jako obvykle tvořen především předním panelem, jenž je založen na tenkém plastovém rámu s lesklým černým povrchem. To je naštěstí jediný lesklý materiál, který na této skříni najdeme. Vnitřní vyložení tohoto rámu už je vytvořeno především z děrovaného černého plechu, do nějž je vsazen vertikální pruh z černého plastu, a ten nese veškerá tlačítka a porty. Vedle toho tu máme už jen dvě pozice pro 5,25" mechaniky či jiná zařízení a jednu externí pozici pro 3,5" zařízení a v té se bude dobře vyjímat především čtečka paměťových karet.





Nabídka prvků v plastovém pruhu zahrnuje (bráno seshora) tlačítko Reset, pod ním hlavní vypínač (Power) s podsvícením, pak tu je kontrolka pevných disků, dva 3,5mm audio konektory pro sluchátka a mikrofon, po dvou portech USB 2.0 a USB 3.0 a nakonec vypínač bílého podsvícení předního ventilátoru. Při bližším pohledu na přední perforovaný panel je také jasně vidět, že ten má pod sebou jemnější prachový filtr.





Přesuneme se k pravé bočnici, kde se dobře ukáže i lesklý okraj předního panelu. Samotná bočnice je celá plochá, vzadu má jednoduché madlo, abychom ji měli při vysouvání za co chytnout, ale předtím je třeba uvolnit dva přítlačné šroubky. Ventilátorová pozice je v tomto případě namířena přímo proti kartám, pro jejichž lepší chlazení můžeme využít 120mm nebo 140mm ventilátor, ale ten bude třeba dokoupit.




- klikněte pro zvětšení -


Pravá bočnice má své ventilátorové pozice umístěné v mírně vypoulené části, aby se ventilátory dovnitř vůbec vešly. Vejdou se sem dva 120mm kousky, jejichž úkolem bude chlazení pevných disků, ovšem otázkou je, zda si toto výrobce nemohl rovnou odpustit, když vepředu jsou také dvě ventilátorové pozice, jež jsou zde navíc i lépe orientovány.




- klikněte pro zvětšení -


Zadní část skříně ukazuje onu nevalně zpracovanou ventilátorovou pozici, která je již od výroby osazena 120mm modelem, ale jinak je uzpůsobena i pro 80mm ventilátory. Kvůli tomu není tak vzdušná, jak by měla být, což je vidět na první pohled. Otázkou je, proč Cooler Master u svých levnějších skříní stále prosazuje takovouto relikvii.





Jinak na této části není vidět nic zvláštního. Záslepek je jako obvykle sedm, vespodu je pozice pro napájecí zdroj, která dovoluje jej instalovat ventilátorem nahoru i dolů, zkrátka standard. Z tohoto pohledu ale také můžete pozorovat důsledek nešetrné přepravy. Odnesl to především tray základní desky a pravá bočnice, které se potom podařilo narovnat, ale ne bez viditelných následků.





Podívejme se ještě jednou na detail zadní ventilátorové pozice, o níž jsem si myslel, že ji už u nové skříně nepotkám. Omyl.




- klikněte pro zvětšení -


Horní panel skříně nabídne v podstatě stejnou dvojitou ventilátorovou pozici, jaká je i v pravé bočnici, pouze uchycení samotných ventilátorů je zde vyřešeno jinak. I zde ale máme odnímatelný prachový filtr, jenž však bude v případě osazení radiátorem vodního chlazení spíše zbytečný. Není totiž vhodné snižovat průtok vzduchu, když se očekává, že ventilátory budou v takovém případě odvádět vzduch ze skříně. Ovšem uživatel si může samozřejmě upravit celý chladicí systém dle libosti.




- klikněte pro zvětšení -


Ve spodní části vidíme asi 1 cm vysoké gumové nožky, průduchy pro vzduch nabíraný ventilátorem zdroje. Ten bude také filtrovaný, ovšem jeho filtr je umístěný uvnitř, takže bude uzavřen mezi skříní a zdrojem, takže nebude asi zrovna snadné jej vysunout a vyčistit. Nakonec můžeme poukázat na čtyři montážní otvory pozice pro SSD, jež bude sedět ve dnu skříně pod pevnými disky.
reklama